Gyereknapló: Abigél asztalra mászik

Abigél megállt a beszéldfejlődésben. Három-négy hónapja büszkén soroltam a szavakat itt a Porontyon, amiket már mond, de szinte ugyanazokat mondja most is. Múlt héten nagy családi ünnep volt nálunk, Abigél ugyanis hosszú idő után új szót tanult: eper.



Tudom, hogy vannak vele egyidős gyerekek, akik még semmit nem modnanak, de nekem az is következetesebbnek tűnik, ha egy gyerek semmit nem beszél, mint az, hogy elkezd lelkesen szavakat tanulni, majd egyszer csak abbahagyja. Pedig az ismert szavakat lelkesen, örömmel ismételgeti, naponta ötvenszer elmondja, hogy alma, körte, labda, hinta, cica, a többi meg csak ööö ööö.



Az én tájékozatlanságomat mutatja egyébként, hogy azt hittem, a járás technikájának elsajátításával tulajdonképpen befejeződik a mozgásfejlődés, pedig Abigélt most még jobban érdekli a mozgás, mint valaha. Gondolom ezért sem koncentrál annyira a beszédre, élvezi, hogy a hosszú tél után kiszabadultunk, és megy előre, minél nehezebb a terep, annál jobb. Legyen bucka, emelkedő, gödör, megy és próbál talpon maradni, hátra se néz. Pedig ez soha nem volt rá jellemző, mindig olyan szoknyámon ülő típus volt, most meg szaladni kell utána. Az ég világon mindenhova felmászik, korlátra, szobrokra, mászókára, ha itthon vagyunk, akkor is képes egy székre ötvenszer fel meg lemászni. Sajnos ennek elég sok árnyoldala van, nem lehet már vele például nyugodtan ücsörögni a cukrászdákban és éttermekben, mert egyetlen pillanat alatt már az asztalon van, és örülhetek, ha csak a miénken. Remélem ez csak az újdonség varázsa, kimássza magát és megunja.



Szintén új dolog a motor. Még az első születésnapjára kapta, itt van már tehát egy ideje, de eddig nem érdekelte, néha felült rá, ücsörgött, majd leszállt. A héten viszont egyszer csak ráült és elindult. Megy a lakásban föl-le, hamar megtanulta irányítani is, néha még kidől alóla, de láthatóan élvezi. Pedig már azt gondoltam, nálunk kimarad a motoros időszak, más anyukákat látva titkon örültem is, hogy nekem nem kell a babakocsi meg a gyerek mellé még valami titos, harmadik kezemmel a motort is magammal vonszolnom. A szabadban még nem motoroztunk de lehet, hogy hamarosan nálun is beköszönt ez az időszak.
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek