Zabtej házilag – könnyű, gyors, olcsó és mindig friss

Az egyik legkedveltebb és szuperegészséges növényi ital a zabtej, amit otthon is könnyen elkészíthetünk, mindössze pár perc munkával, fillérekből.

Reggeli kásákhoz, müzlikhez, tejes italokba, kávéba, főzelékek habarásához, gyümölcsmártások készítéséhez.
Reggeli kásákhoz, müzlikhez, tejes italokba, kávéba, főzelékek habarásához, gyümölcsmártások készítéséhez.bhofack2

Hozzávalók

  • 3 evőkanál (gluténmentes) zabpehely (kb. 20 gramm)
  • csipet só
  • 6 dl forró víz
  • 1 evőkanál méz/datolyaszirup/cukor (vagy pár csepp sztíviakivonat)
  • vaníliaaroma (tetszés szerint)
Recept idők

A megadott mennyiségből kb. 5 dl növényi ital készül.

Elkészítés:

A zabpelyhet öntsük le a forró vízzel, hagyjuk állni 1 órát. Turmixgépben a legmagasabb fokozaton 1-2 percig turmixoljuk, majd hozzáadunk egy csipet sót, ízlés szerint édesítőt, vaníliaesszenciát/aromát. Édesítőanyag nélkül „semmilyen” íze lesz, de főzéshez kiváló!

Ezután egy kancsóba leszűrjük. A szűréshez használhatunk sűrű szitát/szűrőt vagy tiszta gézlapot, esetleg harisnyát. Eredményként fehér színű zabtejet kapunk.

A dietetikus tippje: „A visszamaradó, rostban gazdag zabpépet felhasználhatjuk süteményekhez vagy ételek, főzelékek sűrítéséhez, esetleg reggeli kásába keverve.”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Portugál tejberizst mindenkinek! Gluténmentes, tejmentes, cukormentes recept Portugál tejberizst mindenkinek! Gluténmentes, tejmentes, cukormentes recept

Az arroz doce (szó szerinti fordításban édes rizs) majdnem tejberizs, csak sokkal krémesebb, selymesebb: ez a portugál tejberizs. A recept gluténmentes, tejmentes, cukormentes.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Gyors túrós (cukormentes recept)

Ezt a desszertet bátran bevetheted, ha váratlan vendégeid érkeznek, de akkor is, ha rohanásban vagy, viszont ennél valami finomat.

2020. július27., 06:04

Teljes kiőrlésű pizzatészta – a kedvenced egészségesebb változatban

Pakold meg szalámival és mozzarellával, süsd a legmagasabb fokozaton maximum 10 percig, és ha elkészült, szórd meg alaposan bazsalikomlevelekkel.

2022. február18., 10:08

Valentin-napi desszertet keresel? Készíts epres-mandulalikőrös tiramisut pohárban!

Amilyen egyszerű, olyan finom, ráadásul kora reggel, munka előtt 10 perc alatt is összedobhatod, így este már csak a hűtőből kell kivenned.

2022. február14., 06:24

Te hogy készíted a palóclevest? Mi ilyenkor is bográcsban, nagymamánk receptje szerint

Ha egy jó adag magyaros fogást ennél, ez a remek leves szinte magától elkészül a bográcsban. Nem is kell mellé semmi más, csak néhány túrós palacsinta, és esetleg még egypár lekváros.

2022. február19., 12:56

Paprikás csirkemell gluténmentes nokedlivel

„Ha külföldi vendégek érkeztek hozzánk, édesanyám mindig paprikás csirkét készített nekik – hadd ismerjék meg, milyen ínyencek a magyarok. Annyira levette őket a lábukról, hogy onnantól kezdve minden alkalommal ezt kérték. Úgy tűnik, annak ellenére, hogy ez egy magyar fogás, nemzetközileg is igencsak kedvelt.”

2020. július27., 06:04

Áfonyás smoothie egy kis csavarral (na jó, spenóttal és zabpehellyel) – glutén-, tej-, tojás-, cukormentes, vegán recept

Így lesz pár hozzávalóból friss, üde ízű, egészséges reggeli vagy tápláló snack. Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, cukormentes, vegán recept.

2020. július13., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek