A csecsemőbelek első éve az egész életre hatással van

A három hónapostól egyéves korig terjedő életszakaszban drasztikusan megváltozó emésztőrendszerrel kapcsolatban még csak kapiskálják a kutatók, mi is az, ami normálisnak nevezhető.

A születésüket követő első év során a csecsemők bélrendszerét szép lassan benépesítő mikroorganizmusok, azaz a mikrobiom összetétele is jelentős változáson megy keresztül. Az Albertai Egyetem kutatói szerint azért is fontos a csecsemők emésztőrendszerét érintő változások megértése, mert mindaz, ami ez alatt a kritikus időszak alatt történik, a későbbiek folyamán is meghatározó lehet, növelheti például bizonyos betegségek kialakulásának kockázatát, és a testsúly alakulására is befolyással lehet  - írja a Science Alert.

A kutatók 166 csecsemő mikrobáit vették górcső alá, 9 hónapon át, egészen egyéves korukig megvizsgálva, minek a hatására változik meg a mikrobiom összetétele, és az egyes baktériumok mennyisége.

Az eredmények persze nem túl meglepőek, a mikrobiális változások szempontjából ugyanis az bizonyult a legjelentősebb tényezőnek, hogy vajon hagyományos, hüvelyi szüléssel vagy császármetszéssel jött-e világra egy baba, illetve hogy anyatejjel vagy tápszerrel táplálták-e. Emellett az is jelentős változásokat eredményezett persze, ha valamilyen oknál fogva antibiotikumos kezelésre szorult egy csecsemő.

shutterstock 387995890

A hüvelyi úton történő szülés közben a szülőcsatornán „átcsusszanó” babák már ekkor összeszednek néhány később hasznosnak bizonyuló mikrobát, és természetesen az anyatejjel is a szervezetükbe kerülnek bizonyos baktériumok. Ez a kombináció, és a baktériumokat kiirtó antibiotikumos kezelés hiánya tehát a normálisnak tekinthető út, amely a Firmicutes és a Bacteriodes baktériumtörzsekhez tartozó baktériumok számának növekedésével , és a Proteobaktériumok megfogyatkozásával jár.

Sajnos arról, hogy konkrétan hogy néz ki egy egészséges mikrobiom, még mindig nagyon keveset tudnak a kutatók. Az például viszonylag egyértelműnek tűnik, hogy az anyatejjel táplált csecsemők esetében előbb-utóbb csökkenni kezd az enterobaktériumok szám a, ami csökkenti az esélyét annak, hogy később érzékennyé váljanak egy-egy ételre, és a súlyfeleslegektől is könnyebben megszabadulnak majd.

Sok esetben persze elkerülhetetlen a tápszerek használata, vagy a császármetszés, ahogy az antibiotikumok használata is, éppen ezért van szükség az ilyen kutatásokra, a mikrobiom működésének és összetételének pontosabb megértése ugyanis lehetővé teheti majd, hogy ezekben az esetekben is helyreállíthatóak legyenek a normális értékek.

Oszd meg másokkal is!
Mustra