Olasz lepénykenyér glutén- és tojásmentesen

Kenyér nélkül lehet élni, de ki akar? Speciális étrendet követőknek hoztuk most el az olasz konyha egyik gyöngyszemét, a piadinát glutén- és tojásmentesen.

Tetszés szerint bármilyen földi jóval, sonkával, kolbásszal, bacon-nel, mozzarellával, pepperonival, zöldségekkel is megtölthetjük.
Tetszés szerint bármilyen földi jóval, sonkával, kolbásszal, bacon-nel, mozzarellával, pepperonival, zöldségekkel is megtölthetjük.Zufar Kamilov

Hozzávalók 4 darabhoz

  • 250 gramm univerzális gluténmentes liszt
  • 50 ml víz
  • 75 ml tej vagy növényi ital
  • 37.5 gramm kókuszzsír
  • 1 teáskanál gluténmentes sütőpor
  • 0.5 teáskanál
Recept idők

Az eredeti recept szerint tejjel és vízzel készül, de a tejet növényi italra cserélhetjük, vagy el is hagyhatjuk, és akkor 125 ml vízzel készítsük el.

Elkészítés:

A lisztet elkeverjük a sóval és a sütőporral, elmorzsoljuk benne a zsírt, majd a langyos vízzel (tejes-vizes keverékkel) tésztát gyúrunk belőle. Letakarva egy fél órát pihenni hagyjuk. Négy részre osztjuk, és egyenként vékony (tényleg nagyon vékony, 1-2 mm-es), kerek lepényeket nyújtunk belőlük. Egy serpenyőt forróra hevítünk, és a lepénykenyereket egyenként aranybarna foltosra sütjük. Félbehajtva megtöltjük a lepénykenyereket, és ha szeretnénk, így megtöltve is rápiríthatunk 1-1 percet a forró serpenyőben.

A dietetikus tippje: „A legtöbb gluténmentes lisztkeverék alacsony rosttartalommal rendelkezik (tisztelet a kivételnek), viszont ha pl. őrölt lenmagot, darált olajos magvakat is gyúrsz a tésztába, könnyedén növelheted a rostbeviteledet. A megfelelő, napi 25-30 grammnyi rost elfogyasztása hozzájárul az egészséges emésztéshez, bélműködéshez, segít a jóllakottság-érzés fenntartásában, valamint egyes jótékony rostok a bélflórát, így közvetetten az immunrendszert is támogatják.”

A receptet szakmailag ellenőrizte: Szarka Dorottya dietetikus.

Csupa csokis brownie gluténmentesen Csupa csokis brownie gluténmentesen

Betegség vagy érzékenység esetén sem kell lemondani az egyik legnépszerűbb amerikai süteményről. Gluténmentes változatát percek alatt a sütőbe tolhatod, és az ellenállhatatlan, egészséges brownie mintegy fél óra múlva már található is. És még cukormentesen is elkészíthető.

Tovább olvasom
Oszd meg másokkal is!

Még több recept

Heti retró kedvencünk: krumplileves füstölt kolbásszal

Imádjuk, mert nemcsak finom, de olyan fogás is, ami mellett nem kell ott állnunk, csak hagyni, hogy kis lángon megfőzze magát ez a finomság. Jó köményes, házi rozskenyérrel szeretjük a legjobban.

2022. február22., 10:08

Olasz finomság egészségesen: egyszerű csirkecacciatore

Egy gyors és isteni mediterrán fogás, ami szinte megfőzi saját magát. Te csak válogass jó minőségű alapanyagokat, más dolgod nem is nagyon lesz vele.

2021. augusztus13., 10:44

Áfonyás smoothie egy kis csavarral (na jó, spenóttal és zabpehellyel) – glutén-, tej-, tojás-, cukormentes, vegán recept

Így lesz pár hozzávalóból friss, üde ízű, egészséges reggeli vagy tápláló snack. Gluténmentes, tejmentes, tojásmentes, cukormentes, vegán recept.

2020. július13., 06:04

Mai kedvencünk: magyaros kenyérpizza jó sok, olvadós sajttal

Ha zero waste-ben gondolkodsz, akkor maradékmentő fogásként is bevetheted, mert az összes sajtfélével, sonkával és szalámival is finom.

2022. február23., 10:08

Ez a remek olasz, húsos raguleves akár önálló fogásként is megállja a helyét

Egy jó desszert mellette éppen elég, mondjuk egy sütőtökös krémmel és Amarettoval készült tiramisu, így a főfogás akár ki is maradhat. Ez a leves remekül laktat, főleg, ha egy nagy adag fokhagymás-fűszervajas kenyér is kerül mellé.

2021. október30., 12:52

Túrós, piros gyümölcsös pite (cukormentes recept)

Ez a könnyed, krémes, túrós pite a nyári melegben nagyon jólesik majd, de akkor is érdemes elkészíteni, ha nem tudunk mit kezdeni a rengeteg szezonális gyümölccsel.

2020. július27., 06:04

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek