A nagyon édesszájúak ízlés szerint (1-2 evőkanál cukornak megfelelő) édesítőszert is tehetnek bele.
Hozzávalók 15 darabhoz
- 1 bögre gluténmentes zabpehely
- (5-6 evőkanál) fél bögre cukrozatlan, natúr mogyoróvaj
- 2 evőkanál növényi szirup (pl juhar)
- 2 evőkanál kókuszreszelék
- 1 evőkanál chiamag
- 1 teáskanál vaníliakivonat
Elkészítés:
Keverjük össze a zabpelyhet, a mogyoróvajat, a növényi szirupot, a kókuszreszeléket, a chiamagot és a vaníliakivonatot egy tálban. Formázzunk a masszából egyforma méretű golyókat. Légmentes dobozban, a hűtőben tároljuk, kb. 5 napig áll el.
A dietetikus tippje: „Kényelmi szempontból sokan nyúlnak bolti kekszekhez, müzlikhez, egyéb nassokhoz. Néha valóban jó szolgálatot tehetnek, de igyekezzünk – a főétkezésekhez hasonlóan – a snackeket is mi magunk elkészíteni, hozzáadott felesleges adalékanyagoktól mentesen. Az egészséges táplálkozás valójában ott kezdődik, hogy 100 százalékigig tudjuk, mi kerül a tányérunkra vagy az uzsonnásdobozba!”.
A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.
Reggeli tíz percet spórolhatunk esti három perc munkával. Ugye milyen jól hangzik? Ráadásul az így elkészített zabpehely olyan gyors, mint az instant zabkása (de semmi felesleges/káros dolgot nem tartalmaz), magunkkal vihetjük a munkába, sőt, mivel a zabot nem főzzük meg, és hidegen fogyasztjuk, a felszívódása, vércukorszint-emelő hatása is lassabb lesz! Garantáltan glutén-, tojás- és cukormentes, és ha növényi tejhelyettesítő itallal készítjük, akkor tejmentes, egyben vegán is lesz.
Tovább olvasom