11 évet vesz el az életedből, ha gyereket vállalsz

Legalábbis abban az esetben, ha egy olyan országban szül egy nő, ahol nem igazán becsülik meg az anyákat, és gazdasági segítséget is alig-alig kapnak az államtól.

Az amerikai nőket úgy tűnik, kifejezetten megviseli a gyereknevelés, könnyen elképzelhető ugyanakkor, hogy a nemrég publikált tanulmány eredményei kizárólag rájuk érvényesek. Az Iflscience szerint mindenesetre elég egyértelműek az eredmények: a gyermektelen amerikai nők jóval lassabban öregednek, mint az anyák.

Telomerre vigyáznod jó lesz

A sejtek élettartamát megvizsgáló kutatók a kromoszómák DNS-láncának két végen megtalálható, többszörösen ismétlődő szakaszok, a telomerek hosszúságának analizálása után jutottak egyébként erre a következtetésre. A sejtek minden egyes osztódása után valamelyest megrövidülő, a DNS károsodásának megelőzésére szolgáló szakaszok nagyjából 50 ilyen ciklust élnek túl, utána már nem képesek megóvni a DNS-láncot a sérülésektől.

A sejtszintű öregedést jelző szakaszok pedig sokkal, 4.2 százalékkal rövidebbek voltak a kutatás során megvizsgált anyák esetében. A gyermektelen nők korát, súlyát, valamint gazdasági és társadalmi körülményeit is figyelembe vevő kutatók nem tudják egyébként megmondani, pontosan miért rövidebbek az anyák telomerjei.

shutterstock 398163976

Csak az amerikai helyzetre jellemző

A kutatás vezetője szerint ugyanakkor valószínűleg nem egy minden egyes nőre jellemző felfedezésről, hanem egy inkább lokális jelenségről van szó. Anna Polack szerint ugyanis a 11 évnek megfeleltethető, felgyorsult öregedés valószínűleg legalább részben az USA-ban továbbra sem kötelező gyermekgondozási segély hiányának és az ebből fakadó rengeteg stressznek tudható be.

Ezt látszik megerősíteni egy másik, 2017-es kutatás is, ami épp az ellenkezőjét állította mindennek. Aszerint a kutatás szerint ugyanis egy olyan társadalomban, ahol az anyák több segítséget kapnak az államtól és úgy általában nagyobb becsben tartják őket, minél több gyereket vállal valaki, annál inkább lelassul a sejtszintű öregedés.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek