Hétvégi programok: Critical Mass babakocsival és Kiscsillag esernyővel

A nyúlon túl vagyunk, s mindenki legnagyobb örömére a következő össznépi rákészülős ünnep a karácsonyi szezon lesz egy télapós nyitánnyal. Addig pedig bőven kipihenhetjük az elmúlt hetek, hónapok fáradalmait, hiszen előttünk a nyár, mi már megkezdtük a szünet előtti visszaszámlálást. Ez úgy néz ki, hogy hatkor felkelek, kivánszorgok a konyhába és miközben kitöltöm a kávét, nagy sóhaj kíséretében kiszámolom: már csak 60 nap és nyári szünet. Vagy így: már csak két hónap és sokáig alhatunk. A legoptimistább verzió pedig így hangzik: egy hónap múlva ilyenkor azt mondjuk, hogy egy hónap múlva már nincs is iskola. Ez általában segít, hogy lássam az alagút végén a fényt és újult erővel csináljam végig a reggeli „nagy-rutint”.

forrás: www.criticalmass.hu

Azt vettem észre, hogy olyannyira beidegződött, hogy mit csinálok ilyenkor, hogy az sem mindegy, melyik kezemmel veszem elő a dolgokat és hová helyezem a pulton, ráadásul folyamatosan lesem az órát és nem mindegy, mikor mi történik. A legújabb beépült motívumom, hogy minden reggel elmondom a rádióval együtt: „A pénz olyan, mint a csoki, sosem elég belőle”. Nyilván ez a legegyszerűbb, mert így minimálisan kell csak gondolkodnom, hogy mit csinálok éppen, de elmerengtem azon, hogy lehet, ez a kényszeresség első jele. Ezúton szólítom fel tehát családomat, ha bármilyen jelét látják annak, hogy Bree van de Kamp nyomdokaiba léptem, ne habozzanak, csapjanak agyon! A nap többi részében ugyanis csodálatosan élvezem a káoszt, és egyelőre még uralom is.



BUDAPEST
Critical Mass
A bicikli szerelmesei kritikus tömegbe gyűlhetnek, minden eddiginél nagyobb felvonulást szerveznek ugyanis a budapesti biciklisták a Föld Napja alkalmából, április 19-én. Újítás idén, hogy a demonstrációhoz ezúttal gyerekes, babakocsis családok is csatlakoznak. A biciklis felvonulás 15 órakor indul a Tabánból, ahol délelőtt közös piknik lesz, a gyülekezés 14 órától kezdődik majd.
Az útvonal: Tabán - Erzsébet híd - Astoria - Kálvin tér - Ferenciek tere - Erzsébet híd - Attila út - Alagút - Lánchíd - Kossuth tér - Alkotmány utca - Bajcsy Zs. út - Andrássy út - Városliget; hossza 12 km, időtartama 2 és fél óra, és 17 óra 30 perckor a szokásos, több tízezres bicikliemeléssel zárul a Városligetben. A gyalogosok és kisgyermekesek 15:30-tól gyülekeznek a Kodály köröndön, majd a biciklisták mellett 16 órakor ők is elindulnak az Andrássy út járdáján, a Hősök terén keresztül a Városligeti parkba. A babakocsis családok úgy érzik, hogy állampolgári jogaik sérülnek, mert a járdán gyakran el sem férnek, az aluljárókat nem használhatják, parkjaik, játszótereik hangosak és szmogosak, ezért a Critical Mass kisgyermekes családokkal is bővül. A demonstrációk többnyire lezárt útszakaszokon, rendőri biztosítással zajlanak. A rendezvény esőben sem marad el - közölték a szervezők. A köztársasági elnök, a jegybank alelnöke, uniós diplomaták, és nagykövetek, valamint már biciklivel közlekedő ismert zenészek, műsorvezetők, színészek is vállalják arcukkal az ügy támogatását, melynek célja a városi kerékpározás népszerűsítése, a városlakók figyelmének felhívása a biciklis közlekedés előnyeire és társadalmi hasznára.

Erzsébet tér
Szorosan a CM-hez kapcsolódva jelentkezik a Föld Napján 11:00 órától a WAMP, amikor természetesen a középpontban a bicikli és a recycling lesz. Lesz bringaszerviz és tanácsadás, valamint egész nap bicajkiállítás. K(re)álda néven a Recycling Szövetség nagyszabású workshopot szervez újrahasznosítás témában a Hints, a Recycling Mission Hungary, a Cellux csoport és a Retextil Alapítvány közreműködésével. Mindezeken kívül természetesen egész nap működik az egyedi és legújabb termékeket felvonultató design piac is.

Budapesti Művelődési Központ
Lázár Ervin szívmelengető meséjét dolgozza fel a Karaván Művészeti Alapítvány „A hétfejű tündér” című előadása, melyet a Budapesti Művelődési Központ április 19-én 10.00 órakor kezdődő Családi vasárnapján láthat a közönség. A zenés előadás különlegessége, hogy a benne szereplő óriásbábokkal és hangszerekkel a gyerekek közelebbről is megismerkedhetnek a mese végén. Az előadást követően a hagyományokhoz híven ezúttal is a Guzsalyas Műhely kézműves-foglalkozásain élhetik ki a csemeték a kreativitásukat.

Magyar Telekom székház
Példamutató összefogásról tanúskodik az a kiállítás, melyet április 10-23. között láthatnak az érdeklődők minden nap, ingyenesen a Magyar Telekom székházában. A kiállításra kerülő képeket, Down-szindrómás gyermekek és kortárs festők közösen készítették azzal a céllal, hogy azokat elárverezve, megteremtsék egy Korai Fejlesztő Központ anyagi alapját. A nemes cél érdekében eddig tapasztalt társadalmi figyelem és összefogás falakat rombolt le ép és sérült emberek között.

Szépművészeti Múzeum
Az eddig megszokott szombati foglalkozásokat családi nappá bővítik (Családi nap-Egy kép rejtélyes története címmel.)a szerevezők havonta egy alkalommal (minden hónap harmadik szombatja), mely 10:00 órától 13:00 óráig tart, s a részvétel ingyenes.

Klauzál Gábor Budafok-Tétényi Művelődési Központ
A Föld napja alkalmából számos rendezvényt szerveztek alkalomhoz illő programokkal, többek között itt is Családi Nap lesz, a környezetvédelem jegyében. Lesz hulladék-játszóház, kézműves foglalkozások, koncert és biopiac is. A Hulladékból termék kiállításhoz kapcsolódva színes programmal várják a családokat és minden érdeklődőt. Este az Alma együttes koncertezik majd, mindenki legnagyobb örömére.

VIDÉK
Rákoscsaba
Ha kutyarajongók vagyunk, s szeretnénk egy kutyát, vagy csak sok-sok kutya között szeretnénk múlatni az időt, akkor szombaton, 10:00 és 15:00 óra között ezt megtehetjük, ugyanis az I. Noé Kutyás Találkozó és Örökbefogadó Nap kerül megrendezésre a Noé Állatotthon alapítványának szervezésében.

Nagykanizsa
A Képzőművészetek Házában szombaton 16:00 órakor táncház lesz kicsiknek és nagyoknak egyaránt.

Szeged
Panel Reneszánsz Fesztivál lesz Szegeden vásári hangulattal a Dugonics András Piarista Gimnázium területén vasárnap rengeteg zenével, néptáncbemutatókkal, bábszínházzal, kirakodóvásárral és számtalan egyéb programmal.

Szekszárd
A Babits Mihály Művelődési Ház és Művészetek Házában vasárnap egész nap Tolna megyei gyermekrajzpályázat és kiállítás lesz, immáron 39. alkalommal (március 16-május 6-ig). A pályázaton az általános iskoláskorú tanulók vehetnek részt. A téma, technika, méret kötetlen, azonban kerülni kell a túlzottan nagy méretet. A gyermekalkotásokat paszpartúrázva kell beküldeni (nem túl széles és nem élénk színű paszpartúrában.) Egy lapra egy tanuló munkája kerüljön és egy tanulótól 2 alkotásnál több ne legyen. Egy iskola összes pályázati anyagát (alsós-felsős tanulók munkái) kérik egy csomagban beküldeni.

GYEREKMENTES ÖVEZET
Itt a jó idő és egyre nehezebb megülni a fenekünkön. A téli punnyatag, elbújós hangulatát felváltotta „a menjünk már valahová!” állapot, a héten a Zöld Pardon is megnyitja a kapuit. És igen, mivel is kezdhetnénk a legjobban, mint Kiscsillaggal, még ha pénteken ronggyá is ázunk, akkor is! Apropó, a nagy hír az, hogy Lovasiért nem csak rajonghatunk, hanem szavazhatunk is rá, mert EP képviselő lehet belőle, bizony. Mivel vasárnap Critical Mass lesz, egyértelmű, hogy a hasonszőrű népségnek kint a helye. S mivel már többször említettem, hogy blogfüggő vagyok, hát új motívumként bevezetem a blogajánlást, most egy bicajos apuka friss írásával kezdem, talán kedvet kap a többi pasi is (jót tesz a fenéknek és a combnak is, mamiknak is persze).
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek