Lehet-e vegán egy gyerek? Most kiderül!

Az elmúlt években hazánkban is egyre nagyobb népszerűségre tesznek szert a különböző húsmentes, növényi alapú étrendek. Újabb és újabb vegetáriánus és vegán éttermek nyílnak, hiszen egyre nagyobb a kereslet az ilyen jellegű vendéglőkre is, sőt már a kórházak is biztosítanak étkezési lehetőséget a vegán betegek részére. De mi történik, ha egy vegetáriánus vagy vegán háztartásba születik a gyerek?

A Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége még mindig kiáll a hús- és tejfogyasztás fontossága mellett, ennek ellenére azonban egyre több szülő igazítja gyermeke táplálkozási szokásait az általa vallott elvekhez. Egy korábbi cikkünkben több szempontból is körbejártuk a témát, olvasóink véleményét pedig a Facebookon kérdeztük arról, hogy vajon lehet-e vegán egy gyerek.

Új nézőpontok

A hét kérdése”-rovatban eddig ez bizonyult a legmegosztóbb témának. A kérdésre nagyjából 6 400 szavazat érkezett, a válaszadók 47 százaléka szerint pedig teljesen rendben van, ha a gyerekek vegán háztartásban nőnek fel, a lényeg, hogy figyeljünk a tápanyagbevitelre. És bár sokak szerint ebben a szituációban a szülő ráerőszakolja az elveit a gyerekre, álljunk meg egy pillanatra, és gondoljuk végig: a húsevéssel nem pont ugyanez-e a helyzet. Olvasóink is felhívták a figyelmet arra, hogy nem érdemes megfeledkezni azokról a gyerekekről sem, akik önszántukból döntenek úgy, hogy többet nem esznek húst.

„Kellene egy olyan lehetőség is, hogy ha a gyerek nem szeretne állatokat enni, akkor rá szabad-e kényszeríteni. Erről valahogy kevesebb szó esik, pedig nem kevésbé helyette döntés és ráerőszakolás.”

„Az én legidősebb lányom 4 éves korában eltolta magától a húst a tányérján, azt mondta, ne haragudj, anya, nem érzek jó illatot, nem szeretném megenni! Természetesen nem erőltettük, azt evett, ami jólesett neki. [...] Azóta is rendszeresen megnézeti a vérképét, semmilyen hiánybetegségben nem szenved, és egyáltalán nem szokott beteg lenni. Azóta mindhárom lányom és én is vegánok lettünk, és örülünk az egészségünknek, az életnek, az állatoknak! Mindenki éljen döntése szerint egymás mellett, békességben! Szerencsére van választás!”

A lényeg, hogy figyeljünk a tápanyagokra, és fontos a tájékozódás is
A lényeg, hogy figyeljünk a tápanyagokra, és fontos a tájékozódás isJose Luis Pelaez Inc / Getty Images Hungary

Fontos lenne a megfelelő tájékoztatás

Az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye ugyan kiemeli, hogy a gyerekeknek alapvető joguk a megfelelő, tápláló ételekhez jutás, és hogy egészséges életmódra neveljék őket egészségük megőrzése érdekében, azonban arról nem esik szó, hogy ehhez szükség van-e állati eredetű táplálékra. Dietetikus olvasónk szerint jobb lenne, ha Magyarországon sem lebeszélni próbálnák a szakemberek a növényi alapú étrend követőit, hanem megfelelő tájékoztatást biztosítanának.

„Dietetikusként szakmailag és emberként is teljes mértékben támogatom a teljes értékű növényi étrendet minden korosztálynál. Rengeteg előnye van, a legtöbb krónikus betegség kockázatát  csökkenti, ezt már a nagy külföldi szakmai szervezetek is mind elismerték. Az itthoni dietetikusoknak sem félelmet kéne kelteniük a vegánokban, hanem segíteni őket, hogy jól csinálják!”

Emellett nagyon sok olvasónk gondolta úgy, hogy nem mindenkinek való a vegánság. Szerintük nem véletlenül lett az ember mindenevő, bizony szükségünk van állati eredetű fehérjékre is. Az a helyzet sem ritka, hogy a gyerek nem szereti a zöldséget-gyümölcsöt, enni pedig muszáj, így az ő szüleik semmiképp nem váltanának vegetáriánus életmódra.

Úgy tűnik, ebben a kérdésben nem sikerült egyetértésre jutni... A következő alkalommal azt foglaljuk össze, hogyan vélekednek olvasóink az otthonszülés kérdéséről.

Oszd meg másokkal is!
Mustra