Szülj a Feketeerdő-klinikán! Kórházfigyelő Németországból

Ha nem is épp' a Schwarzwald-klinik eheti kórházfigyelőnk tárgya, olvasónk, Gabriella egy egyszerű német vidéki kórházban átélt szülésélményét írta meg.

Mostantól csak német vidéki kórházban szülnék. (EU-s betegbiztosítási kártyával el is látnak.)

A kórház neve

Askelpios Südpfalzklinik Kandel

Mikor szültél itt?

2010. augusztus

Általános tapasztalat

Ez egy sima kis vidéki kórház Németországban. Kívülről nem néz ki szépen, sőt talán kicsit lepukkant is. De belülről tiszta, barátságos, emberbarát. A dolgozók segítőkészek és kedvesek. A nőgyógyászati/terhes részen csak kétágyas kórtermek vannak. A kórházban voltam már más okból, akkor a szobatársam horkolt, nem tudtam tőle aludni, a nővérke gond nélkül átgurított hajnali 2-kor egy egyágyas szobába. Reggel pedig visszatolt a sajátomba.

Terhesgondozás

Nem a kórház, hanem a nőgyógyász végzi, ahogyan a CTG-t is. Az orvosomnak kellett fizetnem a szokásos praxisköltséget, ami negyedévente 10 Eur. Ez összesen a terhesség alatt 30 Eur volt. (Ennek semmi köze a terhességhez, ha bármilyen orvoshoz megy vki, akkor ezt negyedévente ki kell fizetni, utána viszont a negyedévben annyiszor megy az ember az adott dokihoz, ahányszor csak akar).

A kandeli Askelpios klinika
A kandeli Askelpios klinikaasklepios.com

A TB 3 db UH-vizsgálatot fizet a terhesség alatt, így mivel én minden alkalommal meg akartam nézni, hogy mit csinál a kislányom, fizettem a dokimnak összesen 90,- Eur-t, az UH-vizsgálat számától függetlenül. Még kértem 2 laborvizsgálatot, amit nem fizetett a TB (Toxoplasmosis meg még 1), a kettő együtt volt 50,- Eur. Így hát összesen a vizsgálatokért 140,- Eur-t fizettem, de ezeket én választottam, nem volt kötelező, kaptam róla számlát is. A doki külön nem kapott és nem is várt el pénzt.

Pontozás: 10/10

Szülőszoba

Havi egy alkalommal van kórházlátogatás, amikor meg lehet tekinteni a szülőszobákat, kórtermeket, lehet az orvosokkal/bábákkal beszélgetni, stb. Amikor a szülés napján a kórházba érkeztem, a szülészeten a saját bábám fogadott, akihez szüléselőkészítőre jártam. (Szüléselőkészítő: 10 alkalom, ingyenes, TB fizeti).

Három szülőszoba van, nekem az jutott, ahol minden narancssárga, kád is van a szüléshez, ágy az apukának, ha kidőlne.

Volt még labda, magnó, tusoló. Másik szobákban volt bordásfal, kapaszkodókötél, stb. Amikor megérkeztünk a kórházba, a bába kikereste az adataimat, mert már jó előre bejelentkeztem szülésre. Ez nekem szimpatikus, hogy a szülés előtt be lehet már jelentkezni, TB-kártyával, mindennel, és nem akkor szekálják a szegény kismamát mindenféle adatokkal, amikor már kettőt sem lát a fájásoktól.

Sajnos a szülőszobán semmit nem tudtam igénybe venni, mert egy régebbi nőgyógyászati műtét miatt a császár mellett döntöttek az orvosok. (Ja, kis kitérő: a nőgyógyászomnak praxisa van, ő ott dolgozik. A kórházban nem. A kórházban lévő orvosokat nem ismertem, ill. a kórházlátogatás alkalmával beszéltem velük, de ennyi. Nincs fogadott orvos. Egy orvosnak vagy praxisa van, vagy egy kórházban dolgozik, csak kevés orvos tudja mindkettőt egyszerre végezni, ez nem csak a nőgyógyászokra, hanem más szakorvosokra is így van. Sem a saját, sem a kórház orvos nem vár el és nem is kap pénzt.) A császár miatt levittek a műtőbe, de a párom addig a narancssárga szülőszobán maradhatott. Amikor megszületett a kisbabám, a bába azonnal az odahozta, meg is puszilhattam. Ezután rögtön felvitték a szülőszobára a páromhoz és az ő mellkasán szuszogott addig, amíg engem a műtétről visszatoltak. Akkor kaptam meg én a kislányunkat a mellkasomra téve.

A méhlepényt haza lehet vinni.....ez talán morbidnak hangzik, de sokan elássák a kertben és ültetnek rá egy fát a kisbaba születése alkalmából. Én nem éltem ezzel a lehetőséggel.

Pontozás: 10/10

Gyermekágy

Csak kétágyas szobák vannak, a szobákhoz van saját fürdőszoba, TV és telefon, az utóbbi kettő persze térítés ellenében (napi 1,60 euro, meg persze amit az ember eltelefonál).

Van pelenkázóasztal, benne pelenka a bébinek (korlátlanul), egy csomó ruha a bébinek, krémek, törlőkendők, betét az anyukának (korlátlan). 24 órás rooming in van, a kislányom velem volt egész nap, kis rácsos gurulós ágyban aludt mellettem. Megtanítottak pelenkázni, öltöztetni, mosdatni. Mindent én csináltam, persze először a bába/nővérke megmutatta párszor, majd együtt csináltuk, és ha átmentem a vizsgán :) akkor azután már egyedül az én dolgom volt a bébi. Persze azért ellenőrizték, hogy piros-e a popija pl., mérték a hőmérsékletét naponta, stb. Mindenki nagyon kedves és segítőkész volt.

Egyik este Violának fájt a hasa, nagyon ordított és nem lehetett megnyugtatni, egy bába másfél órán át velem volt és kísérleteztünk mindennel, míg végül egy melegvizes palack megoldotta a gondot. A szoptatást is ösztönzik, nem is kapnak a babák mást, csak ami az Anyukájuktól jön. Amíg be nem indult a tejtermelés (3. éjszaka), addig is csak az előtejet kapta, amit kiszopizott. Semmi mást nem, se cukrozott löttyöt, se tápszert. Mivel velem volt 24 órán át, mindig tudtam, hogy mi van vele, egyszer sem vitték el. Amikor a gyerekorvoshoz kellett vinni vizsgálatra, akkor is mehettem vele.

A látogatók bejöhetnek a szobába, egész nap. Mivel nem volt szobatársam az otttartózkodásom alatt, így nem volt gond a látogatás sem, a párom többször maradt egészen estig. Mind a folyosón, mind a szobában van lehetőség kezet fertőtleníteni, mindenki használja is. Nem csak az én látogatóim, láttam, hogy mások is. Védőcipő nincs. Minden nagyon tiszta volt, naponta jött a takarítónő, aki lelkiismeretesen megpucolt mindent.

Vannak egyágyas szobák is, ezeket azok vehetik igénybe, akik privát betegbiztosítással rendelkeznek (azaz többet fizetnek a kasszába) ill. nem privát biztosított is igénybe veheti térítés ellenében (kb. 10 Eur/nap).

Véleményed a kórházról

Itt ha valaki kórházba megy, akkor az ellátásért a kórháznak (!) kell fizetni napi 10,- Eur-os díjat. Ez a pénz a kórházé, benne van az étkezés, ellátás, stb. Három féle menüből lehet naponta választani, van vegetáriánus is. A terhes részlegen svédasztalos reggeli volt, mindenki annyit és azt evett,amit akart. Én császáros lévén inkább a szobámba kértem a reggelit. Van teakonyha (korlátlan) ásványvízzel, kávéval, teával, cukorral, tejszínnel, keksszel, kétszersülttel, nem csak a betegeknek, hanem a látogatóknak is. Benne van a pelenka, betét, WC-papír, minden. Van lehetőség könyvkölcsönzésre is. Egy nővérke végiggurul a tolható asztalkájával, felveszi a rendelést, majd hozza könyvet. Így hát az ember szívesen fizeti a kórháznak a napi díjat, ha jó az ellátás. És most jön a poén! A születések száma csökken az országban, így támogatják a szülő nőket, ezért aki szülés miatt van kórházban, annak nem kell fizetni :) Így a kórházi ellátásom ingyenes volt. A nővérkék a végén megkapták a virágaimat, amiket a látogatóktól kaptam. És nagyon örültek neki.

Ajándék a kórháztól: Plüss mackó, trikóban, rajta a kórház neve, a mackóban pedig egy kis melegvizes palack, pocakfájás esetére. Profi fotós még a kórházban készített egy sorozatot, 1 fotó a kórháztól ingyenes, üdvözlőkártyán, a dokik aláírásával. A többi fotót meg lehet persze venni, de nem kötelező.

Pontozás: 10/10

A kórház szülészetének oldala itt.

Kapcsolat

Ha netán valaki épp' a környéken tartózkodna, amikor a szülés megindul...
 
Főorvos: Dr. med. Karl Kunz
Bejelentkezés és titkárság +49 (72 75) 71-1501
Oszd meg másokkal is!
Mustra