Zabtej házilag – könnyű, gyors, olcsó és mindig friss

Az egyik legkedveltebb és szuperegészséges növényi ital a zabtej, amit otthon is könnyen elkészíthetünk, mindössze pár perc munkával, fillérekből.

Reggeli kásákhoz, müzlikhez, tejes italokba, kávéba, főzelékek habarásához, gyümölcsmártások készítéséhez.
Reggeli kásákhoz, müzlikhez, tejes italokba, kávéba, főzelékek habarásához, gyümölcsmártások készítéséhez.Fotó: bhofack2

Hozzávalók:

  • 3 evőkanál (gluténmentes) zabpehely (kb. 20 gramm)
  • csipet só
  • 6 dl forró víz
  • 1 evőkanál méz/datolyaszirup/cukor (vagy pár csepp sztíviakivonat)
  • vaníliaaroma (tetszés szerint)
Recept idők

A megadott mennyiségből kb. 5 dl növényi ital készül.

Elkészítés:

A zabpelyhet öntsük le a forró vízzel, hagyjuk állni 1 órát. Turmixgépben a legmagasabb fokozaton 1-2 percig turmixoljuk, majd hozzáadunk egy csipet sót, ízlés szerint édesítőt, vaníliaesszenciát/aromát. Édesítőanyag nélkül „semmilyen” íze lesz, de főzéshez kiváló!

Ezután egy kancsóba leszűrjük. A szűréshez használhatunk sűrű szitát/szűrőt vagy tiszta gézlapot, esetleg harisnyát. Eredményként fehér színű zabtejet kapunk.

A dietetikus tippje: „A visszamaradó, rostban gazdag zabpépet felhasználhatjuk süteményekhez vagy ételek, főzelékek sűrítéséhez, esetleg reggeli kásába keverve.”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Portugál tejberizst mindenkinek! Gluténmentes, tejmentes, cukormentes recept
Portugál tejberizst mindenkinek! Gluténmentes, tejmentes, cukormentes recept

Az arroz doce (szó szerinti fordításban édes rizs) majdnem tejberizs, csak sokkal krémesebb, selymesebb: ez a portugál tejberizs. A recept gluténmentes, tejmentes, cukormentes.

Tovább »

Még több recept

Húsgolyók mellett is remek a spárga, már mutatjuk is, hogyan érdemes elkészítened!

Nem muszáj csak párolva, köretként fogyasztanod, ebben a húsos fogásban is remek helye van a spárgának. Ezzel a fogással ráadásul túl sok szénhidrátot sem viszel be a szervezetedbe.

április21., 10:24

Paprikás csirkemell gluténmentes nokedlivel

„Ha külföldi vendégek érkeztek hozzánk, édesanyám mindig paprikás csirkét készített nekik – hadd ismerjék meg, milyen ínyencek a magyarok. Annyira levette őket a lábukról, hogy onnantól kezdve minden alkalommal ezt kérték. Úgy tűnik, annak ellenére, hogy ez egy magyar fogás, nemzetközileg is igencsak kedvelt.”

2020. július27., 06:04

Ez a savanyú káposztás bableves tökéletesen kivált egy vacsorát

Mi nagyon szeretjük a sűrű raguleveseket, és ha te is így vagy vele, dobd össze ezt az egyszerű bablevest valamelyik ebédre vagy vacsorára. Húsos változatban is finom, ha pedig vega vagy, füstölt paprikaporral és szejtánkockákkal készítsd.

április18., 10:24

Spárgás rizottó fehérborral és parmezánnal – elegáns vega vacsora lesz belőle

Ha a spárgán kívül más zöldséggel is megkóstolnád, legközelebb brokkolival, karfiollal vagy fehérrépával is készítsd el ezt a fogást. Sültek mellett, de akár azok nélkül, vegetáriánus változatban is működik.

április20., 12:52

Linzertészta bazsalikomos citromkrémmel (cukormentes recept)

Szinte lehetetlen elrontani, és millió módon lehet variálni a tölteléket hozzá. Íme az egyik legjobb.

2020. augusztus11., 06:04

Itt a spárga szezonja, tésztával és sajttal is próbáld ki a tavaszi zöldséget!

Csak egy gyors főzés kell neki, előtte egy roppantás, amivel a fás részeket leválasztod. Tésztával is remek a spárga, főleg akkor, ha sok tojássárgájával készítesz hozzá tésztaszószt.

április19., 12:52

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.