Megvan a hétvégi programod: jön a Kutatók Éjszakája!

Országszerte rendkívül izgalmas programokkal várják a tudományok iránt érdeklődőket most hétvégén, a Kutatók Éjszakáján. Összegyűjtöttük a legérdekesebb programokat kínáló fővárosi helyszíneket.

A Kutatók Éjszakáját Magyarországon 2006 óta rendezik meg, és idén első alkalommal az esemény már kétnapos: szeptember 28. délutántól másnap délutánig tartanak a programok. A mérnöki tudományoktól kezdve az orvostudományon át a művészetekig minden tudományterület képviselteti magát az eseményen, így mindenki találhat kedvére való programot. Az országban 57 településén több mint 2600 rendezvény várja az érdeklődőket, a Kutatók Éjszakája honlapján egy kereső segítségével válogathatunk a kínálatból. A programok kivétel nélkül ingyenesen látogathatóak, ám a nagy érdeklődésre való tekintettel némelyik előzetes regisztrációhoz kötött. 

Az MTA SZTAKI-ban például bemutatják a Gépi Érzékelés Kutatólaboratóriumának repülőgép arénáját, és szimultán mikró drónversenyt rendeznek. De szó lesz arról is, hogy miért nincsenek még alkalmazásban a pizzafutárdrónok. Ugyanitt betekintést nyerhetünk az önjáró gépkocsik rejtelmeibe, de meghallgathatunk egy előadást arról is, hogyan kerülhetjük el, hogy feltörjék a jelszavunkat, és milyen szempontokra figyeljünk egy jelszó kiválasztásakor. 

3D nyomtatás
3D nyomtatásShutterstock

Innen nem messze, az Ericcson lágymányosi székházában kipróbálhatjuk, milyen robottal tojást festeni, megnézhetjük, hogy történik a 3D nyomtatás, és szabadulószobába is lehet regisztrálni. Megmutatják azt is, hogy a WiFit és a Bluetooth-kapcsolatot mire lehet használni egy lakásban a zenehallgatáson kívül. Rengeteg robotos program is lesz: önjáró LEGO robot, Mars-járó rover, xilofonozó, guruló és táncoló robot várja az érdeklődőket, sőt abban is segítenek, hogy hogyan foghatunk saját robot építésébe.

Az Állatorvostudományi Egyetem szabadulószobájában az állatorvosi pályára vágyó fiatalok egy éjszakára orvosi köpenybe bújhatnak, hogy megtalálják egy titokzatos vírus ellenszerét, és megmentsék az egyetem állatfarmjának állatait. A kutya anatómiáját bemutató boncolásra sajnos már minden hely elfogyott, így akit ez érdekelne, jövőre igyekezzen időben lecsapni erre a lehetőségre. 

A titkosszolgálatok múltjába és a hidegháború idején beszervezett magyar kémek tevékenységeibe nyerhetnek bepillantást azok, akik pénteken a Nemzetközi Közszolgálati Egyetemre látogatnak. De lesz itt szó a mesterséges intelligencia katonai alkalmazásairól, a kiberfegyverekről, az al-Kaida médiastratégiájáról, és megtekinthető lesz egy korabeli Enigma rejtjelzőgép működés közben. 

Enigma
EnigmaShutterstock

A Csodák Palotája szeptember 28-án hosszabbított nyitvatartással várja majd az érdeklődőket. A 8 tematikus egység 250 interaktív eszközén kívül különleges programokkal is készülnek erre az estére. A játéktérben „Tudománysimogató” villámcsődületek, az Illúzió teremben pedig kreatív kézműves foglalkozás lesz.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek