Hűtsd le magad joghurttal!

A hőségriadók idején mindenkinek fontos, hogy az étel, amit megeszik, ne legyen nehéz, zsíros, hanem könnyű, hűsítő, és lehetőleg ne kelljen az elkészítése érdekében órákat robotolni a tűzhely mellett. Mindemellett az sem árt, ha még egészséges is.

uborkaleves
uborkaleves

A most következő három recept a fenti tulajdonságoknak igyekszik megfelelni, elkészítésükhöz – kivéve a padlizsánkrémet- nem kell bekapcsolni a tűzhelyt/sütőt, elegendő a turmixgép használata is. Mindhárom étel hidegen fogyasztandó, ráadásul joghurttal készül, amely savanykás íze miatt már eleve felüdíti az embert a forróságban. A recepteket diétázók figyelmébe is ajánlom, egyik fogás sem túl kalóriadús.

Hideg joghurtos uborkaleves

50 dkg fürtös, vagy kígyóuborka

egy nagy pohár (450 gramm) joghurt/kefir

2 gerezd fokhagyma

só, bors

2 dl hideg víz

fél csokor kapor

A tálaláshoz:

Csemegeuborka vagy pirított mandula

Az uborkát meghámozom, négybe vágom, majd felaprítom és a turmix poharába öntöm. Hozzáadom a joghurtot, a sót és a borsot, belereszelem a fokhagymát, ollóval rávagdalom a kaprot, és a vzzel homogén állagúra keverem. Érdemes megkóstolni és ellenőrizni a sűrűségét, ha nem megfelelő, még vízzel lehet higítani. Ha kész, tálba öntöm és jól behűtöm, de akár azonnal is fogyasztható. Betétnek apróra vágott csemegeuborkát, vagy száraz serpenyőben pirított mandulalapokat adok mellé. Akár magában, akár egy ropogós péksüteménnyel, lepénykenyérrel könnyű ebéd vagy vacsora lehet.

Bátrak víz helyett kovászos uborka levével is higíthatják, a kapor pedig – tudom, sokan ki nem állhatják – helyettesíthető bazsalikommal vagy petrezselyemmel.

A következő recept a kedvelt padlizsánkrém keleties ízvilágú variációja, kísérletező kedvűeknek.

Joghurtos padlizsánkrém

2 padlizsán
két kiskanál szezámmagkrém (tahina)
egy kis pohár joghurt
3-4 gerezd fokhagyma
késhegynyi őrölt római kömény
só, 3-4 levél friss menta

padlizsánkrém
padlizsánkrém

Megsütöm a padlizsánt. Általában sütőben csinálom, csak beteszem tepsibe és addig sütöm, amíg a héja megfeketedik. Ez kb. 40 perc. Akinek kedve van a grillt begyújtani, érdemes azon sütni, mert a faszénen sütés utánozhatatlan füstös aromát ad a padlizsánnak, és az így készült krém sokkal ízletesebb lesz. Utána lehúzom a héját és a húsát tálba teszem. (Trükk: a forró sült padlizsánt megspriccelem hideg vízzel, a tepsire borítok egy-két percre egy konyharuhát. A kialakuló gőztől szinte ledobja a héját.) A padlizsán húsát éppen csak összevagdalom, hozzáadom a szezámpasztát, a joghurtot, felaprított vagy reszelt fokhagymát és mentát. Sóval, római köménnyel ízesítem, összekeverem. Lepénykenyérrel, pirítóssal tálalom, paradicsomot, olajbogyót mindig kínálok hozzá.

Kevésbé kísérletező kedvűek hagyják el a mentát – ha férfi is eszik belőle, akkor meg mindenképp, mert nem szokták szeretni-, vagy készítsenek hagyományos, erdélyi padlizsánkrémet fokhagymával, olajjal kikeverve a padlizsánt. Ebbe szoktak majonézt tenni, én ezt nem szeretem, viszont mustárt, citromlét mindig adok hozzá.

Amikor a következő desszert elkészítését láttam egy angol főzőműsorban, nem hittem el, hogy tényleg olyan finom, krémes fagyi készíthető ilyen gyorsan, de miután kipróbáltam, a végeredményt fantasztikusnak találtam. Ez egy alaprecept, a krém gazdagítható egy marék bogyós vagy egyéb puha gyümölccsel, például barackkal, szilvával, de ezeket is érdemes félig lefagyasztani, hogy a keverék állagát ne folyósítsák el.

Banános „fagyi”

4 db banán

1,5 dl natúr joghurt

2 ek cukor vagy méz (ha nagyon érett a banán, elhagyható)

banános fagyi
banános fagyi

A banánokat karikára vágom és egy sütőpapírral leterített tálcára rakosgatom úgy, hogy egy sorban legyenek, ne fedjék egymást. Ezután lefagyasztom. A fagyi készítése előtt kiveszem a banánt, beledobálom a turmixba, hozzáadom a joghurtot (először csak egy decit), a cukrot  vagy mézet, darabosra turmixolom. Ekkor adom hozzá a maradék joghurtot és krémes, egynemű masszává keverem az egészet. Azonnal tálalom.

Érdemes a banánt nem kőkemény állapotában, hanem félig fagyottan turmixolni, így könnyebb a gépnek. Én először a teljesen fagyott gyümölccsel próbálkoztam, és néha rá kellett segítenem egy villával, hogy könnyebben apríthassa.

Ez egy kísérleti poszt volt, ha még szeretnének tőlem olvasni a porontyozók, a kommentekben várom a témajavaslatokat!

Zsuzsi főz

Oszd meg másokkal is!
Mustra