A cumisüveg hízlal

Fogászok és gyermekgyógyászok régóta azt javasolják, hogy a szülők gyermeküket legkésőbb egyéves korában szoktassák le a cumisüvegről, mert így megelőzhető a fogszuvasodás. Egy újabb kutatás további nyomós érvvel támasztotta alá a jó tanácsot: azok a gyermekek, akik még kétéves korukban is cumisüvegből isznak, nagyobb valószínűséggel lesznek elhízottak ötéves korukra.

A pennsylvaniai egyetem kutatói egy szövetségi felmérésben résztvevő 6750 gyermek adatait elemezték, és azt állapították meg, hogy a gyermekek 22%-a használ hosszú ideig cumisüveget, ők azok, akik még kétéves koruk után is elsősorban üvegből isznak, vagy az alváshoz ebben készítik be nekik a kalóriadús tejet. A gyermekgyógyászati közlönyben megjelent eredmények szerint a cumisüveget túl sokáig használó gyermekek 23%-a ötéves korára túlsúlyos, ami 33%-kal nagyobb valószínűséget jelez, mint a cumisüveget időben elhagyó gyermekek között - írja a USA Today.

"A cumisüveg használata ellen évek óta kampányolunk a fogszuvasodás veszélyének bemutatásával, és ez az első tanulmány, ami kimutatja az elhízással kapcsolatos összefüggést is" - mondta Robert Whitaker, az egyetem közegészségügyi és gyermekgyógyászati professzora, a tanulmány társszerzője. "A tanulmány önmagában nem bizonyítja az összefüggést a cumisüveg túl sokáig történő használata és az elhízás között, de a cumisüveg egy éves kori elhagyása semmiféle problémát nem okoz, a gyermekek enélkül is elegendő élelemhez jutnak."
Az amerikai gyermekgyógyász akadémia a cumisüveg elhagyását a gyermek egyéves és 18 hónapos kora között ajánlja.

"Ugyanolyan mennyiségű kalória bevitele ital formájában nem telít el annyira, mint ha ugyanennyi kalóriát megeszünk" - mondta Jennifer Shu atlantai gyermekorvos, a HealthyChildren.org szerkesztője. "Ebből ered az elhízás problémája. Nagyon könnyen nyeljük a kalóriákat ital formájában, de az emberek általában még pluszban meg is eszik a napi kalóriaszükségletüket fedező ételmennyiséget."

Az amerikai kormányzat felmérése szerint minden harmadik kisgyerek és tinédzser elhízott vagy túlsúlyos. Ezek az extra kilók olyan egészségügyi problémákat okozhatnak a gyermekeknek, mint a cukorbetegség, a magas vérnyomás vagy a magas koleszterinszint.

Oszd meg másokkal is!
Mustra