Retró és vegán: a tökéletes hamburgerbuci tej- és tojásmentes receptje

A grillszezon egyik nélkülözhetetlen kísérője a házi hamburgerbuci. Kevés munka van vele, és különösebb tudást vagy gyakorlatot sem igényel az elkészítése. Vegán (tejmentes, tojásmentes) recept.

A fotó bal oldalán szerepel néhány tojással megkent buci is, a többiek, a tigriscsíkosak, tetejét paradicsomszósszal kentük meg. Amelyik tetejét tojással kentük meg, az már nem tojásmentes ofkorsz.
A fotó bal oldalán szerepel néhány tojással megkent buci is, a többiek, a tigriscsíkosak, tetejét paradicsomszósszal kentük meg. Amelyik tetejét tojással kentük meg, az már nem tojásmentes ofkorsz.Nemes Dóra

Hozzávalók 5 darabhoz

  • 30 deka biobúza-finomliszt
  • 1 csapott teáskanál só
  • 2,5 deka élesztő
  • 1,25 dl növényi ital (kókusztejjel készítettem)
  • 1 teáskanálnyi cukor
  • 60-70 gramm növényi joghurt
  • a tetejére: pici vízzel elkevert paradicsomszósz vagy ketchup + szezámmag
Recept idők

Hosszú időnek tűnik az elkészítés, de valójában alig van vele munka. Az előkészítés 10 perc, a sütés kb. 20 perc, a kelesztés lesz egyszer 50-60 perc, és még egyszer 30-40 perc. Így jön ki a kb. 2 óra. 

Elkészítés:

Az élesztőt a cukorral együtt felfuttatjuk a növényi italban. A lisztet a sóval összekeverjük egy tálban. Hozzáadjuk a növényi olajat és a joghurtot, valamint a felfutott élesztőt és szép sima tésztát gyúrunk belőle. Letakarva, meleg helyen kb. 50-60 percig (duplájára) kelesztjük.

Majd 4-5 egyenlő részre osztjuk, és egyenként gombócokat formázunk. Sütőpapírra tesszük, lelapítjuk a tetejüket (nyugi, szép magasra meg fognak sülni). Letakarjuk, és újabb 30-40 percet kelesztjük.

Ha letelt az idő, a tetejüket megkenjük pici vízzel elkevert cukormentes ketchuppel vagy paradicsomszósszal, és megszórjuk szezámmaggal. 175 fokos sütőben kb. 20 perc alatt aranyíszínűre sütjük.

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

A gluténmentes rántott hús egy újabb verziója A gluténmentes rántott hús egy újabb verziója

Ha nem tudjuk eldönteni, hogy mi legyen az ebéd: rántott hús vagy palacsinta? Akkor jöhet a palacsintatésztás rántott csirkemell, szigorúan gluténmentes lisztből. Szénhidrát- és kalóriabomba, de isteni finom.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Napi nosztalgia: süss néhány finom, meleg perecet az eredeti, retró recept alapján!

Tejeskávéval vagy gyümölcsteával reggelire a legfinomabb ez a perec, amiből ha túl sok készült, akár le is fagyaszthatsz néhány darabot.

2022. február20., 12:56

A vegán pizza nem rosszabb, mint a hagyományos, ha tudod, mivel érdemes feldobni

Lássuk csak, milyen növényi alapanyagokat szeretünk: szarvasgombaolaj, aszalt paradicsom, fekete olíva, articsóka és sörélesztőpehely… ezek mind rá is kerültek erre a klassz fogásra, aminek a tetejét friss bazsalikommal vagy rukkolával érdemes megpakolnod.

2020. október16., 06:04

Újévi életmódváltás? Ezt a gyors vegán levest próbáld ki!

A kukoricától édes, a Cayenne-csilitől kissé csípős lesz ez a finomság, ami szuper lesz minden mexikói hangulatú főétel előtt, de egy fáradtabb napon akár helyette is. Tortillacsipszekkel és jalapeñokarikákkal érdemes tálalnod.

2021. január6., 06:04

Íme az egyik legfinomabb téli saláta: ananászos-mogyorós csirkesaláta

Ha valami különlegeset ennél, ami ráadásul nagyon finom is, ezt az isteni fogást próbáld ki!

2022. február21., 10:08

Mai kedvencünk: hidegen készülő barackleves téli fűszerekkel

Néhány kekszet tálalj mellé, és már el is készült ez a remek finomság. Csirkehús mellett, baconbe tekert májfalatkák oldalán is remek, de egy csípős indiai elé is jól illik.

2022. február24., 11:12

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek