A legjobb húsmentes csili édesburgonyával és kinoával (glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept)

Eszméletlen finom csili, amiből nem hiányzik a hús, de telis-tele van fehérjével, vitaminokkal és ásványi anyagokkal. Ráadásul egy mindent a serpenyőbe és főzzük készre receptről van szó, ami gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, vegán.

Nyugodtan tehetünk bele más zöldségeket, paprikát, csemegekukoricát is akár, ízlés szerint.
Nyugodtan tehetünk bele más zöldségeket, paprikát, csemegekukoricát is akár, ízlés szerint.AmalliaEka

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 1 evőkanál növényi olaj
  • 1 közepes vöröshagyma apróra vágva
  • 3 gerezd zúzott fokhagyma
  • 1 bögre kinoa
  • 400-400 gramm babkonzerv (fehér és vörös)
  • 400 gramm apróra vágott, hámozottparadicsom-konzerv
  • 150 gramm paradicsompüré
  • 1 nagy vagy 2 kisebb (kb. 400 gramm) édesburgonya hámozva, kisebb kockákra vágva
  • 1,25 liter gluténmentes zöldségalaplé vagy víz (vagy vegyesen)
  • 1-1,5 evőkanál csilipor
  • 1 evőkanál kömény
  • 1 teáskanál oregánó
  • só ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

Forrósítsuk fel az olajat egy serpenyőben. Tegyük bele a hagymát, és pároljuk üvegesre. Adjuk hozzá a fokhagymát, és további 1 percig pároljuk. Tegyük bele a fűszereket: a csiliport, a köményt, az oregánót, illetve a kinoát, a babokat, az apróra vágott paradicsomokat, a paradicsompürét, az édesburgonyát és a folyadékot (alaplé és/vagy víz). Keverjük össze jól, forraljuk fel, majd tegyük alacsony hőmérsékletre, és lefedve főzzük meg 30-40 perc alatt, időnként megkeverve. Akkor van kész, amikor az édesburgonya puha.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

kapcsolódó Klasszikus csokis brownie-alaprecept (gluténmentes, cukormentes)
Klasszikus csokis brownie-alaprecept (gluténmentes, cukormentes)

Ugyanúgy készül, és ugyanolyan ízű, mint a klasszikus brownie, csak nem kerül bele liszt. Gluténmentes, cukormentes recept.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Ezt a remek, vegán édesburgonya-levest kezdőként is könnyen összedobod

Ez a fogás remek pirított olajos magvakkal és egy kevés mazsolával a közepén, ha pedig nincs bajod a húsfélékkel, mozzarellagolyókkal és napon szárított sonkaszeletekkel dobd fel.

2021. szeptember17., 11:24

Csilivel és lime-mal ízesített pattogatott kukorica

A kukoricát – legyen akár sima, akár sajtos változat – simán utólag is ízesítheted, és persze hogy a recept elkészítése nem nagy truváj, a lényeg inkább az, hogy tudd: a fantáziád bevethető egy ilyen egyszerű étel készítésénél is. Ha a csilis változatot megunod, készíts füstös-köményeset, kurkumás-fahéjasat, vagy akár kakaós-vaníliásat – mindegyik izgalmas nassolnivaló lesz egy filmezős estén.

2021. szeptember10., 12:52

Vegán tavaszi tekercs

Ha valami egzotikusat ennél, van egy jó tippünk. Tálalj mellé fűszeres, paradicsomos rizst, vagy ízesítsd grillezett ananásszal és sáfránnyal.

2021. június13., 10:20

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Barbecue-csirkeraguval töltött édesburgonyák – egy adag rukkolasaláta is elég mellé

Tökéletes hús-köret kombináció, ami hagyományos burgonyával és batátával is működik. Olvaszd rá kedvenc sajtod, majd tálald fokhagymás tejföllel és friss zöldfűszerekkel.

2021. március27., 12:45

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Mustra