Kórházfigyelő: Dél-pesti Kórház, a pozitív meglepetés

Rossz a híre a Dél-pesti Kórháznak, de az eddigi legalaposabb kórházfigyelőnk beküldője, Szilvi mást tapasztalt: szakmai felkészültség, és értő, kedves odafigyelés vette őt körül a budapesti Jahn Ferenc Kórház szülészetén. Már amennyire egy szülészettől ez lehetséges. És fontos kiemelni még valamit: az országban egyedülállóan itt van lehetőség arra, hogy a szüléseket a szülésznők is levezethessék. Érdekes figyelés Szilvi jóvoltából.

Ha még nem szültél, nézz körül, melyik szülészet áll szívedhez legközelebb, ha pedig már igen, írd meg te is kórházfigyelődet, és segíts azoknak, akik most választanak kórházat! Küldd el élményeidet a poronty@divany.hu címre! Köszönjük!

Fotó: jahndelpest.hu
Fotó: jahndelpest.hu

Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház, Budapest

Mikor szültél itt?

2010. november

Általános tapasztalat

2010. november végén szültem abban a kórházban, amelyikről minden fórumon csak rosszat hall, olvas az ember. Azért választottam mégis a Dél-pesti kórházat, mert ragaszkodtam az orvosomhoz, de egyáltalán nem bántam meg, hogy itt szültem meg a kisfiamat. A híresztelésekkel ellentétben nekem csak pozitív tapasztalataim vannak, főleg a szülőszobákkal és a szülésznőkkel kapcsolatban.

Terhesgondozás

Vérvételre, ultrahangra és CTG-re jártam a kórházba. A vért a választott orvosom asszisztense vette le minden alkalommal, ő sokszor már reggel 6-kor bent volt, és várta a kismamákat, ami ugye nem elhanyagolható annak, aki 8-ra jár dolgozni, és nem szeretne elkésni a munkahelyéről. Az ultrahang egy picit „futószalagos” érzetet kelt (valószínűleg azért, mert itt volt, hogy elég sokan várakoztunk, és emiatt nagyon gyorsan dolgoznak), de itt is nagyon kedvesek az orvosok, ha kérdeztem, nagyon szívesen elmagyaráztak mindent. Mivel fényképet itt nem nyomtatnak a piciről, iszonyatos türelemmel várják végig, amíg a kísérő-hozzátartozó minden monitorképet lefotóz... Ha szülésznőt választ valaki, akkor a CTG-t már ő csinálja neki, velük lehet megbeszélni, hogy mikor, hányra szeretnél menni, és ha éppen nincs műszakban, végig ott ül a 20-30 perc alatt. Akinek nincs választott szülésznője, annak telefonon be kell jelentkeznie.

Pontozás: 9/10

Szülőszoba

A kórházban 5 szülőszoba van, mindegyik teljesen elszeparálva a többitől. Ebből kettő az, ami tényleg gyönyörű, és hangulatosan van berendezve (itt van lehetőség labdázni, bordásfalazni, masszázskádban fürdeni, sőt az egyikben franciaágy is van), a másik három kevésbé jól felszerelt, de itt sincs nyoma a rideg kórházi körülményeknek. Külön vajúdó helyiség nincs.

Sajnos fél óránál többet nem töltöttem el a szülőszobában, mert szinte rögtön vittek császározni.

A műtőről sem tudok rosszat mondani, már amennyire emlékszem belőle, egyáltalán nem a „megszokott” kórházi műtő érzetét keltette (bár elég sokan voltak körülöttem, ami kétségtelenül javított a hangulaton).

Rendes szülésnél a mérés és a fürdetés a szülőszobák előtti folyosón történik (tehát nem viszik túl messzire), apa végig követheti a babát közben. Császárnál is a műtő előterében teszik rendbe a picit, nekem - miután felöltöztették -, egy puszira oda is tették az arcomhoz a fiamat, miközben még a műtőasztalon feküdtem (nem tudom, hogy másnak rögtön megmutatják-e, amikor kiemelik a pocakból, nálunk vészhelyzet volt, lehet, hogy csak azért vitték el rögtön).

Császárnál csak akkor lehet bent az apa, ha egészségügyi dolgozó, de ha minden rendben, a fürdést és öltöztetést már végigfotózhatja, mert abba a szobába, ahol ez történik, beengedik.

Pontozás: 10/10

Gyermekágy

A gyermekágyas rész szintén kellemes csalódás volt számomra. Persze itt sem egyformák a csecsemős nővérek, de legtöbbjük alapvetően segítőkész és kedves. Három db ötágyas, 1 db kétágyas és 4 db egyágyas alapítványi szobájuk van (saját fürdőszobával), ami sokszor kevésnek bizonyul (amikor én szültem, a terhespathologia kórtermeibe is tettek anyákat, annyian voltunk). Ha valaki alapítványi szobába szeretne menni, azt a szülésznőnek kell jeleznie, amikor megérkezik a kórházba. Az áruk nincs megszabva, általában 15 000 Ft-ot szoktak fizetni érte (a négy napra) a helyszínen, de ha csekken szeretné valaki befizetni, azt is megteheti. A szobák egyébként tiszták, bár egyikre-másikra ráférne a felújítás.

A kórtermekbe látogató nem mehet be, kivétel a négy alapítványi szobába, ahol hétköznap 14-18 óra között apa bent lehet. Nekem egyik nap azt is megengedték, hogy a párom helyett, aki sokáig dolgozott, anyukám jöjjön be.

Rooming-in van, egyébként 7-8-ig, majd 10-23 óráig vannak kint a babák (8-10-ig vannak a vizsgálatok). A látogatóknak az osztály bejáratánál lévő üvegablakon keresztül lehet mutogatni a gyerkőcöt 16-18 óra között, de senki nem szól azért, ha ez egy picit elcsúszik.

Ami számomra fura volt, hogy hajnalban fürdetnek zárt ajtók mögött. Egyébként minden délelőtt (amíg a piciknél a vizit van) 2 szakápoló végigjárja a szobákat, és bármit, de tényleg bármit lehet tőlük kérdezni akár a baba gondozásával, akár a szoptatással kapcsolatban (nekem sokat segítettek például abban, hogy hogyan masszírozzam a mellemet). Az ügyeletes nővér egyébként napközben többször benézett hozzám, megkérdezte, kell-e valamiben segíteni, cserélte a cukros vizet, hogyha szükség lenne rá, mindig friss legyen, megmutatta a pelenkázást, köldökkezelést, stb. Persze van lehetőség külön csecsemős nővért fogadni, aki akkor is elérhető, ha éppen nem dolgozik. Ez akkor hasznos, ha tömve van az osztály, és amúgy kevesebb idő jut egy-egy anyára és babájára.

Pontozás: 8/10

Szubjektív véleményed a kórházról, a részlegről és az ellátásról

Már többször írtam, hogy nekem kellemes csalódás volt, hogy ebben a kórházban szültem. A szülésznők szemléletmódja egészen kivételes, nem véletlen, hogy az országban egyedülállóan itt van lehetőség arra, hogy a szüléseket a szülésznők is levezethetik, orvossal nem is kell találkozni, ha nem merül fel komplikáció a szülés során.

Amit minden kismamának feltétlenül ajánlanék, aki itt szeretne szülni, az a szülésfelkészítő előadásokon való részvétel. Az ingyenes előadásokat minden kedden 14 órától tartják a nővérszállón, és hihetetlen nagy segítséget jelentettek nekem, mire elértem a 9. hónap végét: nemcsak magabiztosan mentem szülni, de már ismertem az osztályokat, a szokásokat, stb. A program elérhető a kórház honlapján.

Ajánlod más anyáknak?

IGEN!!!

Szilvi

++++++++++++++++++++++

Oszd meg másokkal is!
Mustra