Csupán néhány egyszerű alapszabályt kell betartani ahhoz, hogy a légkondi valóban enyhülést hozzon, és ne okozzon problémákat.

Tetőzik kánikula, a nyár legforróbb napjai jönnek. Aki teheti, és épp nem a strandon vagy a hegyekben nyaral a családdal, légkondival hűti az otthonát, vagy próbál olyan helyekre menni a gyerekkel, ahol hűvös van, például légkondis játszóházba. Mielőtt azonban nagyon lehűtenéd a lakást, jó, ha tájékozódunk pár dologról, nehogy pont a hőségben küzdjünk a náthával. Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna csecsemő- és gyermekgyógyász segítségével pontokba szedtük a klímával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

#1 Klímával jobb, mint nélküle

A nagy hőség nemcsak az idősek, betegek, de a csecsemők, kisgyermekek szervezetét is megterheli. A babák hőszabályozása a felnőttekéhez képest még fejletlen, ezért kánikulában könnyebben túlmelegedhetnek. 

Nagy melegben előfordulhat, hogy nehezen megy az elalvás, vagy rosszul, nyugtalanul alszanak. Autóban utazva is könnyen túlmelegedhetnek. Emiatt indokolt lehet a gépkocsiban vagy otthon a légkondícionáló használata. Egy precízen karbantartott, ésszerűen használt berendezés jó szolgálatot tehet, és nem jelent veszélyt a kicsikre nézve.

#2 Ne legyen túl nagy a hőmérsékletkülönbség

A kinti hőmérséklethez képest legfeljebb 5-6 fokkal legyen kevesebb a légkondicionált helyiségben, autóban. Fontos, hogy a hideg levegő ne érje közvetlenül a gyereket, és érdemes párásítani is, mert a klíma csökkenti a levegő páratartalmát. Emellett pedig lényeges a rendszeres szellőztetés is, ez csökkenti az esetlegesen felszaporodó mikroorganizmusok számát.

Nincs kőbe vésve, hogy mi az ideális benti hőmérséklet ilyenkor, mert a szervezet hőszabályozása bizonyos határokon belül képes kompenzálni a magasabb és az alacsonyabb külső hőmérséklet hatásait is. Természetesen, minél melegebb van, annál inkább igénybe veszi ez a szervezetet, különösen igaz ez a csecsemőkre.

#3 Szükség lehet a plusz ruhára

Ha betartjuk a 'kinti hőmérséklet -5 fok' szabályt, akkor nem feltétlenül kell jobban felöltöztetni a gyereket. Ám ha már altatni szeretnénk a hűvösebb szobában, akkor érdemes hosszú ujjú felsőt adni rá, és vékonyan be is takarni őt.

A kisbabát inkább öltöztessük fel, és takarjuk is be, ha légkondicionált szobában alszik
A kisbabát inkább öltöztessük fel, és takarjuk is be, ha légkondicionált szobában alszikFotó: Shutterstock

Üzletekben gyakran előfordul, hogy a benti hőmérséklet jelentősen alacsonyabb, mint a külső. Ha ilyen helyre készülünk, mindig vigyünk a gyerekeknek és magunknak is hosszú ujjú felsőt, a csecsemőknek pedig egy vékony takarót is.

#4 Ha nincs karbantartva, komoly betegségeket okozhat 

A nem megfelelően karbantartott klímában elszaporodhatnak a veszélyes kórokozók. Az egyik leggyakoribb ilyen mikroorganizmus a Legionella. A Legionella-fajok által okozott megbetegedések közös megnevezése a legionellózis. Ennek megjelenése igen változatos lehet: a spontán gyógyuló, influenzaszerű tünetekkel járó formától (Pontiac-láz) az atípusos tüdőgyulladással járó, légzési elégtelenséggel szövődő, olykor halállal végződő formákig terjedhet (légionárius betegség, légiósbetegség, Legionella-pneumónia).

Mivel nem jár specifikus, különleges tünetekkel, ezért előfordulhat, hogy nem gondolnak rá, vagy a klíma okozta megfázásnak tulajdonítják a panaszokat. Klimatizált helyiségben vagy autóban való tartózkodás után jelentkező makacs légúti tünetek esetén gondoljunk a Legionella okozta betegségre is.

A baktériumok mellett bizonyos gombák elszaporodásához is kedvező feltételeket biztosíthat a légkondicionáló. Ezek okozhatnak egész testet érintő gombás fertőzést, illetve célzottan a tüdőben is elszaporodhatnak, légúti betegséget okozva.

A klímaberendezésben lerakódott por- és pollenszemcsék pedig allergiás, asztmás tüneteket válthatnak ki, illetve felerősíthetik a már meglévő panaszokat. Ahogyan erről a párakapukról szóló cikkünkben is szó volt, a légkondi rendszeres és szakszerű tisztítása is megakadályozza, hogy a különböző mikroorganizmusok a készülékben megtelepedjenek, elszaporodjanak és a ventilátor segítségével a légtérbe, onnan pedig a tüdőbe kerüljenek. Ezért a klímát érdemes félévente, a hűtési szezon előtt és után szakemberrel karbantartatni. 

A tisztaság ugyanakkor csak egy dolog, mert a rendben tartott klíma mellett is könnyen meg lehet fázni. A hideg levegő ugyanis kiszáríthatja és lehűti a légutak nyálkahártyáját, ezáltal fogékonnyá teheti a gyerekeket elsősorban a felső légúti vírusos fertőzések iránt. Ha pedig túl hidegre állítjuk a légkondit, akkor a hőmérséklet különbség megterhelő lehet a szervezet számára. 

Mustra