Miért nem lehet átutalással fizetni a gyerek ebédjét?

Milyen módon fizeted a gyerek ebédjét?

A mi iskolánkban tavaly borítékban kellett beküldeni az ebédpénzt, lehetőleg pontosan kiszámolva, amit a tanítónők gyűjtöttek össze és adtak le a gazdasági irodában. Idéntől minden szülőnek be kell mennie az irodába, és személyesen befizetni az ebédet. Az óvodában egyetlen napon lehet ebédet fizetni – természetesen készpénzzel. Van olyan iskola/óvoda, ahol a csekket is fizethet a szülő, sőt, a haladóbb szellemű intézményekben az utalást is elfogadják. Ti hogy fizetitek az ebédpénz? Heti kérdés.

Az egyik iskolai témájú poszt kommentjei szerint sok szülő elégedetlen az óvodája, iskolája ebédbefizetési rendszerével. Van, aki nem szereti, hogy készpénzt kell felvennie a bankkártyáról, ami pluszköltséget jelent, van, aki a csekkezést tartja bonyolultnak, sokak szerint a csoportos beszedési megbízás és az utalás a legjobb megoldás.

A mi óvodánkban egyetlen napja van a szülőnek, hogy befizesse a következő havi ebédet, mégpedig a megelőző hónap első keddjén (tehát közel egy hónappal hamarabb a befizetett időszakhoz képest). A legtöbb helyen pótnapot is kijelölnek a befizetésre, hiszen adódhat úgy, hogy a szülő elfelejti, vagy betegség miatt nem tudja időben bevinni a pénzt. Zolnaid óvodájában rugalmasan kezelik az ebédpénz kérdését: „Ha nem tudsz egy hónapban befizetni, és a pótról is lekésel (velünk egyszer megtörtént) simán kifizetheted a rákövetkező hónapban.” Nálunk – bár pótbefizetési nap nincs – amennyiben a befizetés elmarad, a gyerek nem mehet a következő hónapban óvodába – legalábbis ezzel ijesztgetnek az óvónők.

Vakmacska sajnálja, hogy nem lehet készpénzzel fizetni: "A készpénzes fizetési lehetőséget megszüntették két éve, azóta a suliban és az oviban is  csoportos beszedés, utalás vagy csekk útján lehet fizetni. A csekket az iskola nem szereti, mert nincs kaja (!), ha késés van, ezért mindenkit a csoportos beszedésre igyekeznek rávenni, de ha valakinek nincs bankszámlája,  fizethet csekkel. Készpénzben vagy melegétel-utalványban egyáltalán nem lehet fizetni sajnos, ez főleg azoknak nem jó, akiknek a bankja sokat kér az utalásért, vagy szeretnék erre használni a melegétel-utalványokat. De értem a tanító nénit is, van más dolga bőven."

Jazmine szerint az utalás lenne a legjobb megoldás: „Az ebédbefizetés leginkább akkor gond, ha betegek, mert akkor aki velük van, az nyilván nem tud menni, a másik is többesélyes, de utalni pl. bármikor tudok. Sőt, teljesen boldogan elutalnám akár negyedévente egy összegben, a gazdaságisnak úgy is kell vissza-előre számolnia a betegségek miatti lemondások miatt.”

Hogy fizetnéd szívesen az ebédet?

Én is pedzegetni akarom a dolgot a fiam gimijében és az oviban is. Szerintem ha sokan jelzik, előbb-utóbb lesz változás.” – írja Ildanyóka. Az állami óvodák fizetési módját a fenntartó, azaz az Önkormányzat dönti el. Nem az intézménynél kell tehát harcolni.

Az ügy egyébként nem reménytelen, van, ahol haladnak a korral: „Nálunk - XI. kerületi ovi - múlt félévtől vezették be, hogy átutalással is lehet fizetni az ebédet. Lehet persze választani csekket is, és idénre már odáig jutottak, hogy be sem kell mutatni a befizetésről a szelvényt, meg tudják nézni a számítógépen, beérkezett-e a pénz.” – írja csehlencse nevű olvasónk.

Ti hogy fizettek most és melyik mód lenne a legkényelmesebb az ebédbefizetésre?

Oszd meg másokkal is!
Mustra