Gyereksziget: egy kis szünet a szülőknek

Már írtunk arról, milyen nehéz és költséges is a nyáron állandóan programot szervezni a gyereknek – most bemutatunk egy olyan eseménysorozatot, ahová nyugodtan el lehet küldeni a gyereket akár a nagyival is, ahol garantált az egész napos szórakozás, és amiért ráadásul egy forintot sem kell fizetni.

Egész júniusban várja a "kissziget" a gyerekeket, a szervezők pedig ígérik: 0 és 14 év között minden gyerek élvezni fogja a szigeten töltött időt. Utánajártunk.

Van élet a tévén kívül

Az elmúlt két hétvégén sokan voltak kíváncsiak az itteni programokra. A színpadok előtti terek megteltek Halász Judit, a Makám zenekar vagy éppen a Ciróka Bábszínház rajongóival, a kézműves műhelyek, Pöttyös kapitány hajója, vagy éppen a fagyiskocsi előtt sorok kígyóznak. Az ország legnagyobb ingyenes családi programja ez. A szervezők tényleg igényes műsorokat és vendégeket hívtak meg, így amíg a gyerek rohangál, a szülőnek-nagyszülőnek sem azon kell törnie a fejét, mihez is kezdjen a gyerekkel.

Az elmúlt két hétvégén egyaránt teltház volt, vagy legalábbis ahhoz közelített a dolog – ez talán az egyetlen kritika, ami érheti a rendezvénysorozatot, de körbenézve látszott: a gyerekeknek egyáltalán nincs ellenére a sokadalom vagy a várakozás.

Ráadásul

Manapság szinte minden rendezvényen szó esik a társadalmi felelősségvállalásról, a fenttarthatóságról vagy éppen a környezettudatosságról. Itt szintén a környezettudatos életmód áll a középpontban, de itt sikerült a gyerekek számára is érthető és játékkos módon megfogalmazni az ezzel kapcsolatos üzeneteket. Az egyik legjobb kezdeményezés a Telebolygó, melynek lakói (a Telemanók) alig várják, hogy a földlakó gyerekeknek bemutathasság, mitől olyan vidám és jó hely az ő világuk. Ráadásul az idelátogatáshoz szükséges útlevélbe kerülő pecsétek ajándékokra váltható.

Ha kimész, ne feledd!

A legeslegjobb dolog számomra felnőttként mégis a jótékonysági akció: itt ugyanis várják a már nemhasznált, jó állapotban lévő gyerekjátékokat a plüssmacitól a színes ceruzákig, amelyek majd a Kórházpedagógusok Egyesületének közreműködésével jutnak el beteg gyerekekhez illetve a velük foglalkozó pedagógusokhoz. Várnak vigasztaló ajándékokat műtéten átesett/arra váró beteg gyerekek számára (mesekönyvet, dvd-t, plüssállatokat, stb.), valamint foglalkoztató eszközöket (a rajzlaptól a zsírkrétán át a gyöngyfűzőig) a kórházakban dolgozó pedagógusok számára.

Nekem a sziget mottója ez lett: ha a Gyerekszigetre látogatsz, vigyél magaddal valamit, és tedd szebbé valaki más napját.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek