Kanyaró Európában: Magyarországon nincs okunk félni

Az elmúlt napokban sokat hallhattunk arról, kanyarójárvány van Európában. Utánajártunk, kinek kell aggódnia, és ki van biztonságban. A szakértők szerint Magyarországon nem kell járványtól tartani, viszont 15 hónap alatti csecsemővel ne utazzunk olyan országba, ahol elkaphatja a fertőzést.

A híradások szerint Európa több országában is járványszerűen terjed a kanyaró. Az EU-n belül idén januárban és februárban több mint négyezren kapták el, a legtöbb beteget Bulgáriában, Franciaországban, Olaszországban és Németországban regisztrálták.

Ezeket az országokat tehát kerüljük, ha gyermekünk 15 hónapnál fiatalabb, ő ugyanis még nem kaphatta meg a kanyaró elleni védőoltást, az MMR-t (morbilli, azaz kanyaró, mumpsz illetve rubeola). Bár az újszülöttek anyai védettsége 6 hónapig tart, a legkisebbeket sem ajánlatos kitenni a betegség veszélyeinek. Csecsemőkorban ugyanis a betegség súlyos lefolyású.

A kanyaró a bárányhimlőhöz hasonló, kiütésekkel járó betegség. Bevezető tünetei a hurut, magas láz, kötőhártyagyulladás, fénykerülés, valamint az úgynevezett Koplik-folt, amely a szájnyálkahártyán megjelenő kis szürkés folt. A fertőzés lappangási ideje 10 nap, ezt követően megjelennek a kiemelkedő, foltos-göbös, barnáslila színű kiütések: először a fül mögött, majd lefelé elterjednek az egész testen, összefolynak. A betegség múlásával a kiütések a megjelenés sorrendjében tűnnek el.

Kanyaró elleni védőoltást 15 hónapos korban kapnak a gyerekek, melyet 11 évesen egy emlékeztető oltás követ. Ezt az oltást a legutóbbi, 1989-es kanyarójárványt követően vezették be Magyarországon.

Idősebb embereknél is előfordulhat, hogy a már lecsökkent védettség miatt elkapják a betegséget, amely esetükben enyhe lefolyásúvá szelidül, bár továbbra is bőrkiütésekkel jár.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek