Babahotel-figyelő, első rész: Kolping Hotel, Alsópáhok

Nem lesz könnyű dolga a többi megfigyelt szálláshelynek: a pár napja beharangozott gyerekhotel-figyelőnk első állomása ugyanis a magyarországi gyerekhotel-kategória alaptézise, az alsópáhoki Kolping. Ahol külön pult van a bio gyerekételeknek, ahol az apartmanokban a babakocsi alapfelszereltség, és ahol mindig van mit csinálni, ráadásul teljesen megfizethető áron – első figyelőnket Judit küldte, aki két pici gyerekkel látogatta a műintézményt.

Kedves Olvasó, rád is számítunk! Ha van olyan szálláshely, ahol a közelmúltban gyerekkel pihentél, írj róla az itt felsorolt kérdések segítségével, és nyerj egy családi hétvégét!

A Kolping első pillantásra szerethető hely. És az nem máson múik, mint a pillantáson, ahogyan a recepciós végignéz a máris rohangáló Ádámon és a kezemben a pultot csapkodó Lolun. Látszik, szokta már a kiképzést. És bár magasak voltak az előzetes várakozások, a hely egyáltalán nem okozott csalódást, sőt. Azzal együtt, hogy az ott töltött 4 napból 3-ban esett az eső, egy percig nem éreztük, hogy valamilyen külön programot kellene szervezni, hogy elüssük az időt. Az ember legszívesebben még jó ideig ki se tenné a lábát a Kolping tíz hektárnyi területéről.

Sok hektár, sok gyerek
Sok hektár, sok gyerek

És miért is tenné? Bent játszóterek, játszóház, medencék, és a fő attrakció, Bobóország várja a kicsiket, miközben nyugodt és értékes családi nyaralásra vágyó szüleikre is gondoltak, megépítve a külön fürdőegységet és a kozmetikát-masszázst. "Igyekeztünk kipróbálni, amit lehet, de a négy nap alatt nem jutottunk a végére, viszont nagyon tetszett, hogy a szálloda összes szolgáltatása (még az óvodai gyerekfelügyelet is) benne van az árban" – írta meg nekünk Judit. De lássuk a hivatalos kategóriákat és a pontozást!

1. Külcsín és belbecs

A szálloda hatalmas területen, 10 hektáron fekszik, Hévíztől 1 km-re. A terület, bár tele van játszóterekkel, mászókákkal, sőt itt-ott elhelyezett trambulinokkal, egyáltalán nem tűnik zsúfoltnak, pedig ott van mindezek mellett még az összes épületet összekötő fedett folyosó, ami lehetővé teszi azt, hogy a család megázás/-fázás nélkül jusson el a szobából az ebédlőbe vagy az uszodához. Egy percig nem éreztük azt, hogy zavarná a személyzetet a gyerekricsaj (akár a miénk, akár másé), és az étteremben is azok a balesetek, amelyek mindig megtörténnek, nem problémát, csupán egy feladatot jelentettek a stábnak, akik rutinnal kezelték a legdurvább kakaókiömlést is. Így a belbecs is teljesen rendben volt.

Pontozás: 5/5

Indián sátor itt...
Indián sátor itt...
...állatsimogató ott
...állatsimogató ott

2. A szolgáltatás

Oké, itt tényleg minden van: biztonsági konnektorvédők, szuper külön gyerekszoba, benne babakocsival (az apartmanokhoz alap, a szobákhoz kérni kell a recepción). A gyerekszoba olyan, hogy haza is vinném, ha férne, benne telefonra jelző bébiőr, és amelyik apartmanban lépcső is van, van biztonsági rács is, nehogy valami baj történjen. A folyosóra nyíló összes ajtó külön gyerekzárral is zárható a kilincset már elérő lógós kisdedek tevékenysége ellen, a folyosókon pedig motoros tankolási lehetőség és komoly forgalom.

Pontozás: 5/5

Apa elmentem motorozni majd jövök!
Apa elmentem motorozni majd jövök!
Komoly motorosok a folyosón tankolnak
Komoly motorosok a folyosón tankolnak
A folyosó egyben kiváló hely a sebesség szerelmeseinek
A folyosó egyben kiváló hely a sebesség szerelmeseinek

3. Az ellátás

A félpanziós ellátás nagyon jó találmány. A reggelizés és a vacsora így lett külön programpont, amelyet a megannyi finom és izgalmas étel, a mindenhonnan fel-felhangzó gyereknevetés és persze a híres-nevezetes Bobó víziló (a Kolping kabalafigurájának) felbukkanása tett emlékezetessé (Ádám addig ölelgette Bobót, amíg a meleg szerepbe bújt munkatárs meg nem unta, legalábbis szerintünk, de mondjuk volt olyan gyerek, aki félt tőle). Ami van: minden nap külön gyerekmenü értékes ételekkel és bio alapanyagokkal, valamint üveges bébiételek, italporok (tápi) és a szakács által készített gyerekitalok. Mindig van emellett gyümölcs és egészséges étkezési lehetőség a felnőttknek és a nagyobb gyerekeknek is, sőt, ha az ember idejében szól, megoldható a gluténmentes (vagy más különleges) étrend és ételsor elkészítése is.

Pontozás: 5/5.

Lolunak tetszik a vacsi
Lolunak tetszik a vacsi

4. Programok és játék

Na itt most afeltett kérdések alapján megyek, úgy könnyebb:

Van játszótér? Van. Több is.
Építőkockák? Vannak.
Homokozó, dömperrel? Sőt, le is van árnyékolva.
Legalább egy hinta? Legalább kettő.
Netán külön játszóház, ugrálóvár, és minden nap animátorok által vezetett játék és foglalkozás? Igen, még ez is van.
Óvónők és beszámlázó bébiszitter? Minden nap több órában van gyerekmegőrző is, amikor a kicsikre profik vigyáznak amíg a szülők, ha kell, mondjuk szaunáznak, de a legtöbb programpon a gyerekek valamelyik szülővel vesznek részt: a kivágóson, a rajzolóson, az éneklősön jó volt Anyával vagy Apával együtt dolgozni, szórakozni. És van két bébiszitter, akit a recepció ajánl, velük külön kell egyeztetni (az ő díjuk a többi programtól eltérően nincs benne az árban).
Persze van gyerekmedence, sőt, a medencék mellett elhelyezve több járóka is, hogy az épp' törölköző szülő ne aggódjon azon, hogy beleesik a gyerek a vízbe amíg megtörli magát, ez nekünk nagyon bejött, mert máskölönben úgy szoktam öltözni, hogy fél lábbal a nadrágban, fél kézzel Lolut fogom, egyik fülemmel meg Ádámot.
Biciklit is lehet bérelni – mindenféle védőfelszereléssel és gyereküléssel – a recepción.

És mindez hány pontot érdemel? Hát bizony ez is 5/5.

Csúcsforgalom a gokart-pályán
Csúcsforgalom a gokart-pályán

5. Árak, egyebek

Az egyebekkel kezdve: a környéken nagyon jót lehet biciklizni (bár a közeli útépítés ebbe és az esti csöndbe némiképp bezavart), és megáll a recepciónál a helyi jártként funkcionáló kisvonat is amivel átmentünk Hévízre fagyizni.

Ha rossz az idő, bent lehet maradni akár az uszodában, akár a játszóházban, az óvodai részben, és van elég elfoglaltság ahhoz, hogy ne legyen gond a nap kitöltése. Nagyobb (tizenéves) gyerekek számára van egy külön játékterem ahol ping-pong, csocsó, Playstation és más játékok adnak lehetőséget egy kis szülőktől való tini elvonulásra.

A felnőtteknek pedig van egy külön részleg, ahova 18 alatt nincs bejárás, itt van termálvíz (gyakorlatilag ugyanaz, mint a hévízi gyógytóban!), egy nagy medence és kényelmes, elzárt  területen (aka végre csöndben) nyugágyak. Van még külön egy kozmetikai és masszázsrészleg, ahol különféle kezelések vannak, mi speciel az Alpha Sphere-t próbáltuk ki és nagyon bejött!

A hely könnyen megtalálható, az M7-esen ráadásul gyorsan oda is lehetett jutni Budapestről (2 óra alatt).

Az árlista részletesen itt található (2011.). Vannak klasszikus kétágyas szobák (nagyszülőknek akár egybenyitott megoldással, és ha már itt tartunk, vannak külön olyan akciók, amikor a nagyi ingyen jöhet), vannak apartmanok külön gyerekszobával, és vannak a bioházak, amelyek különálló egységek és egészen úgy néznek ki, mint ahogyan a nagymamám Balaton-felvidéki parasztháza nézne ki, ha lenne Balaton-felvidéki nagymamám parasztházzal. Én mondjuk örülök, hogy apartmanba jöttünk inkább, mert a házaknál felhasználóbarátabb és kényelmesebb.

Pontozás: 5/5

Allergénmentes bioház
Allergénmentes bioház

6. Szubjektív vélemény

Fú... Még soha nem voltam gyerekhotelben, és tudom, hogy nem mindenhol ez az alap, de a Kolping igen magasra tette a mércét. Ahogy kiszámoltuk, hogy egy ugyanilyen négy napért mennyit fizetnénk egy másik szállodában, lehet, hogy olcsóbb lenne, viszont a programokért ott külön kéne fizetni, itt meg még csak el sem kellett menni értük. Nem azt mondom, hogy olcsó, de amennyi élményt és szolgáltatást kaptunk a négy nap alatt, azért nagyon megérte erre spórolni. A hely magával ragadja az embert és nem véletlen, hogy a leírások szerint olyan sok gyerek maradna:) Mi is maradtunk volna, de ehelyett azt beszéltük meg Ádám játszópartnerével és szüleivel, hogy jövőre, veletek, ugyanitt.

P1080952
Oszd meg másokkal is!
Mustra