Tanítsd meg főzni, hogy egészséges felnőtt legyen

Úgy tűnik, megéri befektetni, és legalább az alapokra megtanítani a gyerekeket, minél kielégítőbbnek találják ugyanis a fiatal, 18-23 éves felnőttek a képességeiket, annál kisebb az esélye annak, hogy cukor- és gyorskajafüggő középkorúak válnak majd belőlük.

A nemrég publikált, és a Mummy Pages által összefoglalt tanulmány szerint természetesen a főzőcskéző fiatalok későbbi családja is jól jár egyébként.

Elég, ha ők magabiztosak

A tanulmány szerzői ehhez először 2002-ben és 2003-ban kérdezték ki a fiatalokat: arra kellett válaszolniuk, mit gondolnak a saját konyhaművészetükről. Tulajdonképpen nem is az számít tehát, milyen minőségű ételeket voltak képesek összedobni, elég volt, ha ők maguk büszkék voltak a képességeikre. Ez úgy tűnik, elég volt ahhoz, hogy később se hagyjanak fel a főzéssel: a 13 évvel később újabb kérdezősködésbe kezdő kutatók szerint ugyanis minél magabiztosabb volt valaki fiatalon, annál egészségesebb volt az étrendje 30-35 évesen.

shutterstock 255467824

A főzőcskézés hatása sok esetben csak később lesz igazán látványos, amikor több alkalma nyílik valakinek a főzésre, nagyobb felelősség terheli a vállát – nyilatkozta a tanulmány szerzője.

Több főzelék, kevesebb hamburger

A magabiztos és kitartóan próbálkozó fiatalok ugyanis gyakrabban főztek zöldségeket is tartalmazó ételeket, miután családosok lettek, gyakrabban ültek le közösen enni, és gyorséttermekbe is ritkábban jártak, mint az önállótlanabb, a konyhát felelőtlen módon ignoráló társaik. Minél rátermettebbnek érezték magukat a fiatalok 18-23 évesen, annál egészségesebb volt az étrendjük 13 évvel később. A szerző, dr. Jennifer Utter így foglalta össze a dolgot:

Ha van rá esélye a kamaszoknak, hogy elsajátítsák ezeket a képességeket, annak hosszú távon is számos előnye lehet az étkezési szokásaikra nézve.

Oszd meg másokkal is!
Mustra