Méhcsípésre szódabikarbóna: átkos dolgok a kertekben

Mi a teendő, ha a gyerekek egyszer csak kirajzanak a kertbe tavasszal? Túlaggódja-e az anya a dogot, amikor fel akarja otthon stócolni az antihisztamint vagy ez a normális hozzáállás? Gyermekgyógyász szakértőnk, Dr. Gyarmati Andrea válaszol.

Olvasóink továbbra is fordulhatnak gyermekgyógyász szakértőnkhöz, Dr. Gyarmati Andreához! Kérdésfeltevés a gyarmatiandrea.hu oldalon.

Kedves Andrea!

Idén februárban családi házba költöztünk ötéves ikerlányaimmal, Katával és Lénával. A gyerekek most a négynapos hétvégén végig a kertben játszhattak, ami csodálatos volt, csak egy dolog ijesztett meg. Már most tavasz elején rengeteg a bogár, pók stb. a kertben. Mi a teendő, ha a gyerekeket megcsípi valamelyik? Annyi ijesztő dolgot hallani a méhcsípésről! Ön szerint kell védekezni a rovarcsípések ellen? És ha már megtörtént a baj, mi a teendő?

Válaszát előre is köszönöm!

Enikő

Dr. Gyarmati válaszol

Dr. Gyarmati Andrea, a Poronty új szakértője
Dr. Gyarmati Andrea, a Poronty új szakértője

Kedves Enikő!

A kertben sok minden van, amivel egy lakásban élő lakótelepi kisgyerek nem is találkozik. Ezek természetesen olykor meg is csíphetik a gyerekeket. Nézzük meg hát együtt, mit is kell ezekről tudni, mi igaz, és mi az, ami csak riogatás. Valójában az a lényeg, mi is a jó hozzáállás csípés, bogarak, rovarok esetén?

Többnyire nem okoz bajt

A legtöbb csípés, és ez azért elég megnyugtató, származzon bármilyen bogártól, csupán helyi gyulladást és fájdalmat okoz. Egyetlen méh szúrása csak akkor veszélyes, ha az illető túlérzékeny a méhméregre (ez szerencsére elég ritka) vagy ha rossz helyen történt a szúrás, pl: nyelv, nyelvcsap, garat, mert a gyorsan kifejlődő duzzanat fulladást okozhat. Jó viszont tudni, hogy egyszerre több (15-20) méhszúrás már veszélyes lehet. Az azonban nagyon ritkán fordul elő, hogy egy gyereket ilyen sok csípés érjen. A szúrás helye viszket, fájdalmas, erősen megduzzadhat, kipirul. Túlérzékenység esetén rosszullét, látási zavarok, fejfájás, hányinger, hányás, hidegrázás, elsápadás, ájulás jelentkezhet. Szerencsére ez is nagyon ritkán fordul elő, bárhogy is riogatják az embert a hírekben.

Méhek, darazsak

A méhek az egész világon elterjedtek, nagy csoportokban élnek, nem szúrnak, ha nem bántják őket. A darazsak is csak akkor bántják az embert, ha megzavarják őket. Ez persze nem segít rajtunk, hiszen két pici lány futkosás és kerti érdeklődés közben bizonyára nem vehető rá arra, hogy barátságosan viselkedjen a bogarakkal. Nem mintha a gyerek bármilyen állatot nem fogadna szívesen, inkább az a baj, a méhek, darazsak, pókok nem tudják, hogy nem fenyegeti őket veszély, inkább csak a kíváncsiság az, ami miatt a gyerekek nagy érdeklődést tanúsítanak irántuk.

Ha megcsíp

Először is meg kell nyugtatni a gyereket. Ne mondjuk, hogy nem fáj, mert a szúrás igenis fájdalmat okoz. Tehát ne csapjuk be, főképp akkor ne, ha éppen megijedt valamitől, ha fájdalma van. Ha még bent van a fullánk, próbáljuk meg csipesszel letávolítani. Tegyünk ezt követően a fájdalom és a duzzanat csökkentése céljából ecetes vizes borogatást a csípés helyére. Méhcsípésre jó hatású a vízben feloldott szódabikarbóna-pép. Ha véletlenül szájban vagy torokban van a fullánk, azt is meg kell próbálni eltávolítani. Utána itassunk a gyerekkel hideg vizet, vagy ha már nagyobb, és megoldható, szopogasson jégkockát. Ilyenkor azonban általában gyors orvosi segítségre van szükség. Mint ahogyan az allergiás reakciónál is. A súlyos allergiás reakció anapylaxiás sokk néven ismert. Ez magas pulzusszám, hideg verítékezés, sápadt bőr, szapora légvétel és gyengeség formájában jelentkezik. Ebben az esetben a méhméreg az, ami az allergiás, toxikus reakciót okozza.

Csak érdekességként, de megemlíteném, hogy ismételt csípések esetén is létrejöhet anaphyaxiás reakció, de az sem ritka, hogy a gyakori csípések deszenzibilizálnak, (elmulasztják az érzékenységet), és a méhek szúrása ilyenkor lényeges reakciót nem okoz már (ez lehet az oka annak, hogy a méhészeknek nem lesz komoly bajuk). A méh és a darázs szúrásának helye látszik a bőrön. A méh fullánkja benne marad a bőrben, a darázsé nem, vagy csak ritkán. Azt olvastam valahol, a méh el is pusztul a szúráskor, a darazsak azonban tovább élnek (ez azért nem biztos, hogy így van).

Ha van, érdemes beadni valamilyen allergia-ellenes szert (antihisztamint) szájon át, helyileg pedig használhatunk például Fenistil gélt (nem receptköteles). A hideg borogatás is fontos! Rosszabbodó állapot, sok szúrás esetén azonban azonnali kórházi kezelés válhat szükségessé. Az allergia specifikus vizsgálatokkal bizonyítható. Veszélyeztetett egyént, akinek már volt súlyos rohama méhcsípés esetén, el kell látni készenléti dobozzal. Érdemes elgondolkozni azon is, hogy néhány aerosolos készítmény (pl: Irix) enyhíti a csípés tüneteit, ez sem árt, ha van otthon, vagy adott esetben vigyünk magunkkal szabadtéri programra, kirándulásra. Ha véletlenül mégis allergiás lenne a gyerek, jó lenne olyan karkötőt, láncot medállal viselnie, amibe bele van vésve, hogy tulajdonosa allergiás a rovarcsípésre, ezért csípés esetén azonnal orvosi kezelésre van szüksége.

Kedves Anyuka! Remélem nem ijesztettem meg! Jobb félni, mint megijedni, így szól a mondás. Ebben az esetben ezt nagyon is helyénvalónak érzem. Katának, Lénának és természetesen önöknek is sok csípésmentes szép napot kívánok az új ház kertjében!

Dr. Gyarmati Andrea

Oszd meg másokkal is!
Mustra