A rideg szülők gyerekei gyorsabban is öregszenek

A hideg szülői attitűd idő előtti öregedéshez, és az ehhez kapcsolódó egészségügyi kockázatok növekedéséhez vezethet. A kutatók szerint kimutatható, hogy a gyerekkori stressz hatására megrövidülnek a telomerek, a kromoszómák végén található rövid, többszörösen ismétlődő szakaszok.

Azt eddig is tudtuk, hogy a nem megfelelő szülői magatartás nyomait életünk végéig viseljük. A rövidebb telomerek és az öregedés kapcsolatáról is hallottunk már. A Neuroscience News most azokról a kutatási eredményekről számolt be, amelyek szerint a két dolog között összefüggés áll fenn.

Neveltetésünk a génjeinket is befolyásolja 

Egy tanulmány eredményei szerint a DNS-szálak végén található telomerek átlagosan 25 százalékkal voltak rövidebbek azoknak a felnőtteknek az esetében, akiknek az édesanyja az úgynevezett hideg nevelési stílust követte. A kutatások kimutatták, hogy a gyerekkori stressz hatására megrövidülnek a telomerek, ami jelzi a sejtöregedés felgyorsulását, ez pedig a későbbi betegségek kockázatának növekedésével is jár.

„Ez a biológiai óra szabja meg, hogy egy élőlény milyen hosszan élhet. Ha a telomerek rövidülését megakadályozzuk, a sejtek élettartama elméletileg végtelenre nő, így az öregedésből adódó elhalálozás elodázható. Ha azonban a gyerekkori stressz hatására a telomerek hossza csökken, számos betegség, valamint a korai halál kockázata is nő” – fejti ki Raymond Knutsen, a kutatás vezetője.

Mindenkinek vannak nehezebb napjai
Mindenkinek vannak nehezebb napjaiShutterstock

A kutatás során 200 ember adatait vizsgálták, hogy kiderüljön, milyen hatással vannak a különböző nevelési stílusok a telomerek működésére. „Úgy tűnik, az, hogy milyen közegben nevelkedünk, valóban befolyásolja a genetikánkat” – állítja Knutsen. Kiderült az is, hogy a telomereket fenntartó gének mutációi a korai öregedéshez hasonló tünetekkel járó, ritka betegségeket okozhatnak. „Ugyanakkor azt is tudjuk, hogy bizonyos sejtjeink egy telomeráz nevű enzimet termelnek, amely újjáépítheti ezeket a telomereket” – hívja fel a figyelmet Knutsen. 

Figyelembe vették azt is, hogy az iskolai teljesítménynek és a testtömegindexnek milyen hatása lehet a szülői attitűd és a telomerek hossza közötti összefüggésre. Az eredmények szerint a magas iskolai végzettség és a megfelelő testsúly bizonyos mértékű védettséget jelenthet a sejtek korai öregedésével szemben: a szülői attitűd és az egyén genetikája közötti kapcsolat az alacsonyan képzett és a túlsúlyos emberek körében volt a legjellemzőbb.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek