Pórul járnak a részmunkaidőben dolgozó anyák

Akik a gyerekük miatt kevesebb munkaórában dolgoznak, sok esetben hosszú időre megragadnak egy szinten, és ez a fizetésükön is meglátszik. Az apákat azonban nem érinti ez a probléma.

Egy brit kutatás szerint a gyereknevelés miatt ideiglenes vagy részmunkaidős állásokat is bevállaló anyák esetében a legnagyobb a keresetbeli különbség a nemek között. A friss felmérés szerint mire a gyerekük 20 éves lesz, az anyák nagyjából harmadannyival keresnek kevesebbet, mint a hasonló végzettségű apák.

Évtizedekig ugyanazt az órabért kapják

A Guardian szerint mindez annak tudható be, hogy a részmunkaidős állások esetében nem igazán jellemzők a fizetésemelések, a gyerekes nők ugyanakkor gyakran ilyen állásokkal próbálják elérni, hogy rugalmasabb legyen az életük és több idejük jusson a gyerekeikre.

shutterstock 364084646

A nemek közti fizetési szakadék eltűnése amúgy lelassulni látszik a briteknél, bár a 9.1 százalékos különbség még mindig rekordnak számít, a 90-es években ugyanis még 30 százalékos volt a különbség a férfiak és a nők keresete között. A legújabb felmérés szerint egyébként az anyák által kihagyott idő a különbségek 10, míg az előnytelen órabérekkel járó részmunkaidőzés a különbségek 25 százalékáért felelős.

A férfiakat nem érinti

Mivel a munkának és a gyereknevelésnek ez a fajta előnytelen összefonódása továbbra is csak a nőket érinti, a részmunkaidőben foglalkoztatott férfiak arányán nem változtat a kutatás szerint, ha apává válnak. A nők ezzel szemben gyakran olyannyira beleragadnak a dologba, hogy sokszor még a gyerek felnőtté válásának pillanatában is csak részmunkaidős munkájuk van.

Oszd meg másokkal is!

Az oldalról ajánljuk

Érdekességek