Beindult a nagy nyári gyümölcsfoltszezon

Könyéken csurgó eperlé, állról csöpögő barackszaft, ujjak közé ragadt ribizli, nadrágba törölt  cseresznyemaszatos kis kezek és boldogan ragyogó ragacsos pofa. A friss idéngyümölcsnél a világon nincs jobb dolog, pláne ha bokorról-fáról eheti a gyerek, például a nagymama kertjében, mezítláb. De ilyenkor jellemzően az uzsonna és a tízórai is friss gyümölcs alapú, joghurttal, túróval, vagy megint csak magában.

stockfresh 1805005 grunge-background sizeM

Édesanyámtól tanult kedvenc mondatom és kiegyensúlyozottságom alapköve a legyintéssel kísért "él még aki kimossa", azaz nem stresszelem magamat és a gyereket azzal, hogy így vagy úgy egyen bármit, jajjcsöpög, jajjmaszatol. Hiszem, hogy ezért is olyan jó étvágyú és ügyes, önállóan táplálkozó a lelkem. Na meg az ügyessége ellenére is nagyon maszatos, nekem meg főhet a fejem, hogy ugyan valóban él még aki kimossa, na de mivel is?

Legutóbb profi kétgyerekes barátnőmet kérdeztem meg, hogy mit használ kifejezetten a gyümölcsfoltokra, de miután közölte hogy ne őt kérdezzem, mert ebben valahogy nem mindig profi, na akkor jöttem rá hogy nem csak én bénázok a kérdésen. Pláne ha próbálok környezettudatos és pénztárcabarát lenni, na akkor jön a fejvakarás. Mivel jön ki kíméletesen az a rohadék barackfolt? Van a mondás, hogy mire újra érik majd, akkorra kopik ki a ruhából, de ebbe nem szeretnék belenyugodni. A drogériákban kapható folteltávolító folyadékok, szappanok és porok mellett számtalan természetes módszert kipróbálhatunk gyümölcsre. Említett barátnőm anyukája a tonikra esküszik, abból is a legolcsóbb, sajátmárkás fajtájára, amivel bedörzsölve remekül kezelhetőek a gyümölcsfoltok. Nem tudom mivel kezdjem, úgyhogy nekiálltam keresgélni. Csak néhány módszer a sok közül:

Só: szórjuk a foltra, majd vízzel öblítsük le és áztassuk be folyékony mosószerbe. Ezután, ha az anyag bírja magas hőfokon mossuk ki. A még látszó foltokat háztartási ammóniákkal, hidrogén-peroxid oldatával vagy bóraxszal kezeljük.

Citromlé: áztassuk a balesetes területet 20 percig, majd szokás szerint mossuk.

Tej: egy teljes éjszakára nyers tejbe kell áztatni a ruhát, majd kimosni.

Forrázás: a ruhát a foltos részénél egy megfelelő edényre kell feszíteni és többször tiszta vízzel leforrázni.

Nátrium perkarbonát: hidegen kell beáztatni a ruhát a perkarbonátos vízbe, majd kimosni. Mosószappannal és mosószódával kombinálva az igazi.

Ezek mellett még ott van a hagyományos hipózás is, természetesen csak fehér ruhára, amit szintén szétehet ha nem vigyázunk. És ha ezekben a hagyományos módszerekben mégsem bíznánk, még mindig ott vannak az agyonreklámozott és csodákat kínáló vegyszerek. De működnek vajon? Nekem nem mindig.

Az első önállóan gyümölcsevős nyár küszöbén próbálom kitapasztalni a legideálisabb megoldást, és ha már ilyen jól összejöttünk és ennyi sok mindenben tapasztalt kisgyermekes olvasónk van, esetleg megoszhatnánk egymással a maszatok kivarázsolásának titkait. Önök mivel és hogy esnek neki a gyümölcsfoltos gyerekruháknak?

Oszd meg másokkal is!
Mustra