Mániákusan fertőtleníted a csecsemő cuccait?

A vízforraló edény folyton a tűzhelyen áll, fertőtlenítő tablettáért hetente jársz a gyógyszertárba, a babaruhákat forró gőzzel percekig vasalod, a melleid minden szoptatás előtt lemosod és sterilizáló folyadékkal törlöd át?

steril

Vagy az a fajta anyuka vagy, aki úgy gondolja, hogy a gyereknek nem árt egy kis kosz és tojik a fertőtlenítésre? Heti kérdés.

Megfigyelésem szerint az első gyerekesek, főleg azok, akik mindent a lehető legjobban akarnak csinálni (ettől érzik magukat szuperanyucinak), rendkívül odafigyelnek arra, hogy minden, ami a gyerek szája/keze ügyébe kerül, steril legyen, nehogy véletlenül valami megfertőzze a dedet. A leesett cumit természetesen azonnal fertőtlenítik és egy előre csírátlanított példányt dugnak a baba szájába.

Második gyereknél, vagy a nem annyira parás anyukáknál lazul a fertőtlenítési rend. Ők az első pár hónapban természetesen odafigyelnek a babacuccok megfelelő tisztántartására, de egy leesett cumit például már csak ellögybölnek csapvízzel és csak a nap végén sterilizálják.

Többedik gyereknél idő hiányában és a többszöri tapasztalatszerzés után még kevésbé figyelnek oda a fertőtlenítés témájára. Az ivóvizet/tápszerhez való vizet felforralják, a cumisüvegeket időnként sterilizálják, de ennyi. A leesett cumi nem probléma, anya leöblíti/lenyalja, majd visszaadja a kölyöknek.

Persze nem határolhatók el a kategóriák ennyire élesen egymástól. Van, aki első gyerekesként is lazább és olyan anyuka is van, aki harmadik gyerekénél is megszállottan fertőtlenít mindent. Te melyik csoportba tartozol?

Mustra