A rosszul alvó gyerekek több oldalról is veszélyeztetettek

Egy kutató szerint a gyerekkori elhízás és a rákos megbetegedések megelőzése tulajdonképpen egy és ugyanaz a dolog.

A kutatók szerint hibás megközelítés kizárólag az alvás mennyiségére koncentrálni, az alvás minősége is fontos tényező ugyanis, ha a gyerekkori elhízásról van szó. A rákmegelőzésre fókuszáló intézet egyik vezetője, dr. Bernard Fuemmeler szerint azok a gyerekek, akik rosszabbul alszanak, többet esznek és könnyebben elhíznak.

Többet esznek, és ez meg is látszik

A tesztek során 120 nyolcéves alvásciklusait elemezték egy készülék segítségével a kutatók, akik azt is megvizsgálták, mennyit ettek aztán a gyerekek. A tanulmányról beszámoló Study Finds szerint a nyolcévesek arról is beszámoltak, hogy az egyes étkezések során mennyi idő után érezték azt, hogy jóllaktak. 

Azoknak a gyerekeknek, akik rendszertelenebbül aludtak és többször felriadtak, a derékbősége is nagyobb volt. Az éjszaka felriadó és napközben mindezt hosszabb-rövidebb sziesztákkal ellensúlyozó gyerekek között szintén gyakoribb volt az elhízás, egyértelműek tehát az összefüggések a tanulmány szerzői szerint.

Rosszul alvó gyerekeknél gyakoribb az elhízás
Rosszul alvó gyerekeknél gyakoribb az elhízásFotó: Shutterstock

Gonosz képernyők

Dr. Fuemmeler szerint ennek számos oka lehet, sok esetben például az ágyba is magukkal cipelt okoseszközök kijelzője jelenti a gyerekek alvásproblémáinak forrását:

"Hosszú távon ez az elhízás kockázatát is megnöveli. Nézetem szerint az elhízás és a rák számos típusa között fennálló összefüggések miatt a gyerekkori elhízás és a rákos megbetegedések megelőzése tulajdonképpen egy és ugyanaz a dolog" - nyilatkozta a kutató.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.