Unokáinkra is kihathat a gyerekkori traumánk?

Egy friss kutatás szerint a következő generációra is jelentős hatást gyakorolnak a szülők által elszenvedett, traumát okozó gyerekkori élmények.

Az olyan traumatikus élmények, mint például a válás, a szexuális zaklatás, az erőszak és a függőséggel küszködő szülők mind-mind meghatározók az érintettek későbbi életére nézvést. A Kaliforniai Egyetem, Los Angeles (UCLA) kutatása szerint ugyanakkor az érintettek gyerekei is sokkal gyakrabban küzdenek mentális zavarokkal és viselkedésbeli problémákkal – írja a Romper.

Sokkal nagyobb a mentális zavarok kockázata

Amennyiben legalább négyféle ilyen kedvezőtlen gyerekkori élményben volt része egy szülőnek, nagyjából kétszeresére nő a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar (ADHD) kialakulásának kockázata a gyerekeik esetében. Annak, hogy valamilyen más mentális zavarral diagnosztizálják az érintettek gyerekeit, négyszer akkora az esélye a kutatók szerint.

A kutatást vezető gyerekorvos, Dr. Adam Schickedanz szerint azt sem kizárt, hogy a traumatikus élmények az unokák, illetve további generációk viselkedésére is kihatnak, a következő kutatások célja tehát az lesz, hogy a hosszú távú következményeket is megvizsgálják.

Nemek közti eloszlás

A szülőket ért trauma hatása nem ugyanakkora egyébként az anyák és az apák esetében. Az anyákat ért gyerekkori trauma hatása sokkal gyakrabban okozott ugyanis problémákat a gyerekek esetében, ami valószínűleg annak köszönhető, hogy általában ők foglalkoznak többet a gyerekekkel.

Az anya traumája számít a legtöbbet
Az anya traumája számít a legtöbbetShutterstock

Egy másik kutatás érdekes módon pont az ellenkezőjét állapította meg mindennek. A 2-24 hónapos babák fejlődését megvizsgáló kutatás szerint is jelentős hatással vannak a gyerekek fejlődésére a szülők által elszenvedett traumatikus élménye. Ebben az esetben is meghatározó volt a szülők neme, az anyák esetében minden egyes ilyen élmény 18, az apák esetében viszont már 34 százalékkal emelte meg az esélyét annak, hogy a normálisnál lassabban fejlődjenek a kicsik.

A kutatók szerint mindez nagy segítséget jelenthet a szakorvosok számára, amikor megpróbálják feltárni a traumák okozta mentális zavarok okát.

Oszd meg másokkal is!
Mustra