Már a gyerekeket is rosszul etetjük

A gyerekek harmada nem kap reggelit otthon - ez derült ki a Magyar Dietetikusok Országos Szövetsége (MDOSZ) és a Nestlé közös kutatásából

A kutatásban 4-10 év közötti budapesti és kecskeméti gyerekek táplálkozási szokását vizsgálták, 800 fős reprezentatív minta keretében.

Tehát, minden harmadik gyerek a tízóraiig nem eszik. Ez annak fényében meglepő, hogy a szülők túlnyomó többsége tisztában van vele, milyen fontos (lenne) a reggeli. Hogy miért nem kapnak enni?

Legtöbben az időhiányt nevezték meg, illetve, a gyerek nem éhes - szóltak a válaszok. A szülők elméletben azzal is tisztában vannak, hogy milyennek kéne lenni az egészséges reggelinek.

  • gyerekek 43 százaléka fehérlisztből készült péksüteményt kap
  • teljes kiőrlésű termékek csak 16 százalék reggelijében szerepel
  • zöldséget és gyümölcsöt a gyerekek 35-39 százaléka fogyaszt reggelente rendszeresen
  • 30 százalékuk alkalmanként eszi ezeket
  • egyharmaduknál kimaradnak az élelmi rostokban gazdag élelmiszercsoportok
  • a szülők 10-12 éves korig tudják befolyásolni a gyerekek étkezését, ezt később átveszi a média és a barátok véleménye.
  • a gyerekek 25 százaléka elhízott

Azt érdemes szem előtt tartani, hogy egy iskolás napi  energiaszükséglete 2200-2500 kcal naponta, ami gyakorlatilag megfelel egy közepes mennyiségű fizikai munkát végző felnőttével. Ideális esetben a reggelinek ebből 20 százaléknak kellene lennie, ami 400 kcal-t jelent. 

shutterstock 145566844

A tanulmányok szerint a nem reggeliző gyerekek nagyobb százaléka lesz elhízott, ami akár krónikus betegségekhez is vezethet.

Mit egyenek hát a dedek reggelire, ami anya és gyerekbarát egyszerre ? A nálunk megjelent receptek közül például ezeket:

A kása azért jó, mert percek alatt elkészül, sok rostot tartalmaz, és kakaóval vagy lekvárral a gyerek cukoréhsége is kielégítődik. Ennek elkészítésére két irányzat van, van aki főzi a zabot, más pedig csak forrázza. Én ez utóbbit szoktam, a főzős verzió viszont lágyabb, puhább lesz. Értelemszerűen készülhet tejjel vagy bármilyen magtejjel, és természetesen vízzel is. A gyerekek nagy része szereti, két perc alatt kész, és még az illúzió is megvan, hogy a gyerek egészséges ételt eszik.

A kekszek, házi müzliszeletek nagy előnye, hogy hétvégén, nagyobb mennyiségben készíthető, aztán zárt dobozban eláll, és a legfinnyásabb gyerek sem szokta visszautasítani őket.