Így kerüld el nyári gyerekbetegségeket!

Ne osztozkodjunk a törülközőn, zuhanyozzunk strandolás után, és mindig gondoskodjunk a megfelelő napvédelemről!

Az egyik legnagyobb kiszúrás a gyerekkel, ha nyáron lesz beteg. Szünet van, nem kell oviba vagy iskolába menni, lehetne élvezni a nagy szabadságot, helyette viszont a négy fal között kell csücsülni, lázasan, köhögve, esetleg viszkető kiütésektől kínozva. Vannak betegségek, amelyeket egy kis odafigyeléssel elkerülhetünk, míg a vírusok ellen csak a szerencsénkben bízhatunk. Dr. Aschenbrenner Zsuzsanna csecsemő- és gyermekgyógyász összegyűjtötte, mire számíthatunk a nyári hónapokban, és elmondja, hogyan készüljünk fel, ha nyaralni megyünk.

Hogyan készüljünk fel a nyaralás alatt megjelenő betegségekre?

Fontos a megfelelő mennyiségű és minőségű folyadékbevitel, és a kímélő, könnyű ételek fogyasztása. Fokozottan figyeljünk az ételek biztonságos tárolására és elkészítésére. Ne feledkezzünk meg a nyersen fogyasztott zöldségek és gyümölcsök alapos tisztításáról sem!

Tartsuk be a napozással, a vízparton és vízben tartózkodással kapcsolatos tanácsokat és szabályokat! A fényvédő krémek és a megfelelő védőöltözet segít a napégés elkerülésében. Érdemes fejfedőt is viselni, és a szemeket megfelelő napszemüveggel védeni a nap káros sugarai ellen.

Uszodai látogatóként papucs használatával, alapos tusolással sokat tehetünk a fertőzések elkerülése érdekében. Mindenki használjon saját törölközőt, és ne adja kölcsön senkinek! A hallójárat gyulladásra hajlamos gyerekek pedig viseljenek füldugót.

A rovarok távoltartására többféle készítmény kapható, vannak spray-k, illóolajok és elektromos készülékek is, de a megfelelő öltözet is nagyon sokat számít. A gyerekek bőrét érdemes naponta, például az esti fürdetés kapcsán ellenőrizni.

Nyáron fokozottan ügyeljünk a balesetmegelőzésre, kerékpárosként, gyalogosként, vízben, vízparton egyaránt. Mielőbb tanítsuk meg gyerekeinknek a KRESZ alapvető szabályait, és kerékpárosként mindig viseljenek bukósisakot. Ez segíthet a súlyos koponyasérülések elkerülésében. Trambulinba lehetőség szerint hat év feletti gyerekeket engedjünk, és egyszerre ne tartózkodjanak benne többen.

Legyünk felkészültek!

A nyaralásra mindenképpen vigyük magunkkal a már bejáratott láz- és fájdalomcsillapítót, lehetőség szerint kétféle hatóanyag tartalmú készítményt, szirup és kúp formátumban. Nagyobbaknak létezik szájban oldódó tabletta is.

Megfázás esetére legyen nálunk sóoldatos és nyálkahártya lohasztó hatóanyagot tartalmazó orrspray, ezekből szintén jöhetnek a már bevált készítmények. Tegyünk a gyógyszercsomagba afták és torokfájás esetén használható helyi fájdalomcsillapítót is.

A hányással és hasmenéssel járó megbetegedések kezelésére vigyünk úgynevezett orális rehidráló folyadékot, probiotikumot, dioszmektit port.

Egy gyerek könnyebben kap napszúrást, és hamarabb rosszul lesz, ha nem iszik eleget, ezért ezekre nagyon figyeljünk
Egy gyerek könnyebben kap napszúrást, és hamarabb rosszul lesz, ha nem iszik eleget, ezért ezekre nagyon figyeljünkShutterstock

A csípésekre és allergiás reakciókra felkészülve feltétlenül legyen nálunk helyileg alkalmazható és szájon át szedhető antihisztamin, megelőzésként pedig rovarriasztó krémet vagy oldatot csomagoljuk. A fényvédő krémet ne hagyjuk otthon, de legyen nálunk külsőleges, panthenolt tartalmazó készítmény az esetleges leégések és apróbb égési sérülések kezelésére. A kisebb horzsolásokra felkészülve vigyünk sebfertőtlenítőt, sebgyógyulást segítő krémet és sebtapaszt.

Az állandóan szedett gyógyszereket, valamint a sürgősség esetén használandó gyógyszereket (például lázgörcsre hajlamosaknál a görcsoldó vagy asztmásoknál a rohamoldó) semmi esetre se felejtsük otthon!

Melyek a legjellemzőbb nyári betegségek?

A hányással, hasmenéssel járó betegségek gyakran fordulnak elő a nyári időszakban. Ezek egy része vírusos fertőzés, de gyakoriak az étel közvetítette fertőzések is (például a Salmonella és Campylobacter baktériumok okozta betegségek).

Gyerekközösségekben nem ritka a vírusos kéz-láb-száj betegség, amely felnőtteknél is okozhat kellemetlen tüneteket a szájnyálkahártya aftái és a végtagok bőrén észlelt hólyagos kiütések formájában. Szerencsére az esetek többségében gyors lefolyású, és spontán gyógyul.

Ebben az időszakban a szezonális pollenek miatt sok gyerek szenved a szénanátha tüneteitől. Az is előfordulhat, hogy az allergiás asztmában szenvedők tapasztalják légúti tüneteik fellángolását.

Bár több fórumon felhívják a szülők figyelmét, mégis gyakoriak a gyerekeknél a túlzott napozással, tűző napon tartózkodással összefüggő tünetek, betegségek is, mint például a napszúrás, a napégés, ritkábban a hőguta. A nem megfelelő folyadékbevitel a kánikulai napokon kiszáradáshoz és ezzel kapcsolatosan rosszulléthez vezethet, ez elsősorban a kisgyermekeket és az időseket veszélyezteti.

A strandolással összefüggő és az uszodai betegségek is sok gyerek és felnőtt életét megkeseríthetik. Ilyen például az uszodaszemölcs, a bőr gombás fertőzései, elsősorban lányoknál a húgyúti fertőzések, illetve kortól és nemtől függetlenül a hallójárat gyulladás. Mesterséges medencében való tartózkodás során előfordulhat, hogy a fertőtlenítésre használt klórtartalmú anyagok okoznak bőr- és nyálkahártya irritációt, de akár allergiás tüneteket is.

Nyáron nagyon gyakoriak a rovarcsípések, szinte mindenki elszenved egyet-kettőt ebben az időszakban. Ez legtöbbször szúnyog-, méh- vagy darázscsípés, de pók, hangya, kullancs vagy egyéb ízeltlábú is okozhat kellemetlen, fájdalmas csípéseket. Az elvakarás miatt a csípések felülfertőződhetnek, és nem ritka a baktérium okozta ótvar sem a nyári szezonban.

Mivel a gyerekek ilyenkor többet tartózkodnak a szabadban,, gyakrabban lesznek elszenvedői különféle baleseteknek gyalogosként, kerékpárosként vagy a játszótéren. Újabb keletű balesettípus a trambulin-baleset, és nem ritkák a tűzgyújtások kapcsán keletkező égési sérülések sem. Sajnos minden évben előfordulnak vízbefúlásos balesetek is.

Milyen helyzetben forduljunk azonnal orvoshoz?

Ha ezek közül bármelyik fennáll:

  • légzészavar, nehézlégzés, különös tekintettel az ismert asztmás gyerekeknél
  • nem szűnő hányás
  • ha a hasmenés olyan mértékű folyadékvesztéssel jár, hogy megjelennek a kiszáradás tünetei, mert a folyadékbevitel nem tud lépést tartani a veszteséggel
  • a napon tartózkodást követően rosszullét, súlyos fejfájás jelentkezik
  • égésnél, forrázásnál
  • rovarcsípést követő vagy egyéb allergiás reakció esetén
  • csonttörés gyanúja (például játszótéri és kerékpáros baleset), vagy a gyerek magasból esett le, beütötte a fejét
  • erős vérzéssel járó, gyaníthatóan sebészeti ellátást és összeöltést igénylő vagy szennyezett, állat általi harapások esetén
  • vízben való fulldoklás utűn nem vesz levegőt, pulzusa nem tapintható
  • bármilyen eszméletvesztés, tudatzavar

Utazás előtt járjunk utána mindennek

Ha egzotikus országba utazunk, mindig tájékozódjunk előre az célországra jellemző viszonyokról, például hogy a csapvíz iható-e, milyen ételek fogyasztása nem ajánlott, milyen a járványügyi helyzet. Lehetőség szerint adassuk be az ajánlott védőoltásokat.

A higiénés szabályok fokozott betartása alapvető fontosságú, főleg a kézmosás- és fertőtlenítés. A kézfertőtlenítő gélek és oldatok jó szolgálatot tehetnek ilyenkor. Csak biztonságos forrásból származó ivóvizet és ételeket fogyasszunk! Lehet, hogy fogmosásra is csak palackozott víz alkalmas, és fertőzésveszélyt jelenthet az italokban felszolgált jégkocka is.

Érdemes előre tájékozódni arról is, hogy milyen orvosi ellátás érhető el az adott célországban, illetve milyen gyógyszerek hozzáférhetőek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra