Mennyibe kerül ma egy bébiszitter?

Budapesten többe kerül, mint vidéken? Számít-e, hogy egy gyerekre vigyáz-e vagy többre? És az, hogy van-e végzettsége? Bébiszitter körképünkből kiderül, ahogyan az is, hogy egyre több a férfi szitter.

A dolgozó szülők számára a nyári szünet nagy kihívás, főleg ha a gyerek még óvodás, és kicsi a táborozáshoz. Szerencsés esetben a nagyszülők nyugdíjasok és a közelben laknak, de manapság ez már egyre kevésbé jellemző. Ezért sokan döntenek úgy, hogy külső segítséget kérnek, és bébiszitter van a gyerekkel, amíg az óvoda zárva, és a szülő dolgozik.

Mennyit kér egy bébiszitter?

“Budapesten a szitterek átlag óradíja 1500 és 1800 forint, vidéken 1000 és 1200 forint között van” - mondja Miskovics-Kobza Zsuzsanna vagy más néven Meső, aki 14 ezer fős szitterkereső csoportjában rendszeresen végez felméréseket. Tapasztalatai alapján, ha több gyerekre kell vigyázni, nem feltétlenül kell többet fizetni, mert vannak, akik ezt nem veszik figyelembe, míg mások ilyenkor emelik az óradíjukat. “Személyes véleményem szerint nem mindegy, hogy milyen korúak, ikrek-e, vagy ha nem, akkor mekkora a gyerekek közötti korkülönbség, milyen a nemek aránya és hogy van-e közöttük sajátos nevelési igényű gyermek” - teszi hozzá.

Nem biztos, hogy drágább, ha több gyerekre kell vigyázni
Nem biztos, hogy drágább, ha több gyerekre kell vigyázniFotó: Shutterstock

Meső szerint a bébiszitterek árképzése sok mindentől függ. Ha valaki meg van szorulva, akkor alacsonyabb áron is elvállalja a gyerekfelügyeletet, ami sok családnak kapóra jön. De gyakran beigazolódik, hogy az “olcsó húsnak híg a leve”, ezért a szitter kiválasztásánál ne az ár legyen az elsődleges szempontunk.

Hogyan válasszunk bébiszittert?

A legbiztosabb, ha ismerősökön keresztül, ajánlás útján keresünk felvigyázót, mert így van megbízható tapasztalat. Ha hirdetés útján keresünk, akkor először a levelek alapján válogassuk ki a szimpatikusakat, majd találkozzunk velük személyesen az otthonunkban, javasolja Meső. Ha itt is átmegy a szűrőn, akkor az első néhány alkalommal még közösen legyünk otthon, hogy megtanulhassa a családi szokásrendet, és a gyerekkel nyugodtan ismerkedhessenek egymással.

“Sokan bekamerázott lakásban hagyják őket, de erről nem tájékoztatják a szittert - ez jogszabályellenes” - mondja. 

Számít-e a végzettség?

“Elterjedt hozzáállás, hogy ha elveszítem a munkahelyemet, vagy plusz pénzre szeretnék szert tenni, akkor az első gondolat a szittelés és a takarítás. Mert ugye ahhoz mindenki ért. Ez természetesen nem igaz” - mondja Meső. Bár a szitterek egy része végzett pedagógus vagy éppen most jár egyetemre, esetleg elvégzett valahol egy tanfolyamot, addig a többség semmilyen papírral nem rendelkezik.

A csoportjában kapott visszajelzések alapján ugyanakkor Meső szerint nincs összefüggés rátermettség tekintetében az oklevelek száma vagy hiánya között. Mint ahogyan az életkor és a nem sem mérvadó. “Egyre több férfi szitter van a pályán, a fiús anyukák kifejezetten kedvelik őket” - teszi hozzá.

A fiús anyukák körében egyre népszerűbbek a férfi szitterek
A fiús anyukák körében egyre népszerűbbek a férfi szitterekFotó: Shutterstock

Mi a bébiszitter dolga?

Meső tapasztalatai alapján sokféle célra keresnek manapság szittert, előfordul olyan is, amikor a szülő el sem megy otthonról. Ilyenkor a bébiszitter dolga, hogy lefoglalja a gyereket, amíg a szülő elintézi a teendőit. Más arra keres embert, hogy fuvarozza a gyerekét az iskolából különórára, majd onnan haza. Sokan estére vagy hétvégére szeretnének szittert, hogy kicsit ki tudjanak mozdulni otthonról. De olyan is van már, hogy esküvőre keresnek valakit, aki nem csak vigyáz a gyerekekre, de félig-meddig animátor is. 

Kényes műfaj, amikor valaki újszülött mellé keres dadát, ottalvósan, akár váltásban kettőt. “Az sem ideális, amikor valaki a beteg gyerek mellé keres beugró szittert, általában vadidegent” - mondja Meső. A csoportjában vannak olyanok, akik a váratlan helyzetekre szakosodtak, és esetleg még betegápolásban is járatosak, az ő óradíjuk jellemzően magasabb, 2500-3000 forint között van.

A beteg gyereknek ugyanakkor elsősorban a szülőjére van szüksége, az apa vagy az anya személyes jelenléte eleve gyógyító hatású. “Ilyenkor még érzékenyebbek minden őket ért hatásra. Simán lehet egy ilyen akcióval komoly traumákat okozni” - teszi hozzá. De sajnos a kényszer nagy úr, mert gyakran a szülő munkahelyének a megtartása a tét.

Kérheti a bejelentést

Végül pedig, ne lepődj meg, ha a bébiszitter azzal áll elő, hogy szeretné, ha bejelentenénk a NAV felé. Ha ugyanis nem vállalkozóként dolgozik, akkor a család havi 1000 forintos regisztrációs díj befizetésével teheti legálissá a háztartási segítő alkalmazását.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.