Eleget eszik? Hagyjuk aludni? Felvegyük? Útmutató kezdő szülőknek!

Alig értetek haza a kórházból a kisbabával, és máris felmerül egy csomó kérdés. Biztosan jól alszik, jól eszik, jól sír a pici? A szakértő megmondja.

A legtöbb párnak az első gyermek előtt semmilyen tapasztalata nincs a kisbabákkal, és sokan nem jutnak el szülésfelkészítő tanfolyamokra sem, ahol esetleg megismerkednének egy kisbaba működésével. Mennyire fűtsünk be, milyen gyakran keltsük, és mit tegyünk, ha lázas? Bartos Rita szülésznő, a Czeizel Intézet szakértőjének tanácsai jönnek újdonsült szülőknek.

Biztosan eleget eszik a baba?

Ahány baba, annyiféle igény. Előfordulhat, hogy a születés után nehezen vagy keveset szopik a kicsi: a 10 százalékos súlyvesztés még nem feltétlenül jelent problémát, e felett viszont már pótolni kell donortejjel vagy tápszerrel, ha az anyukának nincs elegendő teje. A második héttől napi 5-6 pisis pelenka jelzi, hogy eleget evett a pici. A székletből is következtethetünk a táplálkozás minőségére: az első napokban fekete, a negyedik naptól lazább, sárgásbarnás a jellemző.

Pisis pelenkák jelzik, ha jól eszik a baba
Pisis pelenkák jelzik, ha jól eszik a babaFotó: Shutterstock

Meddig hagyjuk aludni?

Ha nem koraszülött a baba, nem sárgult be, és az orvos sem rendelkezett másképp, nyugodtan rábízhatjuk, hogy jelezze, amikor éhes. Éjszaka nem muszáj erőszakkal felébreszteni, viszont a tejtermelést befolyásolhatja, ha 5-6 óra kimarad két szoptatás között. A szakértő szerint nappal érdemes négyóránként felkelteni, így nagyobb az esély a nyugodtabb éjszakára.

Hogyan nyugtassuk meg a síró babát? Mikor menjünk orvoshoz?

Idővel minden anya megtanulja megkülönböztetni az éhséget és a pelenka-problémát jelző sírást a fájdalmastól. Utóbbiról akkor beszélünk, ha valósággal visít az újszülött, ilyenkor érdemes orvoshoz fordulni. A nyugtalan babát ringatással, énekléssel vagy babamasszázzsal próbáljuk megnyugtatni. A masszázs az ellazulás mellett segíti az idegrendszeri fejlődést, és erősíti az immunrendszert is.

Idővel minden szülő megtanulja megkülönböztetni, hogy mikor éhes a baba, és mikor fáj valamije
Idővel minden szülő megtanulja megkülönböztetni, hogy mikor éhes a baba, és mikor fáj valamijeFotó: Shutterstock

Hány fok legyen a lakásban?

Az egészséges babák számára a szobahőmérséklet (21-22 °C) megfelelő környezetet jelent, csak az esti fürdetéshez érdemes 3-4 fokkal feljebb tekerni a termosztátot, vagy bevetni egy hősugárzót. A koraszülöttek viszont néhány hétig jobban érzik magukat az egész nap melegebb lakásban. 

Mit tegyünk, ha lázas?

A csecsemő lázát a popsijában a legegyszerűbb mérni. 38°C alatt nem érdemes aggódni, ráadásul a végbélben mért értékből fél fokot le kell vonni. Ilyenkor érdemes az immunrendszerre bízni a hőemelkedés csillapítását. Három hónaposnál fiatalabb babához viszont 38°C -os láznál hívjuk ki az orvost, mert ritkán lázasak, és akár komolyabb baj előjele is lehet. Ügyeljünk rá, hogy ne száradjon ki a pici, gondoskodjunk a folyadékpótlásról

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.