Mániákusan fertőtleníted a csecsemő cuccait?

A vízforraló edény folyton a tűzhelyen áll, fertőtlenítő tablettáért hetente jársz a gyógyszertárba, a babaruhákat forró gőzzel percekig vasalod, a melleid minden szoptatás előtt lemosod és sterilizáló folyadékkal törlöd át?

steril

Vagy az a fajta anyuka vagy, aki úgy gondolja, hogy a gyereknek nem árt egy kis kosz és tojik a fertőtlenítésre? Heti kérdés.

Megfigyelésem szerint az első gyerekesek, főleg azok, akik mindent a lehető legjobban akarnak csinálni (ettől érzik magukat szuperanyucinak), rendkívül odafigyelnek arra, hogy minden, ami a gyerek szája/keze ügyébe kerül, steril legyen, nehogy véletlenül valami megfertőzze a dedet. A leesett cumit természetesen azonnal fertőtlenítik és egy előre csírátlanított példányt dugnak a baba szájába.

Második gyereknél, vagy a nem annyira parás anyukáknál lazul a fertőtlenítési rend. Ők az első pár hónapban természetesen odafigyelnek a babacuccok megfelelő tisztántartására, de egy leesett cumit például már csak ellögybölnek csapvízzel és csak a nap végén sterilizálják.

Többedik gyereknél idő hiányában és a többszöri tapasztalatszerzés után még kevésbé figyelnek oda a fertőtlenítés témájára. Az ivóvizet/tápszerhez való vizet felforralják, a cumisüvegeket időnként sterilizálják, de ennyi. A leesett cumi nem probléma, anya leöblíti/lenyalja, majd visszaadja a kölyöknek.

Persze nem határolhatók el a kategóriák ennyire élesen egymástól. Van, aki első gyerekesként is lazább és olyan anyuka is van, aki harmadik gyerekénél is megszállottan fertőtlenít mindent. Te melyik csoportba tartozol?

Oszd meg másokkal is!
Mustra