Sótlannak bizonyult a menzareformon

Több friss tej és só, illetve teljes tiltás a mesterséges édesítőszerekre - ezek az idei menzareform fő pontjai írja a kormány.hu. A tavaly szeptemberben bevezetett változtatásokat finomítják az idei tanévben a visszajelzések alapján.

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma tavaly közétkeztetési rendelettel próbálta biztosítani, hogy a közétkeztetésben naponta résztvevő több mint egymillió gyermek minél egészségesebben táplálkozzon. Az egészségtelen alapanyagok és a mesterséges édesítők száműzése, valamint a só és a cukor túlzott használatának visszaszorítása mellett szerették volna, ha az ételek továbbra is megfelelnek a magyar ízlésvilágnak.

D  US20141128009
Ujvári Sándor / MTI

A tavalyi tanév tapasztalatai azonban azt mutatták, hogy a gyerekek nem mindenütt fogadták osztatlan lelkesedéssel a megváltozott kosztot. A szándék jó volt, a fogadtatás viszont nem annyira, a gyerekek a legtöbbet a sómennyiség drasztikus csökkentése miatt panaszkodtak, azon belül is az ehetetlen levesek vezették a panaszlistát. Ennek oka az volt, hogy a kisebbeknél a sótartalom egy lépésben csökkent, átmenet nélkül.

Erre reagálva idén a hat év alattiaknál is lépcsőzetes csökkentik majd a sótartalmat. A só teljes elhagyása azonban nem cél, ellentétben a mesterséges édesítőszerekkel. Azokat minden korosztály számára tiltólistára teszi a minisztérium.  

A tervek szerint a háromévesnél idősebbek magasabb zsírtartalmú, "természetesebb" tejet kapjanak majd. A tej mennyiségének növelése miatt a szülők aggódtak, hogy drágulni fog az étkezés, Novák Katalin a tárca család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára azonban ezt cáfolta.

A bejelentett változásokat már az idén őszi étrendjükben tapasztalhatják a gyerekek.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek