Brokkolikrémleves kétféleképpen glutén- és tojásmentesen

Fantasztikusan krémes, tökéletes ízvilágú krémleves brokkoliból, amihez két verziót is mutatunk most alapból glutén- és tojásmentesen, de elkészíthető tejmentesen is.

Ha sajt nélkül készítjük, akkor tejmentes, egyben vegán is lesz az ételünk.
Ha sajt nélkül készítjük, akkor tejmentes, egyben vegán is lesz az ételünk.Mizina

Hozzávalók 6 adaghoz

  • 450-500 gramm fagyasztott brokkoli
  • 2 evőkanál univerzális gluténmentes liszt
  • 3 evőkanál növényi olaj
  • 2,5 dl növényi ital
  • 1 liter gluténmentes zöldségalaplé
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só ízlés szerint
  • 15-20 dkg sajt (pl. fehér cheddar) (opcionális)
Recept idők

 

 

 

Elkészítés:

Egy serpenyőben melegítsük fel az olajat, tegyük bele a lisztet, és kevergessük, amíg aranybarna nem lesz. Adjuk hozzá a növényi italt és keverjük el, majd adjuk hozzá az alaplevet és a brokkolit. Forraljuk fel, főzzük puhára (kb. 15 perc), majd a sajt nélküli (tejmentes, vegán) verzióban azonnal pürésítsük mixerrel.

Ha sajtosat készítünk (akkor nem lesz se tejmentes, se vegán), akkor amikor puhára főtt a brokkoli, keverjük bele a reszelt sajtot két-három részletben. Ha elolvadt benne a sajt, mixerrel pürésítsük.

Ha szeretnénk a krémlevesünkben néhány brokkolit egészben is, akkor pürésítés előtt vegyünk ki néhány rózsával, és pürésítés után dobjuk vissza a levesbe.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Citromos-krémsajtos muffin: cukormentes, gluténmentes recept Citromos-krémsajtos muffin: cukormentes, gluténmentes recept

Illatos, könnyed, citromos muffin krémsajttal, tisztára olyan, mint egy finom sajttorta. Elkészítése gyors és egyszerű, glutén- és cukormentes recept, alacsony szénhidráttartalmú finomság.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Vacsoratipp Valentin-napra: parmezános tészta prosciuttóval és articsókával, krémes sajtszószban

Valentin-nap idén éppen hétköznapra esik, de ha te sem mennél el mellette, és meglepnéd a szerelmed valami finomsággal, ezt a remek tésztát akár kezdőként is összedobod alig 20 perc alatt!

2022. február14., 07:32

Ezt a brokkolis cheddarlevest egy kevés fehérborral dobtuk fel

A cheddar szuper aromás sajt, amiből nem kell túl sok ehhez a klassz leveshez. A brokkoli, de akár a karfiol is jól kíséri az ízét, és ha megunod, készítsd el a kéksajtos-párolt almás változatát is.

2020. november13., 06:04

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Finomságok a deszkán: padlizsánkrém (glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept)

Keleties deszka: mesésen ízletes, pazar keleti előételek színes kavalkádja. Melengető, fűszeres, 1001-szer is elvarázsol.

2020. augusztus11., 06:04

Finomságok a deszkán: korianderes tofukrém (glutén-, tej-, tojásmentes, vegán recept)

Ha ázsiai deszkát akarunk készíteni, akkor Thaiföld, Vietnám és Indonézia inspiráló konyhája kimeríthetetlen lehetőségeket kínál. A nyers zöldségek és a friss, zöld fűszernövények mindenképpen hegyekben fognak állni a deszkán. A zöldségekhez, a húsos nyársakhoz és a tempéhez kínáljunk hihetetlenül krémes szószokat.

2020. július27., 06:04

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek