Riszpekt: kínai séf eteti a szegény magyar gyerekeket

50 gyermekotthonban élő és 50 nagyon szegény pesterzsébeti, kőbányai és csepeli gyermeket látott vendégül a Gyermekétkeztetési Alapítvánnyal közösen a budapesti Gizella úti éttermében Wang Mester. A kínai szakács rendszeres segítő akcióival szeretne visszaadni valamit az őt befogadó magyar közösségnek és közelebb hozni egymáshoz a magyarokat és a kínaiakat.

A szakács korábban már egy millió forinttal támogatta az alapítványt, melyet egy tévés vetélkedőben nyert, ám a TV2 nem túl elegánsan kivágta azt a részt a felvételből, ahol felajánlja az adományt.

“Egy napon a Batman c. filmet néztem az alig két éves kisfiammal. Elhangzott a filmben egy mondat: 'Akárki lehet hős. Még az is, aki csupán annyit tesz, hogy ráteríti a kabátját egy gyerek vállára, hogy érezze, nincs minden veszve.'  Korábban is láttam már ezt a filmet, de igazán akkor érintett meg ez a gondolat, amikor a gyermekemmel közösen néztük. Úgy gondoltam, hogy valamit valóban tenni kell és egyúttal vissza is szeretnék adni valamit a magyar közösségnek, amely több mint 20 évvel ezelőtt befogadott engem.”

Ezért aztán Wang Mester elkezdett utánanézni, hogy mit is tehetne. Mivel van egy étterme, ő maga séf, úgy gondolta, hogy ebből szemszögből közelíti meg a kérdést. Eszébe jutott az is, hogy milyen szörnyű lenne az, ha a gyermekének nem lenne elég ennivalója. Tudja azt, hogy egy gyermek már azért is szomorú tud lenne, ha nem kapja meg a kedvenc csokiját például. “Szívszorító lehet ez a szülőknek. Azoknak a gyermekeknek pedig végképp a legrosszabb, akiknek szüleik sincsenek.” A keresgélés során talált rá a Gyermekétkeztetési Alapítványra, akikkel rögtön megértették egymást.

Berta Klára, alapítványi munkatárs elismeri, hogy bár rengeteg adományozójuk van decemberben, “azonban a gyerekek nem csak decemberben éhesek. Nagyon nagy dolog az, hogy Wang Mester gondolt rájuk most, amikor nincsen iskola és amikor sokan nem tudnak ingyenesen étkezni”.

Jelenleg Magyarországon 80 ezer gyermek éhezik napi szinten. Berta Klára bízik benne, hogy tudják folytatni az együttműködést és bízik abban is, hogy további gyermekeket is be tudnak még vonni a kínai gasztrokalandokba. 

És, hogy mi volt a menü? “Bevallom őszintén, én kértem, hogyha lehet, akkor a sült krumplit ne hagyják ki a rendszerből, mert azt imádják a gyerekek! Ritkán jutnak hozzá sajnos - főleg azok, akik nem is minden nap jutnak élelemhez” - árulta el Berta Klára. Természetesen a kínai jellegű, “ázsiaibb” fogások is terítékre kerülnek, de alapvetően egy gyermeki ízléshez közelebb álló, kevésbé idegen menüsorral készültek Wangék.

Az biztos, hogy az asztalra került csirke, rizs, tészták, zöldségek, fafül gomba, zeller és persze valamilyen desszert is. Sokak számára ez volt az első alkalom, hogy kínai ételeket kóstolnak, így - Wang szavaival - “figyelünk arra, hogy ne kerüljenek számukra furcsa falatok az asztalra”. A gasztronómiai és ázsiai kulturális élményen túl (hiszen nem csak egy büféről, hanem egy színvonalas, Gault & Millau kalauz által ajánlott étteremről van szó) egy játékos, felhőtlen délutánt is szeretett volna szerezni Wang a kis vendégeinek, így aztán bohócok is szórakoztatták a gyerekeket.

Oszd meg másokkal is!
Mustra