no

SOTE 2: ahol a szovjet regények találkoznak a 21. századdal

Panni előzetes várakozásai ellenére egy csomó jó tapasztalattal távozott a SOTE 2-ről, bár azt azért megjegyezte, vannak részek, ahol a csillogó technika tényleg találkozik a szovjet kémregényekkel.

Az elmúlt két éven belül szültél? Oszd meg velünk élményeidet! Írj nekünk a poronty@divany.hu címre és segítsd a többi kismamát a választásban!

A kórház neve:

SOTE II. Női Klinika

Mikor szültél itt?

2012. január

Általános tapasztalat

Sok rosszat hallottunk, ám nagyon kellemesen csalódtunk. A szülész-nőgyógyászom ide
tartozott, akihez ragaszkodtam, tehát a személyt választottuk, nem a kórházat. Hosszú otthoni vajúdás után gyors és sima szülés következett, majd néhány nyugodt nap egyágyas szobában, amire csak a baba sárgasága miatti plusz egy nap vetett árnyékot, de utólag örülünk, hogy időben észrevették és kezelték a problémát. A kórházi személyzet egytől-egyig segítőkész és szakszerű volt.

wint tnx
orvostudakozo.hu

Terhesgondozás

Részben a kórházba jártunk, részben a választott orvos magánrendelőjébe. Az UH-ok és CTG-k a kórházban zajlottak. Az UH-okról csak jót mondhatok: férj is jöhet, mindig más orvos végezte, de egyformán kedvesek, normálisak voltak, olykor fotót is kaptunk kinyomtatva a babáról, és talán egyszer kellett pár percnél többet várni, akkor sem vészesen hosszan. Igaz, hallottuk, volt, aki sokat várt, de nem derült ki számunkra, nekik is volt-e előre időpontjuk.

A CTG-s dolgozók is barátságosak, támogatóak, egyetlen, ami zavart, hogy ugyanabba a
lepedőbe fekszünk bele egymás után pucér hassal, de ezt megoldottam az első tapasztalat után, vittem magammal egy kendőt, amit magam alá terítettem. Az elején nagyon nem örültem, mikor hallottam, hogy a férjem nem jöhet be, de mikor láttam, hogy három nő fekszik egymás mellett, elfogadhatónak tűnt, hogy az idegen férjek jelenléte zavaró lehet. Az egyik pontlevonás annak szól, hogy ez nincs szépen, diszkréten megoldva (például paravánokkal), a másik, hogy előtte a bejelentkezéshez mindig lépcsőztetik a kismamákat, merthogy az az alagsorban van.

Van szülésfelkészítő sorozat is, minket az kevésbé érdekelt, egy alkalommal vettünk részt,
amikor filmet vetítettek. A tematika szerint része a szülőszoba látogatás is, légzésgyakorlás és sok minden, tehát biztos hasznos azoknak, akik innen szerzik be az infóikat. (Nekünk a szülőszobát megmutatta a választott szülésznő, lélegezni egy gyógytornász ismerőstől tanultam.)

Pontozás: 8/10

Szülőszoba

A szülőszobák szépek és modernek, megállnák a helyüket bárhol. Külön fürdő tartozik
mindegyikhez, gondot fordítottak arra, hogy oldják a kórházi hangulatot, például egy kis
pihenősarokkal (gondolom, főleg az apukák veszik igénybe), festménnyel. Van bordásfal,
labda (igaz, kissé méreten aluli), a szülőszobákat egy sétálófolyosó köti össze, lehet zenét
is hallgatni. A szülőágy nagyon vagány, távirányítóval székké alakítható, leengedhető a
lábrész, függőlegesig felemelhető a hátrész, ezeket mind én állítgathattam kedvemre. A mi szülőszobánkban volt kád is, de annyira későn, a kitolás előtt nem sokkal mentünk be, hogy ezt már nem tudtuk élvezni. A CTG-nek ebben a szakaszban (egy órát vajúdtam még, mielőtt elkezdtem volna tolni) végig a hason kellett lennie, amiben nagyon zavaró volt, hogy csak addig mozoghattam, amíg a nem túl hosszú zsinór ért.

Szerencsésen alakult, hogy rögtön a szülőszobára kerültünk, a közös, hatágyas vajúdót eleve szerettem volna elkerülni.

A szakemberekkel csak jó tapasztalatom volt. Bennem volt némi szorongás, mert világéletemben egyetlen nőgyógyászhoz jártam (akinél szültem), de semmilyen vizsgálatnál nem volt rossz élményem, bejelentkezéskor az ügyeletes orvossal sem, és a szülésznővel sem.

tk3s 10102001 261

Kissé viccesnek éreztem, hogy egy köteg papírt úgy írtam alá a szülőágyon fekve (különféle beleegyező nyilatkozatokat a kórházi kezeléssel kapcsolatban), hogy nyilvánvalóan nem voltam olyan állapotban, hogy akár csak átfussam, de ez a késői érkezés számlájára írható. A választott orvosban, szülésznőben nem csalódtam, nekem sokat számított, hogy tudtam, kik lesznek ott.
Igaz, a legtöbbet a férjem jelenléte segített.

Szülés után rögtön odaadták a babát, és egy rövid elvitelt kivéve még két órát együtt volt a
család a szülőszobán. A gát varrásának kevésbé kellemes élményét leszámítva ez volt talán a legszebb szakasz az egészben. Túl voltunk a nehezén, karunkban tartottuk a kicsit.

Pontozás: 9/10

Gyermekágy

Itt is szerencsénk volt, mert volt szabad egyágyas szoba. (10000Ft/éj) Akinek nem jut, vagy nem veszi igénybe, az három napig nem találkozik a gyerek apjával (sem). Az egyágyasban szabad a látogatás, a szülő nő saját felelőssége, ám szívszorító volt látni egy emelettel lejjebb az üvegfal két oldalán tömörülő rokonokat, illetve babákat mutató nőket, merthogy a normál gyermekágyon senkinek nincs látogatás. Én úgy éltem meg, hogy most válunk családdá, ennek örülünk, ezt ünnepeljük közösen a férjemmel. És nyugalomra, csöndre is nagyon vágytam, ami itt megadatott. A baba addig volt velünk, amíg csak akartuk, kivéve napi egyszeri másfél órás időtartamot, amíg fürdetésre leadtuk.

Sokan óvtak minket a külön szobától, mondván, hogy a közös szobában a nők egymásnak is tudnak segíteni. Nekem a férjem végig ott tudott lenni, így nem éreztem, hogy magamra lennék hagyva.

Az egyágyas szép, tiszta és felújított, van hűtő, babamérleg, korrekt bútorok, a fürdőszoba
a mellette levő egyágyassal közös. Mikró a közös térben helyezkedik el, ami már a kórház
lepukkant részéhez tartozik. Kicsit olyan, mintha két kórházat raktak volna mozaikszerűen össze: a szülőszoba és az egyágyas a huszonegyedik századi Nyugat-Európához tartozik, a közös terek, és amennyire besandítottam, a többágyas gyermekágy egy régi szovjet regényből ragadt ott.

Azt is hallottuk pletykákból, itt az orvosok, nővérek közül a kutya sem nyit rá az emberre, amit nem így tapasztaltunk. Itt is rendszeres az orvosi vizit reggel, este, igaz, ők az anya állapota felől érdeklődnek, a csecsemősök nem jönnek fel, de napi kétszer úgyis le kell vinni a babát, akkor az ember minden kérdésére választ kap, ha valami közben sürgető lenne, akkor is bármikor odamehet. Mi azt tapasztaltuk, hogy a takarítónőtől kezdve a nővéreken át az orvosokig mindenki segítőkészen állt rendelkezésre, és az összes kételyünk esetén részletes és biztató választ adtak.

Egyetlen hátránya az egyágyasnak, hogy legálisan nem alhat ott az ember párja. (Ennek szól az egy pont levonás.)

Pontozás: 9/10

Szubjektív véleményed a kórházról, a részlegről és az ellátásról

Alapvetően hálásak vagyunk a kórháznak az élményért, minden jó volt, ami emberi hozzáálláson múlt. A problémák inkább az anyagi források szűkösségéből fakadnak. A különszobát különösen ajánljuk. Bár magánkórházakat nem próbáltunk, de az ottani árak 600ezer-1.500.000Ft-os és az itteni 30.000Ft-os költség az bizonyítja, hogy állami egészségügyi intézményben korrekt áron lehet arányaiban nem sokkal rosszabb szolgáltatásokhoz hozzájutni.

Ajánlod más anyáknak?

Igen.

Panni és Gábor

-----------------------------------------------------------------

Semmelweis Orvostudományi Egyetem II. sz. Női Klinika

1082 Üllői út 78/A.  Telefon: 459-1500/3212

Szülésfelkészítő tanfolyam: Németh Éva védőnő (elérhetőség a lenti oldalon)

További információ a szülésfelkészítőről itt.

Oszd meg másokkal is!
no
Mustra