Okosabb lesz a gyerek, ha sok halat eszik

Halat enni jó, de egy friss kutatás alapján számos más oka is van, amiért érdemes heti egyszer halat tenni az asztalra. Mutatjuk is mik azok.

A sok halat fogyasztó gyerekek intelligensebbek és jobban is alszanak, mint azok, akik szinte soha nem esznek halat – állítja egy nemrég publikált tanulmány. Ahhoz, hogy számszerűsíthető legyen a dolog, legalább heti rendszerességgel kell valamilyen halfélét fogyasztania a gyerekeknek.

A kutatás eredményeiről beszámoló Science Daily szerint mindez valószínűleg a hidegvízi halakban megtalálható omega-3 zsírsavaknak köszönhető. Az omega-3 zsírsavak, valamint a magasabb intelligencia és a jobb alvásminőség közötti összefüggések eddig is ismertek voltak persze, ennek a kutatásnak azonban mindkét jelenséget sikerült a halfogyasztáshoz kapcsolnia. A kutatók szerint mindez azt jelenti, hogy a jobb alvás lehet az eddig hiányzó láncszem a halfogyasztás és a magasabb intelligenciahányados között.

A kutatásban résztvevő több mint 500, 9-11 éves kínai gyereknek először egy kérdőívet kellett kitöltenie (a szüleik is segíthettek persze) azzal kapcsolatban, hogy milyen gyakran fogyasztanak halat és mennyit alszanak, majd egy intelligenciatesztet is kitöltettek velük a kutatók.

Az eredmények összesítésekor arra is vigyáztak egyébként, hogy kiszűrjék az olyan, az intelligenciáhányadossal szintén összefüggésbe hozható tényezőket, mint a szülők iskolázottsága, családi állapota és foglalkozása, valamint a gyerekek száma.

shutterstock 277323506

Azok a gyerekek akik heti rendszeresen fogyasztottak halféléket, átlagosan 4.4 ponttal értek el többet az intelligenciateszteken és jobb volt az alvásminőségük is, mint azoknak akik csak „ritkán”, vagy „soha” nem fogyasztottak halat. Náluk egyébként a „néha” azért halat is fogyasztó gyerekek is jobban teljesítettek, egészen pontosan 3.3 ponttal.

Mivel az alváshiány összefüggésbe hozható az antiszociális viselkedéssel, az antiszociális viselkedés pedig az alacsonyabb intelligenciával, Adrian Raine, a tanulmány egyik szerzője szerint egyáltalán nem meglepő tehát, hogy az antiszociális viselkedésen is javítani képes omega-3 zsírsavakat tartalmazó halak is segítenek mindezen.

A kutatók szerint éppen ezért fontos lenne, hogy minél korábban, akár már 10 hónapos korban megkóstoltassuk a gyerekekkel a halféléket (kiszálkázva persze), az ugyanis segíthet abban, hogy ne utálja meg valaki a halszagot és a furcsa ízeket. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek