A rosszul alvó gyerekek több oldalról is veszélyeztetettek

Egy kutató szerint a gyerekkori elhízás és a rákos megbetegedések megelőzése tulajdonképpen egy és ugyanaz a dolog.

A kutatók szerint hibás megközelítés kizárólag az alvás mennyiségére koncentrálni, az alvás minősége is fontos tényező ugyanis, ha a gyerekkori elhízásról van szó. A rákmegelőzésre fókuszáló intézet egyik vezetője, dr. Bernard Fuemmeler szerint azok a gyerekek, akik rosszabbul alszanak, többet esznek és könnyebben elhíznak.

Többet esznek, és ez meg is látszik

A tesztek során 120 nyolcéves alvásciklusait elemezték egy készülék segítségével a kutatók, akik azt is megvizsgálták, mennyit ettek aztán a gyerekek. A tanulmányról beszámoló Study Finds szerint a nyolcévesek arról is beszámoltak, hogy az egyes étkezések során mennyi idő után érezték azt, hogy jóllaktak. 

Azoknak a gyerekeknek, akik rendszertelenebbül aludtak és többször felriadtak, a derékbősége is nagyobb volt. Az éjszaka felriadó és napközben mindezt hosszabb-rövidebb sziesztákkal ellensúlyozó gyerekek között szintén gyakoribb volt az elhízás, egyértelműek tehát az összefüggések a tanulmány szerzői szerint.

Rosszul alvó gyerekeknél gyakoribb az elhízás
Rosszul alvó gyerekeknél gyakoribb az elhízásShutterstock

Gonosz képernyők

Dr. Fuemmeler szerint ennek számos oka lehet, sok esetben például az ágyba is magukkal cipelt okoseszközök kijelzője jelenti a gyerekek alvásproblémáinak forrását:

"Hosszú távon ez az elhízás kockázatát is megnöveli. Nézetem szerint az elhízás és a rák számos típusa között fennálló összefüggések miatt a gyerekkori elhízás és a rákos megbetegedések megelőzése tulajdonképpen egy és ugyanaz a dolog" - nyilatkozta a kutató.

Oszd meg másokkal is!
Mustra