Asztro: segítség a gyerek megismeréséhez

Minden egyes horoszkóp egyedi történet, ezért nagyon óvatosan kell bánnunk mindenféle skatulyagyártással, sematikus besorolással, általánosítással.

A pszichológia is kénytelen felállítani bizonyos csoportokat, struktúrákat, rendszerezve az összetartozó ismereteket. Az asztrológia tulajdonképpen egyfajta tipológia, merem állítani, talán a legrészletesebb, mert nem áll meg a 12 típus (csillagjegy) felsorolásánál, hanem sokkal részletesebb és teljesen egyéni képet ad, amelyre a pszichológia nem képes. Ezt a komplex szimbólumokon alapuló rendszert, amelyből az asztrológia táplálkozik nemhogy a kétkedőkkel, de az érdeklődőkkel sem lehet néhány sorban tömörítve megértetni.

Amikor a horoszkópból részleteket ragadunk ki, (például a csillagjegyek jellemzőit), gondoljunk mindig arra, hogy a leírtak akkor nyernek értelmet, ha értjük a szellemét is. Az asztrológia felszínét „kapirgálhatjuk” csak, amikor a horoszkópból egy-egy szimbólumot emelünk ki (például a Holdat vagy a Napot). A horoszkóp egészét érdemes vizsgálni, erre azonban nem mindig van lehetőségünk.

Mint ahogyan a Babahoroszkóp című korábbi cikkben írtam, a nőiséget, anyaságot szimbolizáló Hold helyzete és fényszögei megmutatják egy csecsemő legfontosabb igényeit, érzelmi állapotát, illetve az anyasághoz való hozzáállásunkat felnőtt korunkban. A Hold helyzetéből következtethetünk arra, hogy a gyermek mindabból, amit az anyjától kap, mit vesz majd át, és mit tesz magáévá. A már születés előtt fennálló kapcsolat jellemzőit is nagyrészt a Hold állása jelzi a horoszkópunkban.

Az állatövi jegy, amelyben a Hold található, meghatározza, hogyan érzi magát a gyermek az anyával való viszonyában (például védetten vagy magára hagyva, stb.). A csecsemő, kisbaba lelki élete kezdetben közvetlenül az anyáétól függ, majd a fejlődés során a korábbi érzések önállósodnak, és sajátjaként kezdi érzékelni őket a gyermek. Felnőtt korban ezeket az alapvető viszonyulásokat, érzelmeket szerelmi kapcsolatainkban ismételjük meg, így azok meghatározzák partnerválasztásunkat is. A Hold házhelyzete a gyermek életének első éveiről, születéskori körülményeiről árulkodik.

Hogyan hatnak az édesanya érzelmei a gyermekre? A Hold a 12 állatövi jegyben:

Ha nem tudod, milyen jegyben van a Holdad, itt megnézheted.

Kosban:

A gyermek átvesz egyfajta érzelmi feszültséget az anyától, aki sokkal inkább magával van elfoglalva, mint az anyasággal. Éppen ezért a gyermeknek olyan érzése van, hogy állandóan fel kell hívnia magára a figyelmet, hogy kapjon valamit az édesanyjától. A váratlanul kitörő agresszió ennek egyik jele.

Bikában:

A gyermek édesanyja egy nagyon szoros családi köteléket, összetartozást alakít ki, amiből az apa kiszorul. Amíg a gyermek kicsi, kiszolgáltatott, védelemre szorul, addig jól is fogja érezni magát ebben a szoros kapcsolatban. Később ennek elvesztésétől fél, mivel önértékelése az anyjához való kötődéséből táplálkozik.

Ikrekben:

Az édesanyának kevesebb ideje van, hogy intenzíven foglalkozzon gyermekével, ezért a szenvedélyes érzelmi impulzusok rajta kívül rekednek, kevésbé van bennük része. Ezért bizonyos értelemben visszavonul a „fejébe”, hogy értelmével fogadja el ezt a helyzetet, és így korán megtanulja, hogy bizonyos távolságot tartson, és hogy vakon ne engedje át magát az érzelmek áradatának.

Rákban:

Az anya-gyerek kapcsolat itt a legszorosabb. Az anya feloldódik az anyaszerepben, ez ad értelmet életének. Ha erejét csak gyermekéből meríti, eláraszthatja szeretetével, egyszerre adva melegséget, védettség, ugyanakkor később ez nyomasztó, fojtó és korlátozó lesz, amikor a gyermek le szeretne válni édesanyjáról. Amikor a felnőtt gyermek hátat fordít anyjának, nélküle, és a belőle áradó melegség védelme nélkül magányosnak és félénknek érzi magát. Érzékenysége, együtt érző-, beleérző képessége és a stabilitás iránti vágya emiatt nagyon erős.

Oroszlánban:

Gyakran a szülők szerepet cseréltek, az anya erősebb, vagy az apa ténylegesen hiányzik. A gyermek az anya minden büszkesége. És a gyermek felnőtt korában ösztönösen igényelni fogja a központi odafigyelést, hogy megkapja azt a szeretetet, tekintélyt, ahogyan az édesanyja csodálta. Ez önálló, erős egyéniséggé teszi.

Szűzben:

Nehezen tudják kifejezni érzelmi igényeiket. Lehet, hogy az anya lelkileg nem volt ráhangolva, hogy gyermeket vállaljon. (pl. nehézségek a partnerrel, anyagi gondok), ezt érezvén a gyermek igyekszik gondmentes, jó gyerekké válni. Későbbi kapcsolataiban is „csendes” lesz, és képes kontrollálni az olyan indulatait, mint a harag vagy a gyűlölet.

Mérlegben:

Már kisgyermekként a kiegyensúlyozottságra és egyenrangúságra törekszik. Általában az anya áll érzelmileg hozzá közelebb, és mindent megtesz, hogy egyenrangú „partnere” legyen édesanyjának. Jelenlétével mindent megtesz, hogy a szülőket összetartsa. Úgy érzi, rajta múlik minden. Kedves, bájos harmonikus viselkedésével kezdetben a szüleit, később partnereit is elvarázsolja.

Skorpióban:

Szimbiózis, erős anya-gyerek kapcsolat, sokáig mindkettőjük profitál belőle. Egészen addig, amíg senki sem akarja szétválasztani őket. Ha az anyának nehéz sorsa van, a gyerek is hajlandó „szenvedni”. Ugyanakkor a gyermeket szép szavakkal nem lehet meghatni. Minden figyelmet kikövetel, és megpróbálja kisajátítani az édesanyját, birtokolni szeretné, annyira nagy a szeretetéhsége. Ennek köszönhetően felnőve is tartósan, kitartóan tud szeretni.

Nyilasban:

Az anya nagyon büszke arra, hogy jó anya és hogy gyermeke különleges. Minden megad gyermekének, hogy semmiben ne szenvedjen hiányt, ugyanakkor mindentől óvja is. A gyermek megszokja, hogy minden figyelem rá irányul, ezért nehezére esik testvéreivel osztozkodni. Később gondot okozhat neki, hogyan küzdje le az akadályokat, ha gyerekkorában nem volt szüksége erőfeszítésekre.

Bakban:

A gyermek az édesanyját inkább komolynak, zárkózottnak érzékeli, mint könnyednek, nyitottnak, önfeledtnek.  A sok munka miatt kevesebb idő jut játékra, szórakozásra, a szeretet kifejezésére. Ettől még érzi anyja szeretetét. Kisgyermekként is felnőttként viselkedik, hogy beilleszkedjen a felnőttek világába, ahol több odafigyelést, tiszteletet, megbecsülést és az elért teljesítményért elismerést kaphat. Szabályokra és rendszerességre nagy az igénye.

Vízöntőben:

Általában nem túl erős anya-gyerek kapcsolat jellemző, de ez inkább serdülőkorban rajzolódik ki, a leváláskor. A gyermekben erős szabadságvágy van, és ahogy érzékeli saját egyediségét, úgy válik egyre függetlenebbé és önállóvá.

Halakban:

A gyermek érzelmi igénye óriási, szinte nincs egyetlen olyan anya sem, aki ezt ki tudná elégíteni. Éppen ezért egyfajta hiányérzet alakul ki a gyermekben. Ezt az elérhetetlenséget viszi tovább párkapcsolataiba. Fontos számára, hogy támaszkodni tudjon másokra, szüksége van másokra, hogy érezhesse saját létezését. Erős Holdállás a spirituális fejlődéshez.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek