Vaianának akar öltözni a lányom, most mit csináljak?!

Arra mindenképp jó alkalom a Vaianának vagy Mauinak öltözés, hogy elbeszélgessen valaki a gyerekivel arról, milyen érzés lehet a polinéziai embereknek, hogy végre ők is kaptak egy mesehőst.

És persze arra is kiváló alkalom, ha az ember lánya az Európában a már lefoglalt márkák és pornószínásznők miatt Moana helyett Vaiana néven forgalmazott film főszereplőjének öltözne, hogy röhögjünk egy sort a politikai korrektség bonyolódó útvesztőiben lassan teljesen eszüket vesztő amerikaik problémáin. 

Egy fehér kislány például, aki vagy a Jégvarázs Elsájának, vagy pedig Vaianának akar öltözni Halloweenra, úgy tűnik szinte megoldhatatlan problémát jelent egy-egy amerikai apukának. A polinéz törzsfőnök lányának öltöző fehér kislányok ugyanis érzéketlen módon eltulajdonítják és megalázzák a Disney filmek főszerepében tényleg nem túl gyakran látható polinéz emberek kultúrájának egy-egy darabját, a szőkehajú és fehérbőrű királynőnek öltözés viszont természetesen a fehérek felsőbbrendűségét hirdeti.

A többi elnyomott és megtizedelt kisebbség, a feketék és az indiánok mellett tehát tulajdonképpen nem csak a Disney barnabőrű főszereplői, hanem a valaha volt ÖSSZES Disney hercegnő csatlakozott a nemkívánatos Halloween jelmezek egyre csak bővülő listájához.

A Jégvarázs királynőnek öltözést végül megengedő apának abban igaza van persze, hogy jó ötlet lehet elbeszélgetni a gyerekekkel arról, milyen sokat jelenthet egy-egy kisebbségnek, ha végre ők is megkapják a saját hőseiket, a Vaianan és a Pocahontas opciók betiltása ugyanakkor talán kicsit drasztikus lépésnek tűnik, elvégre az egyenlőség feltételeinek megteremtéséhez nem biztos, hogy a szőrszálhasogató kategorizálás és jelmezek betiltása fog elvezetni.

A beöltözés tehát tényleg rengeteg stresszel és félelemmel járó szokássá vált arrafelé, csak nem a gyerekek, hanem a szülők rettegnek, hogy vajon sikerül-e lebeszélniük a kicsiket az érzéketlennek minősülő jelmezekről. 

Oszd meg másokkal is!
Mustra