Retró és vegán: a tökéletes hamburgerbuci tej- és tojásmentes receptje

A grillszezon egyik nélkülözhetetlen kísérője a házi hamburgerbuci. Kevés munka van vele, és különösebb tudást vagy gyakorlatot sem igényel az elkészítése. Vegán (tejmentes, tojásmentes) recept.

A fotó bal oldalán szerepel néhány tojással megkent buci is, a többiek, a tigriscsíkosak, tetejét paradicsomszósszal kentük meg. Amelyik tetejét tojással kentük meg, az már nem tojásmentes ofkorsz.
A fotó bal oldalán szerepel néhány tojással megkent buci is, a többiek, a tigriscsíkosak, tetejét paradicsomszósszal kentük meg. Amelyik tetejét tojással kentük meg, az már nem tojásmentes ofkorsz.Nemes Dóra

Hozzávalók 5 darabhoz

  • 30 deka biobúza-finomliszt
  • 1 csapott teáskanál só
  • 2,5 deka élesztő
  • 1,25 dl növényi ital (kókusztejjel készítettem)
  • 1 teáskanálnyi cukor
  • 60-70 gramm növényi joghurt
  • a tetejére: pici vízzel elkevert paradicsomszósz vagy ketchup + szezámmag
Recept idők

Hosszú időnek tűnik az elkészítés, de valójában alig van vele munka. Az előkészítés 10 perc, a sütés kb. 20 perc, a kelesztés lesz egyszer 50-60 perc, és még egyszer 30-40 perc. Így jön ki a kb. 2 óra. 

Elkészítés:

Az élesztőt a cukorral együtt felfuttatjuk a növényi italban. A lisztet a sóval összekeverjük egy tálban. Hozzáadjuk a növényi olajat és a joghurtot, valamint a felfutott élesztőt és szép sima tésztát gyúrunk belőle. Letakarva, meleg helyen kb. 50-60 percig (duplájára) kelesztjük.

Majd 4-5 egyenlő részre osztjuk, és egyenként gombócokat formázunk. Sütőpapírra tesszük, lelapítjuk a tetejüket (nyugi, szép magasra meg fognak sülni). Letakarjuk, és újabb 30-40 percet kelesztjük.

Ha letelt az idő, a tetejüket megkenjük pici vízzel elkevert cukormentes ketchuppel vagy paradicsomszósszal, és megszórjuk szezámmaggal. 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt aranyíszínűre sütjük.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

kapcsolódó A gluténmentes rántott hús egy újabb verziója
A gluténmentes rántott hús egy újabb verziója

Ha nem tudjuk eldönteni, hogy mi legyen az ebéd: rántott hús vagy palacsinta? Akkor jöhet a palacsintatésztás rántott csirkemell, szigorúan gluténmentes lisztből. Szénhidrát- és kalóriabomba, de isteni finom.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Kukoricás vegán fasírtok – egy nagy adag snidlinges paradicsomsaláta mellett tálald

Ha valami nagyon könnyű fogást ennél, ami mégsem répa és uborka, készítsd el ezeket a kukoricás fasírtokat, amiknek – ha szereted – akár mexikói hangulatot is adhatsz a tetejére halmozott salsával vagy guacamoléval.

2020. október18., 06:08

Mai kedvencünk: tejszínes-baconös csirkemellfilé

Egy remek fogás, amelyhez egy nagy adag paradicsomsalátát és frissen sült kenyeret eszünk a legszívesebben.

február17., 10:36

Vegán banánkenyér – a reggeli tejeskávéd mellé tökéletes belőle egy-két szelet

Igazi banánmentő fogás, ami megbarnult darabokkal a legfinomabb! Ha a banán már elég édes, még kevesebb cukrot kell majd hozzá használnod, ha pedig még izgalmasabbá tennéd, datolyadarabokkal vagy egy fél lime levével és héjával ízesítsd.

2021. február11., 06:00

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

február21., 10:08

Újévi életmódváltás? Ezt a gyors vegán levest próbáld ki!

A kukoricától édes, a Cayenne-csilitől kissé csípős lesz ez a finomság, ami szuper lesz minden mexikói hangulatú főétel előtt, de egy fáradtabb napon akár helyette is. Tortillacsipszekkel és jalapeñokarikákkal érdemes tálalnod.

2021. január6., 06:04

A vegán karácsony sem lehetetlen ezzel a finom, ünnepi tortával

Ha pedig a süti nem lenne elég, tálald egy kevés növényi tejszínnel és egy kis rummal elkevert meggylekvárral.

2020. december4., 06:08

Mustra