Házi karantén + figyelemzavar? Így oldd meg!

Túlságosan energikus vagy figyelemzavarral küzd a gyerek? Íme, néhány hasznos tanács a szakembertől a karanténsuli hatékony működtetéséhez.

Az ADD-vel vagy ADHD-val diagnosztizált gyerekek szülei számára valószínűleg nem újdonság a póttanári vagy tanulótársi szerep. A kijárási korlátozás és az online otthon oktatás okozta állandó és ingerszegény környezet azonban még magasabb fokozatba kapcsolhat egy hiperaktív gyereket. Mit tehet a szülő, hogy a lehető legkevesebb nyűggel járjon a család számára ez a helyzet? Dr. Lea Lis gyermekpszichiáter – és két kisiskolás anyukája – a Psychology Today hasábjain osztott meg néhány tanácsot, amit minden szülőnek érdemes megfogadnia. 

#Állíts össze napi ütemtervet a gyerkőc(ök) számára

Használd ehhez a közös faliújságot, vagy írd a teendőket egy táblára – a lényeg, hogy jól átlátható legyen, kinek milyen feladatokat kell elvégeznie. Iktassatok be a napi rutinba minél több, fizikai aktivitásból álló szünetet is.

#Ne stresszeld a gyereket azzal, hogy időre csinálja meg a feladatait

Összpontosíts inkább arra, hogy valóban elvégezze, amit kell. Érdemes a szüneteket egy-egy nagyobb feladat, például néhány matekpélda megoldásához vagy 10 oldalnyi szöveg elolvasásához kötni, így sokkal motiváltabban áll hozzá a gyerek a munkához, hogy aztán a jól megérdemelt pihenőidőt azzal tölthesse, amivel csak szeretné.

#Az alvásnál viszont nagyon is fontos az időzítés

A szakember szerint nem a lefekvés, hanem a felkelés időzítésére kellene törekedni, lehetőleg minél következetesebben, azaz a napindítás történjen mindig ugyanabban az időpontban. „A délutáni alvás kizárva, attól ugyanis csak felborul a gyerek bioritmusa” – írja Lis, aki arra is felhívja a figyelmet, hogy lefekvéskor legfeljebb könyvet adjunk a gyerek kezébe, a kütyüket pedig a nyugodt alvás érdekében minél távolabb tartsuk a szobájától. 

#Ha rendetlenkedik, járj el gyorsan és következetesen

A legjobb, ha rövid határidejű szankciókat hozol, például képernyőmegvonás a következő egy órában vagy (legfeljebb!) a nap hátralévő részében. 

#Gondoskodj róla, hogy minden egyes nap ugyanazon a helyen tanuljon a gyerek

...legyen az a saját íróasztala vagy a nappaliban kialakított kis tanulósarok. Tanuláselméleti alapvetés, hogy sokkal könnyebben megy a koncentráció és a munkavégzés, ha az adott tevékenységet (tanulást, leckeírást) fix körülményekhez kötjük: mivel elménk és érzékeink számára ismerős a helyzet, a hozzá társított tevékenység sokkal természetesebbnek, magától értetődőbbnek tűnik, mint kevésbé megszokott vagy ismeretlen környezetben.

Jó, ha minden egyes nap ugyanazon a helyen tanul a gyerek
Jó, ha minden egyes nap ugyanazon a helyen tanul a gyerekSouth_agency / Getty Images Hungary

Ahhoz pedig, hogy ne csak túlélhető, hanem minél élvezetesebb legyen a házi karantén, mi is adunk egy egyszerű, de nagyszerű tippet:  

#Dobj fel minden napot legalább egy új élménnyel! 

A pszichológiai kutatásokból tudjuk, hogy az ADHD-val diagnosztizált gyerekek agyának újdonságkereső részeiben élénkebb az aktivitás, mint a tipikusabban fejlődő gyerekekében, amikor váratlan vagy ritka képek villannak fel a képernyőn. Tény, hogy szükség van következetes szabályokra és egyértelmű napirendre, ugyanakkor ha a családi menetrend a hét minden napján, a hónap minden hetében és az év minden hónapjában egyforma, akkor előfordulhat, hogy nincs benne elég izgalom a gyerek idegrendszere számára, ami figyelmetlen és hiperaktív epizódokhoz vezethet. Az ilyen helyzeteket sokféle szellemes megoldással el lehet kerülni:

  • Rendezzetek bolondnapot, amikor mindenki furcsa ruhában járkál otthon!
  • Olvassatok hangosan érdekes tényeket bemutató könyveket (pl. Guinness-rekordok Könyve), majd beszéljétek meg a hallottakat!
  • Egy napra rendezz át néhány bútort a házban anélkül, hogy bárkinek előre szólnál róla!
  • Rendezzetek fordított napot, amikor mindenki az ellenkezőjét mondja annak, amit szokott!

Még több kreatív és szórakoztató elfoglaltsághoz és ötlethez kattints az alábbi cikkre:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek