Gyes helyett bölcsiutalványt kapnának a dolgozó anyák

Általános térítési díj bevezetését javasolja az a tanulmány, amelyet a Miniszterelnöki Hivatal (MeH) megbízásából készített a Budapest Intézet. A szerzők szerint ezzel lehetne ösztönözni a férőhelybővítést, az anyákat pedig úgy terelnék a munka világa felé, hogy gyes helyett olyan utalványokat kapnának, amit csak a gyermekek napközbeni intézményi ellátására lehetne beváltani.

Az elemzés azt javasolja a kormánynak: tegye lehetővé a jelenleg ingyenes ellátást biztosító önkormányzati bölcsődéknek, hogy a gyes összegével megegyező, havi 28.500 forintos térítési díjat szedjenek a szülőktől. Ezzel párhuzamosan a javaslat utalványokkal váltaná ki a gyest: a gyermek kétéves kora előtt munkát vállaló anyák, kétéves kor után pedig az összes szülő pénz helyett ilyen napközbeni intézményi ellátásra felhasználható utalványban kapná meg a gyes összegét.

(Független Hírügynökség)

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.