Így kerüld el, hogy túlpörögjön a gyerek az ünnepek alatt

A gyerekek számára a karácsony, a nyári szünidő vagy éppen egy nagyobb családi összejövetel mindig számtalan izgalmat rejt magában, ennek azonban negatív hatásai is vannak, például könnyen felboríthatja gyermekünk alvási szokásait.

A Medical XPress által idézett cikkben dr. Kate Williams, az ausztrál Queensland University of Technology kutatója az ünnepi időszakra vonatkozóan is azt tanácsolja a szülőknek, ügyeljenek rá, hogy gyermekeik elegendő alváshoz jussanak, illetve ne boruljon fel az általuk a hétköznapokban megszokott lefekvési-felkelési rend. Különösen az óvoda előtt álló gyerekek számára fontos, hogy kialakuljon egy állandó napi rutin, mely hozzászoktatja őket az óvodás, majd iskolás évekhez.

Fontos az esti rutin

Néhány tanács ahhoz, miként tartsuk fenn a hétköznapokban, illetve az ünnepi, nyaralási időszakban is gyermekünk állandó, megszokott alvási rendjét:

Ha gyermekünk olykor tovább marad fenn a szokásosnál, igyekezzünk úgy intézni, hogy ne állandósuljanak ezek a „renitenskedések”, vagy legalábbis ne két egymás utáni estén történjen hasonló eset. Igyekezzünk a következő néhány este visszaszoktatni a korábbi bevett rendszerhez.

Mikor a nyaralás során idegen helyen, szállodában vagy rokonoknál alszunk, próbáljuk minél jobban megteremteni az otthoni körülményeket gyermekünk számára. Használjuk azokat a bevett dolgokat, melyeket az otthoni lefekvésnél megszokott. Ilyesmi lehet egy kedvenc takaró vagy alvós állat, lefekvés előtti mese vagy altatódal, stb.

Tartsd az alvási rutint, kerüld el a hisztit
Tartsd az alvási rutint, kerüld el a hisztitShutterstock

Az ünnepi időszakban fogyasztott, az átlagnál több cukros étel szintén vezethet alvási problémákhoz, ezért igyekezzünk észszerű határokon belül maradni az édességadag tekintetében. Ugyanígy kerüljük a cukros üdítőket a délutáni, illetve esti órákban. Lehetőleg korlátozzuk az efféle italokat a reggeli vagy az ebéd idejére, sőt a legjobb, ha napi egyszer, vagy akár csak heti néhány alkalommal engedjük, hogy gyermekünk üdítőt igyon. Napközben érdemes a gyerekeknek minél többet mozogniuk a szabadban, a friss levegőn, a napfényben.

Lefekvés előtt egy órával ne engedjünk gyermekünknek, hogy tévét nézzen, illetve tablettel vagy más kütyüvel foglalkozzon. Egy kellemes családi társasjáték, közös meseolvasás vagy zene- vagy hangoskönyvhallgatás sokkal ideálisabb program elalvás előtt. Éjszakára szüntessünk meg minden felesleges fényforrást gyermekünk szobájában a nyugodt alvás érdekében.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek