Időgazdálkodási kisokos tiniknek

A HuffPost összegyűjtött pár praktikát, amik elsajátításával a gyerek rendszerezettebb életet tud élni, és ezáltal könnyebben veszi majd a terheket, amiket az iskola rájuk tesz. És bár valójában egyik tipp sem forradalmi, mégis jó, ha ezeket időnként végigvesszük a kiskamasszal, kamasszal, hiszen legtöbbünknek szintén tanulási folyamat volt, mire ezekre rájöttünk.

Szülői segítséggel, pláne, ha van egy kis belső motiváció, a kamasz gyerekeinknek is segíthetünk, hogy kevésbé essenek szét, és ne kerüljenek állandó időzavarba.

GettyImages-50672514
Walter Sanders / Europress / Getty

Készüljenek fel a soron következő hétre

Minden vasárnap szánjon egy kis időt arra, hogy átbeszéli gyerekével, hogy mi lesz a következő héten. Ezek után készítsenek közösen egy listát, amelyek a következő kategóriákba kerülhetnek:

  • Készen kell lenni vele (amit feltétlenül meg kell csinálni)
  • Szeretnék kész lenni vele (egy kicsit várhat a megvalósítás)
  • Amit szeretnék csinálni (rekreációs tevékenység)

Ezek után rendszerezzék hétfőtől-péntekig, hogy mikor és mennyi időt fog az egyes tételek megvalósítására szánni a gyerek.

Minden napnak kell legyen egy kezdési és egy befejezési pontja. Írják össze, hogy milyen munkákat szándékozik aznap a gyerek elvégezni, illetve, hogy melyikhez, körülbelül mennyi időre lesz szüksége, majd tegyék őket fontossági sorrendbe.

Világítson rá, milyen jó a digitális naptár

A mai világban a gyerekek már létezni sem tudnak a mobiljuk nélkül, ami ebben az esetben egyáltalán nem hátrány - mert ez azt jelenti, hogy tudják kezelni a naptárat is. Ha a gyerek, soha nem használja a telefonján ezt a funkciót és - mondjuk nem jön rá öt perc alatt, hogy hogyan működik - mutassa meg neki, hogy miként állíthat be figyelmeztető jelzéseket benne. Még jobb, ha össze tudja kombinálni, az előzőekben mutatott tervezetet a naptárral. Tuti siker. 

google-calendar-schedule-640x456

Csináljon a nagyobb feladatokból sok kisebbet

Amikor egy nagy feladat előtt állunk, hajlamosak lehetünk tologatni a dolgot, mivel nem tudjuk, hogy hogyan fogjunk neki. Ilyen például a fürdőszoba kitakarítása. Egyszerűnek tűnhet, de közben meg egyáltalán nem az. De ha szétbontja, hogy ez mit is jelent valójában, már sokkal egyszerűbb nekilátni a feladatoknak, mint például:

  • fugát takarítani,
  • kimosni a kádkilépőt,
  • fertőtleníteni a szanitereket
  • felmosni,
  • elpakolni,
  • kiüríteni a szemetest

Sokkal átláthatóbb és egyszerűbb így a dolga. A legjobb ha listát készít ezekről, és minden végrehajtott feladatot kipipál a listán. Ja, és persze nem kötelezi magát arra, hogy egy nap alatt végezzen a munkával. Ugyanezt a metódust követve, mutassa meg gyerekének is, hogy miképpen működik ez a módszer. Írjanak fel egy nagy feladatot egy papír tetejére, majd bontsák atomjaira. 

Pakoljanak be előző este az iskolatáskába

„Old school” trükk, minden felnőtt ismeri: pakoljanak be az iskolatáskába lefekvéskor, így stresszmentesen indulhat a reggel(haha!), és este nem azon fog rágódni a gyerek, hogy mi az, amit elfelejt majd reggel betenni a táskába. Szintén ovis trükk, de tényleg hasznos, készítsék ki a ruháját amit másnap viselni fog, és csomagoljanak valami harapnivalót is amit a szünetben elnyammoghat.

Találjanak helyet mindennek

A tinédzserekbe automatikusan be van kódolva, hogy rendetlennek kell lenni, és meg sem értik, hogy milyen jó, ha nem káoszban élik az életüket - de ez nem jelenti azt, hogy ha megtanulják, hogyan lehet rendet tartani, az nem fogja őket előbbre vinni.

Néhány tipp, a rendrakáshoz:

  • Csoportosítsák kategóriák szerint a dolgokat.
  • Kérje meg a gyereket, hogy keressen a szobában helyet minden kategóriának.
  • Mutassa meg hogyan működik a címkenyomtató - de sokszor a „post it” is megteszi - amit a fiókokra meg a polcokra lehet ragasztgatni, hogy átlátható legyen, mi van bennük.
  • Emlékeztesse őket, hogy mindent tegyenek vissza a helyükre.

Hagyjon időt magára is

Amikor a gyerek rájön, hogy ténylegesen mennyi időbe telik megcsinálni valamit, ellenben azzal, hogy ő mit saccolt az elején, egyenesen szárnyra kaphat. Ezért is jók a különböző telefonos applikációk, amik az időbeosztást segítik.

Ilyen a Pomodoro technika is - magyarázza el neki, hogy hogyan működik, de persze kereshetnek hasonló tematikájú alkalmazásokat is okostelefonra.

GettyImages-57210846
H. Armstrong Roberts / Europress / Getty

Használják a Google Docs-ot

Akinek okozott már fejfájást (és duplamunkát) elkavarodott kinyomtatott papír, vagy összetört telefonon/laptopon/tableten tárolt házidolgozat, azt nem kell sokáig győzködni erről.

Google Docs-ot használni maga a csoda, ugyanis mindenhol elérhető, ahol van internet, és amit oda bevisz, csak akkor tűnik el, ha azt kitörli. Hiába veszíti el a telefonját a gyerek, vagy zúzza kezelhetetlenné, az adatok soha nem fognak elveszni, ha felhőbe írja őket. Szóval tényleg hasznos ezt a funkciót használni, mutassa meg neki, hogyan működik. Ráadásul emlékeztetőket is be lehet ide vésni, szóval soha többet nem fog elkésni a különórákról, vagy a fogorvostól a gyerek.

Konklúzió

A legtöbb tini képtelen felnőtt mércével mérve rendszerezett életet élni, de ha megszokássá válnak a fentebb említett technikák, magabiztosabbak lesznek, nyugodtabbak, és jobban teljesítenek majd az iskolában. És ha egyszer rájönnek arra, hogy ezek a dolgok tényleg beválnak, már soha többet nem kell emlékeztetnie őket a feladataikra. 

ÁMEN!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek