Iskolakezdésre meghízik a poronty

Az általános iskolás kor az elhízás szempontjából a legkritikusabb időszaknak számít, kiemelten kell tehát ilyenkor figyelni a gyerekekre. Német kutatások szerint viszont egyre több gyerek kezdi az iskolát elhízottan.

Német orvosok 16 általános iskolából 1300 hét és tizenegy év közötti gyermek testsúlyváltozását követték nyomon. Megmérték a gyerekek súlyát és magasságát, valamint kiszámolták tesstömeg-indexüket (BMI) szünidő előtt és iskolakezdéskor.

A diákok nagy részének kilói iskolakezdésre gyarapodtak leginkább. A nyári szünidő végére átlagosan az említett korosztályba tartozó gyerekeknek a 12 százaléka elhízott vagy túlsúlyos lett: a harmadik osztályosok 16 százaléka, a negyedikeseknek pedig 20 százaléka.

Magyarországon a kisiskolások 20%-a túlsúlyos vagy elhízott

A tendenciák nagyon rosszak: 15-20 éve még alig találkoztunk elhízott kisikolással, pláne óvodással – ma pedig az látszik, hogy ha semmi nem változik, pár éven belül minden negyedik gyerek lesz túlsúlyos. A rossz étrend, a gyorséttermek kínálata és elérhetősége, a szülők kényelmes hozzáállása és a fogyaszott készételek nagy aránya mind-mind felelősek a számokért. Nyáron, amikor sok családban még kevesebb idő jut a sok szabadidővel rendelkező gyerekre, felgyorsul a hízós trend. Sokkal egyszerűbb ugyanis leküldeni a gyereket a gyorsétterembe vagy rendelni egy pizzát, mint plusz köröket téve beszerezni az egészséges hozzávalókat.

A nagyi szeretetéről nem is beszélve

Még tartja magát a mondás, hogy az a jó, ha eszik a gyerek, így a nagyszülők boldogan etetik (túl) a náluk nyaraló unokákat. De a táborba menő gyerekek hiába kapnak akár egészséges ételeket a menzán, ha kiszabadulnak egy boltba, biztos, hogy pénzüket chipsre és cukrozott üdítőkre költik. Ha csak egyszeri alkalom lenne, nem is lenne ebből baj.

Mik a szünidei elhízás okai?

A súlygyarapodás okait nem sikerült maradéktalanul felderíteni. Néhány gyerek azonban feltehetően az iskolában túlterhelt és túlteljesít, ezt pedig evéssel kompenzálja. A hízás okaként mindenképp meg kell még említeni a mozgáshiányt és az új napirend miatti táplálkozási szokások megváltozását.

A szülők felelőssége

A szülőknek oda kell figyelnie arra, hogy gyermekük a szünidőben is egészségesen étkezzen. Lehetőséget kell számukra biztosítani, hogy eleget mozogjanak, szervezzenek sok családi kirándulást, túrázást, a közös kikapcsolódás nem csak a testsúlynak tesz jót, hanem a családi köteléket is erősíti. A gyerekek növekedésének megfelelő testsúlygyarapodásra kell törekedni. Ne édességekkel jutalmazza gyermekét, tanítsa meg az egészséges táplálkozásra és életmódra!

A nyugati társadalmakban a túlsúly és az elhízás komoly problémát jelent, és számos betegség (például cukorbetegség, magas vérnyomás, szív- és érrendszeri betegségek, ízületi bántalmak, stb.) kockázati tényezőjének számít. Érdemes már most odafigyelni a kicsikre!

(WEBBeteg – B. M., forrás: Ernaehrung-online.at)

Mustra