Ők az idei év legjobb orvosai

Az év orvosa és a Média az orvosokért díjakat is átadták a múlt hét végén. Utóbbi kategóriában a Dívány „Ha ezt neonatológusoknak mondom, sokkot kapnak” című interjúja nyerte el, amelynek szerzője Hagara Nagy Nóra volt. Az interjú Dr. Bodrogi Eszterrel, az MHEK (rövidebb és ismertebb nevén Honvédkórház) koraszülött intenzív osztályának (PIC) vezetőhelyettesével készült, aki kollégáival együtt külföldi tapasztalataira alapozva néhány éve itthon is sikeresen tereli európai színvonal felé a kórház ezen részlegét.

A média az orvosokért díj második helyezését az MTVA Kossuth Rádió munkatársai „Női szívműtét két részben” című munkájukkal nyerték el. A harmadik helyen a zsűri értékelése alapján holtverseny alakult ki. A megosztott harmadik helyet Kiss Éva újságíró, az Origo kardiológiai alrovatán, a Szívderítőn olvasható „Aki túlélte a halált - egy igaz történet” című cikkéért, valamint Cs. Nagy Tamás, a Magyar Katolikus Rádió szerkesztő-riporter munkatársa „A katolikus kultúra követei – Dr. Kiss Imre” című rádiós anyagáért kapta.

Dr. Bodrogi Eszterrel készített interjújáért a Dívány Média az orvosokért díjban részesült
Dr. Bodrogi Eszterrel készített interjújáért a Dívány Média az orvosokért díjban részesült

Ők az év orvosai

  • Az eseményen átadták az év orvosa szavazás díjait is, a nagyközönség szavazatai alapján az Év orvosa pályázat nyertese Dr. Debreczeni Béla Zoltán, a MH EK Honvédkórház I. Sebészeti Osztály Esztétikai Plasztikai Sebészeti Részleg főorvosa lett. Őt a rangsorban Dr. Cseh Botond, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Neurológiai és Pszichiátriai Intézet neurológus főorvosa követte, a képzeletbeli dobogó harmadik fokára pedig Dr. Homoki Ildikó, abonyi házi gyermekorvos léphetett fel.
  • A betegek gyógyulása érdekében végzett áldozatos munkát, valamint a kiemelkedő szakmai és emberi teljesítményt elismerő De Châtel Rudolf-emlékdíjat az alapítók nevében Prof. Dr. Perner Ferenc a 34 felterjesztett csoport két idei legjobbjának, a Gottsegen György Országos Kardiológiai Intézet Csecsemő- és Gyermekszívsebészeti Anaesthesiológiai Intenzív Részleg és a Heim Pál Gyermekkórház Sebészeti és Traumatológiai Osztály dolgozóinak adta át.
  • Az Év orvosa pályázat szakmai jelöltjeiről a szakmai zsűri ezúttal is az ünnepséget megelőző órákban döntött, a szakmai Astellas-díjak idén hat kategóriában találtak gazdára.
  • Az alapellátás kategória nyertese idén Dr. Szabó János, Heves város háziorvosa lett, mellette a döntőben Dr. Oláh Ilona Budapest-Csepel Önkormányzat háziorvosa, valamint Dr. Antalics Gábor, a budapesti XVII. kerület háziorvosa végzett.
  • Az orvosi diagnosztikai kategória döntősei közül a zsűri értékelése alapján Dr. Nagy Margit, a XV. Kerület Egészségügyi Intézménye Szakorvosi Rendelőintézet radiológus szakorvosa bizonyult a legjobbnak. Mellette a díjátadón nagy tapsban részesült e kategória további döntőse, Dr. Seres Erika, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Központi Klinikai Laboratórium vezető főorvosa is.
  • A sebészeti jellegű eljárások kategória döntőseinek versengéséből ebben az esztendőben Dr. Bezsilla János , a BAZ Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház Sebészeti Osztály osztályvezető főorvosa került ki győztesen. Mellette a dobogón Dr. Tunyogi-Csapó Miklós , a PTE Mozgásszervi Sebészeti Intézet Ortopédiai Klinikai Tanszék egyetemi adjunktusa, valamint Dr. Tóth Lajos Barna , a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Oktatókórház Általános Sebészet osztályvezető főorvosa végzett.
  • A konzervatív jellegű eljárások kategóriában az első helyre Prof. Dr. Somogyi Anikó, a Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi tanára került. Mellette az ünneplő közönség a döntőben Dr. Maráz Anikó, a SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika egyetemi adjunktusát, valamint Dr. Rotyis Mária, az Országos Mentőszolgálat Szeged Mentőállomás mentőorvosát köszöntötte.
  • A rehabilitációs és krónikus ellátás kategóriában idén Dr. Vén Ildikó, az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet osztályvezető főorvosa vehette át az Astellas-díjat. Mellette a dobogón Dr. Hódi Zsuzsanna, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Rendelőintézet és Onkoradiológiai Központ főorvosa, valamint Dr. Gál János, a Bács-Kiskun Megyei Kórház Reumatológiai Osztály osztályvezető főorvosa végzett.
  • A klinikai csecsemő- és gyermekgyógyászat kategória nyertese Dr. Kovács Lajos, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika egyetemi tanársegéde lett, aki mellett a döntőben Dr. Máttyus István, a Semmelweis Egyetem I. sz. Gyermekgyógyászati Klinika osztályvezető egyetemi adjunktusa és Dr. Balla György, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Gyermekklinika egyetemi tanára bizonyult a legjobbnak.
  • A díjátadó ünnepségen - immár hagyományosan - a hazai egészségügyben tapasztalható kivételes kezdeményezések elismerésére életre hívott Astellas-különdíj átadására is sor került. Ezt az elismerést idén a beteg csecsemők gyógyítása terén kifejtett kimagasló emberi és szakmai teljesítményük, áldozatos munkájuk, valamint a mindennapokban megélt példás hivatásszeretetük elismeréseként a Magyar Koraszülött és Újszülött Mentő Alapítvány működtetésében szerepet vállaló munkatársak kapták.
  • A 2014 őszén első alkalommal meghirdetett MOTESZ Ifjú Kiválóság Díjra olyan, 35 év alatti fiatal orvosokat kerestek, akik emberségük, hivatásszeretetük, szakmai felkészültségük, valamint a betegek és a szakmai környezetük által megtapasztalt tevékenységük minősége alapján a gyógyítói pályára készülők és az orvosi hivatást aktívan gyakorló szakemberek számára egyaránt követendő példáként állíthatók. Idén három jelölt, Dr. Brajka István, a Mohácsi Kórház neurológus szakorvosa, Dr. Köves Béla PhD, a Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház és Rendelőintézet adjunktusa, valamint Dr. Tirczka Zoltán, a Szent Pantaleon Kórház-Rendelőintézet Dunaújváros rezidens orvosa vehetett át az elismerést.
  • A Magyar Kórházszövetség Csoportos Szakmai Díját idén a Bács-Kiskun Megyei Kórház „Gyógyító Bocsok”programjának megálmodói és működtetői elhivatottságukkal, áldozatkészségükkel és példaértékű hivatásszeretetükkel érdemelték ki.
Oszd meg másokkal is!
Mustra