Apák egymás közt: a nyári szünetről

Az Apás szülés egy podcast, vagyis olyasmi, mint egy beszélgetős rádióműsor, csak annyival jobb, hogy bármikor, bárhol meg lehet hallgatni. Ez egy sorozat, amelyben Jankó Bálint és Lövenberg Balázs beszélget nagyjából kéthetente arról, milyen dolog apának lenni.

Ami nagyon jó benne, hogy nem csak arról beszélgetnek, náluk milyen az élet - ami persze szintén érdekes - de sokszor az is szóba kerül, hogyan hat saját szülői létünkre az, amit hoztunk magunkkal. Mik azok a családi erősségek, amikre építeni lehet, és melyek azok a momentumok, amit ők utólag hibának látnak, és vajon amit az ember mondjuk kamaszként szülői hibának lát, vajon szülői hiba-e felnőtt szemmel.

shutterstock 228503593

Ők nagyon röviden így foglalták össze, mi is ez az egész:

"Észrevették, milyen keveset beszélgetnek gyereknevelésről az apák? Ezen szeretnénk kicsit javítani. Vagyunk két apa - fejenként két gyerekkel - és nagyjából kéthetente beszélgetünk egymással mindenről, ami csak eszünkbe jut a családi életről."
 
Az aktuális részben pedig a nyárról, nyaralásról, vakációról lesz szó. A fiúké a szó.

"Most már aztán tényleg itt a nyár, ami elsősorban azt jelenti, hogy a gyerekek közel két és fél szabad hónapját ki kell tölteni valahogy. Két-három tábor stratégiailag elosztva, két hét szabi, akkor utazunk valahova, nagyszülők szintén vállalnak két hetet, a többit fél lábon is.

Nálunk nagyjából így néz ki a tervezés, de ahogy körbenézek, mások is hasonlóan tologatják.

Idén először mennek táborba a lányaim, hét és fél évesen, tele derűvel és optimizmussal. Tehát nem meséltem el nekik, amikor én 10 évesen megszöktem a Komjádi uszodából, mert nyomasztott az úszótábor. Vagy amikor a tesómmal szívhez szóló levelet írtunk a szüleinknek a Moszkva melletti úttörőtáborból, miszerint ha nem visznek minket haza AZONNAL, akkor elpusztulunk.

Mi az a podcast és mire jó?

Ez nem internetes rádió. Nincs folyamatos adás, minden műsor nagyjából hetente jelentkezik új résszel. A műsorokat itt az oldalon is hallgathatja, de az nem az igazi.

A legjobb, ha letölti a mobiljára és akkor veszi elő, amikor utazik a buszon, metrón, villamoson, trolin, autóban, vonaton, fogaskerekűn, HÉV-en, földalattin. Bár a földalatti nagyon hangos.

Vagy hallgatható edzés, kutyasétáltatás vagy a postán várakozás közben. Egyáltalán, bármikor, amikor unatkozik és szívesen hallgatna érdekes és szórakoztató beszélgetéseket a kereskedelmi rádiók helyett.

Mobilon érdemes valamilyen podcast alkalmazást használni. Mi az alábbiakat javasoljuk:

  • iPhone-ra az ingyenes Overcast a kedvencünk.
  • Androidra az ingyenes appok közül talán a Player FM a legjobb.
  • Windows Phone-ra a beépített Podcasts appnél nem kell jobb.

A podcast alkalmazásokban a műsor címére vagy a Kaszt.hu névre rákeresve találhat rá a műsorokra.

Visszagondolva nem is tudom, hogy pontosan mi is volt a bajunk. Valószínűleg egyébként az, hogy minket nem kérdeztek meg, hogy a 97-féle kétnyelvű meg lovas-állatos meg foglalkoztató meg kaland- meg szerepjátékos tábor körül melyikbe szeretnénk menni.

  • Mikortól megy táborba?
  • Ottalvós vagy napközis?
  • Bosszút áll a gyerek a szülőn, amiért  otthagytuk?
  • Más gyerekeret kapunk vissza egy hét után?
  • Kibírható-e egy ottalvós három hét?
  • Mikortól maradhat otthon egyedül?
  • Ki kell-e tölteni az egész nyarat?
  • Mi történik, ha összehányja a gyerek a nullkilométeres bérautót?
  • Lehet-e gyerekkel várost nézni?

Ezekről a dolgokról, meg a nyári szünet egyéb vonatkozásairól beszélgetünk az Apás szülés podcast e heti részében. Autózáshoz, munkába menet, kutyasétáltatáshoz, ház körüli munkához tökéletes hallgatnivaló."

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek