Atomot és nitrogént a gyerekeknek!

A BME A fizika mindenkié című rendezvényén jártunk, és minden rendben is volt addig, amíg be nem ültünk Aszódi Attila előadására, aki arról papolt, milyen marha jó lesz Paks2. Aztán visszamentünk nitrogént robbantani, meg pudingot lefagyasztani, hogy helyreálljon a lelki békénk.

Közvetve kérdezte a BME, hogy van-e programunk múlt szombatra és mivel nem volt, elmentünk a BME-be a KFKI A fizika mindenkié 3.0-ás rendezvényére. Nemcsak azért, mert anyuka megszállottja az űrnek, meg a fizikának, szóval csupa olyasminek, amihez sajnálatos módon hozzá sem szagol, de azért is, mert szerettük volna, ha a gyerekek (9 fiú, 7 lány) kapnak egy kis kóstolót, hátha legalább az ő érdeklődésüket felkelti még időben a dolog. 

Hogy teljes legyen az öröm, vittünk magunkkal még egy hét, tíz és egy nyolc éves fiút is, és megmondom őszintén én, aki korántsem vagyok a programszervezés nagymestere, most rendesen beletrafáltam. 

A BME K-épülete adott otthont a rendezvénynek, de már előtte ott várt minket a Sokszínű fizika busza, amiben egyetemisták mutogattak különböző érdekes dolgokat a gyerekeknek kezdve a pénzhamisítást ellehetetlenítő hologramfólia anyagainak megismertetésével, a CERN részecskegyorsító pontos céljainak bemutatásáig. Persze imádtak hozzányúlni mindenhez, de a szervezők ezt igen jól viselték, persze mi még a program elején érkeztünk.

Bent az egyetem aulájában is várták a gyerekeket, az egyik sarokban kiselőadást tartottak a világegyetem titkairól, a galaxis-halmazok elképesztő nagyságairól – ami kevésbé kötötte le a kicsiket, viszont a többi asztalnál bemutatott kísérleteket imádták!

Az atom márpedig KELL

Ezen a ponton be kell valljam, hogy lecsatlakoztam egy órára gyerekeimről, mert mindenáron meg akartam hallgatni egy előadást, amit a 11:45-től tartott Aszódi Attila (a Paksi Atomerőmű teljesítményének fenntartásáért felelős kormánybiztos): Atomenergia? Nem kérdés – KELL! - címen. A valamivel több, mint egy órás előadásból nagyjából az derül ki, hogy Paks fasza dolog lesz, és ezzel lehet a legtöbb energiát a nép számára nyerni a legrövidebb idő alatt, és ugyebár senki nem akar úgy élni, hogy nincs áram, és nem tudja nézni a Barátok köztet.

Sajnos a végén a fontos kérdések helyett arról a részről kezdtek el vitatkozni a résztvevők, hogy miért nem volt népszavazás a kérdésben, így már nem volt időm megkérdezni, hogy vajon a rövidtávú, gyors (politikai) haszon mellett, ugyan mondják már meg, hogy már mi a francnak kell nekünk ez az egész, miért nem térünk át más energiaforrásra, mint minden épeszű nép?

Azt sem tudtam kifejteni, hogy nincs még száz éve, hogy ólomból csináltunk játékokat a gyerekeinknek, rövid távon azok is rettenetesen hasznosnak bizonyultak, sőt komoly tudósok mondogatták, hogy nem mérgez az annyira. 

Mindenesetre fenti intermezzo kicsit felbosszantva vitt tovább a többi programra, ám ekkorra az udvaron már a nitrogéné volt a főszerep, és a gyerekek imádták a felrobbanó kísérleteket legalább annyira, mint a nem-felrobbanóakat – hiszen a nevében is benne van, hogy kísérlet...

A srácok lelkesedése az enyémet is visszahozta, innentől már vidáman ettük a nitrogénnel lefagyasztott eperjoghurtot, akárcsak az uborkát (fogalmam sincs, hogyan rágta el a lányom, ahogy hozzáérintettem a fogamhoz, lefagyott a fél arcom), és már vállat se rándítottam, amikor egy fiatal fiú atomerőmű-építésére biztatta kilencéves lányomat, aki boldogan tett eleget a feladatnak egy felfújhatatlan strandlabdáért (felirat: FINE Fiatalok a Nukleáris Energiáért) cserébe. 

Összességében tehát remek kis délelőtt volt, bár van bennem egy kis rossz szájíz a túlzásba vitt atomozás miatt. Csak remélni tudom, hogy a jövőben az "atomot nekik" hozzáállás helyett fókuszba kerülnek más, igazán fontos dolgok is, ahogy most is jelen voltak, mégis úgy érzem, kicsit eltolták a hangsúlyt az atom irányába, amiből sok jó eddig nem sült ki a történelemben.

Hasonló programot keresel?

A hétvégén rengeteg hasonlóan érdekes, a fizikához, tudományokhoz kapcsolódó program volt országszerte, ha szívesen megnéznétek ilyesmit a gyerekkel, ezt a Facebook oldalt érdemes bekövetni, és figyelni, mikor lesz a legközelebbi esemény.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek