Ezzel zúzod szét a gyerek önbizalmát

A segítő szándék hosszú távon nem mindig pozitív hatású, derül ki egy finn felmérésből. A túlzott anyai segítség a házi feladat írása során nem várt láncreakciót indíthat be.

Minél több lehetőséget kap a gyerek az önálló munkára a házi feladat készítése során, annál kitartóbb lesz - állapították meg a finn First Steps program kutatói. Abban az esetben azonban, ha az anya konkrétabban segítette a gyermekét, ennek az ellenkezőjét figyelték meg. Ez pedig folyamatosan egyre több és több segítséghez vezetett, írja a ScienceDaily.

Jaana Viljaranta, a Kelet-finnországi Egyetem kutatója szerint, amikor a szülő hagyja önállóan dolgozni a gyerekét, azt sugallja felé, hogy bízik a tudásában és a képességeiben. Így pedig a gyerek magabiztossága is nő. Ezzel szemben a túlzott, esetleg kéretlen segítség azt az üzenetet közvetíti, hogy nem hiszi, hogy egyedül is képes megoldani a házi feladatot.

homework shutterstock 570419827
Fotó: Shutterstock

“Természetesen a szülőnek fel kell ajánlania a segítséget, amikor úgy látja, hogy a gyerekének szüksége van rá. Ugyanakkor ennek nem szabad automatikusnak lennie”- mondja Viljaranta.

A hosszú távú First Steps program első fázisában körülbelül 2000 finn gyereket követnek nyomon óvodától a 4. osztályig. A kutatás célja, hogy összefüggéseket találjon többek között a családi háttér, a szülők nevelési stílusa, a tanárok pedagógiai gyakorlata és a diákok tanulmányi eredménye között.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.