Nem baj, ha fintorog- Hogyan szoktasd a gyereket zöldséghez?

Sokan küzdünk azzal, hogy a gyerek nem hajlandó megenni a zöldséget/gyümölcsöt. Mint megtudtuk, érdemes már a várandósság alatt felkészíteni a kicsit az egészséges étrendre!

Amit te eszel, a gyerek is eszi – egyszerű alapigazság ez a várandósság idején. Mi mást enne, ha már odabent lakik? Már csak ezért is rendkívül fontos az, hogy te jól egyél azalatt a bizonyos 9 hónap alatt. Sőt. Ha szoptatsz, természetesen a szoptatás alatti ételeket is "eszi" a kicsi - és ekkor már az ízeket is jobban érzi majd. Itt kezdődik az igazi feladat.

Ekkortól ugyanis a napi 3 porció zöldség és 2 adagnyi gyümölcs komoly feladattá válik. Jobb, ha felkészülsz, ha ugyanis betartod az ajánlást, és még változatosan is eszel, jobban jársz. A szakértők szerint a megismert ízeket a gyerek később saját maga sokkal valószínűbb, hogy szeretni fogja. Első szabály tehát: járj elöl a jó példával!

Ismétlés a tudás anyja

Egy amerikai tanulmány szerint, ha a gyerek a hozzátáplálás szakaszában huzamosabb ideig kóstolta ugyanazt az ételt (a példa szerint zöldbabot, egy héten keresztül), a hét végére már jelentős mennyiséget evett belőle, és később is valószínűbben ette meg. Szánj hát időt az étrend kitalálására, és ne hidd, hogy a kicsi akkor lesz boldog, ha minden nap mást eszik. Eljön annak is az ideje.

A babák eleve úgy vannak kódolva, hogy a keserű ízű ételeket nem annyira szeretik. Adj neki időt, hogy hozzászokjon, vagy segíts rá a pavlovi módszerrel: a tanulmány szerint, ha a kellemetlenebb ízű zöldséget minden alkalommal kellemes ízű gyülmölcs követi (pl. barack), akkor a gyerekek a rossz ízből is jóra asszociáltak és abból is többet ettek az időszak végére.

Fura arcok

Ne zavarjon, ha a kicsi arcokat vág az étel kóstolásakor – náluk ez zsigerből jön, és nem az ételt minősíti vele, csak egy reakciót jelent.

Az már komolyabb baj, ha mondjuk eltolja a kanalat (nálunk a kisebbik egyenesen kivárva a stratégiai pillanatot mesteri ütésekkel csapta ki a kezemből a teli kanalat.). Persze nem arról van szó, hogy lesz ami lesz, told be a gyerekbe az ebédet – de ne csupán az arckifejezését értékeld.

És persze ne abból a zöldségféléből adj a kicsinek huzamosabb időn keresztül, amelyik hasfájást, puffadást okoz: a brokkolit, a karfiolt, a káposztát és a hüvelyeseket csak egy-egy alkalommal iktasd be a kicsi új étrendjébe.

Kérdésed van a hozzátáplálásról? Olvasd hozzátáplálási sorozatunkat!

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek