Szülés utáni depresszió

Egy texasi újszülött saját anyja általi barbár megcsonkítása a legújabb példa arra, miért szükséges a frissen anyává vált nők pszichológiai segítése és megfigyelése a szülés utáni depresszió elkerülésére, illetve annak enyhítése céljából.


Noha csak nagyon ritkán kerül nyilvánosság elé a szülés utáni depresszió következtében történő gyermekbántalmazás ténye, az igazság az, hogy meglehetősen sok esetben fordul elő, hogy az újdonsült anya bántalmazza, esetleg meg is öli gyermekét a szülést követő hónapok során. A jelenség a terhes nők 15-20 százalékát érinti, s nem csak a gyermekre, hanem az anyára is veszélyes.

A szülés utáni depresszió okozta súlyos problémákra a San Antonio-i Otty Sanchez esete hívta fel a figyelmet a közelmúltban, aki megcsonkította újszülött kisfiát, és evett is egyes testrészeiből. Sanchez úgy nyilatkozott, nem volt szándékában megölni a gyermeket, az ördög kényszerítette szörnyű tettére.

A pszichés betegségek súlyosbítják

Kockázati tényezők
A korábbi szülés utáni depresszió, az ikerterhesség, a magas vérnyomásvagy a diabétesz, korábbi vetélések növelik a betegség kialakulásának kockázatát.

A gyermek apja szerint az anya súlyos szülés utáni depresszióban szenvedett, és saját bevallása szerint skizofréniás tüneteket mutatott a gyilkosság előtt egy héttel. Az apa úgy nyilatkozott, hogy ő is skizofrén, és azt szeretné, ha a nőt halálra ítélnék. A családtagok elmondása szerint hónapokkal ezelőtt a nő pszichiátriai kezelést kapott.

A pszichés betegségben szenvedő nők különösen ki vannak téve a szülés utáni depresszió kockázatának. A jelenlegi eset egy még komolyabb állapotra, a szülés utáni pszichózisra hívja fel a figyelmet, melynek során a beteg hallucinál és hangokat hall.

Gyakran csak hónapokkal később jelentkezik

Mivel a szülés utáni depresszió meglehetősen gyakori jelenség, az orvosoknak jobban oda kellene figyelniük ezek tüneteire, különösen az olyan kismamák esetében, akik egyébként is valamiféle depresszióban, bipoláris zavarban szenvednek. Ez azért is fontos, mert ezekben az esetekben gyakoriak a képzelgések és fixa ideák a betegben az őt körülvevő világról, illetve egyes esetekben a bizarr gondolatok a gyermekről.

Fontos lenne a kismamák kérdőívvel való ellátása, melynek segítségével nyomon követhető, hogy érzik-e magukon a depresszió bizonyos tüneteit, mely gyakran csak néhány hónappal a baba születése után jelentkezik. Éppen ezért megfontolandó, hogy súlyos esetben a terhesség vagy a szoptatás ellenére is kapjanak-e gyógyszeres kezelést.

Miről ismerhető fel a szülés utáni depresszió?

A legfontosabb kérdések, melyek segítenek fényt deríteni a betegségre:

  • * Észrevett-e hangulatváltozást?
  • * Megváltoztak-e az alvási –és/vagy  étkezési szokásai?
  • * Foglalkoztatja az öngyilkosság  kérdése?
  • * Vannak ellenséges gondolatai a gyermekkel kapcsolatban?
  • * Elvesztette-e érdeklődését a mindennapi teendők iránt?
  • * Szomorúnak érzi magát?
  • * Vannak nehézségei?

Amennyiben a fenti kérdések bármelyikére igen a válasz, javasolt pszichológus segítségét kérni, vagy gyógyszeres kezeléssel csökkenteni a tüneteket.

(WEBBeteg  - CS. K.; Forrás: Foxnews)

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.